Työterveyshuolto verotettavaksi etuudeksi?

Maassamme ihmiset ovat jakautuneet kahteen ryhmään terveydenhoidon kannalta. Suurin osa työssäkäyvistä on työterveyshuollon piirissä, kun työttömät ja eläkeläiset joutuvat asioimaan julkisen terveydenhuollon piirissä, jos eivät itse maksa yksityisellä lääkäriasemalla käynnistä. SOTEn yhteydessä on esitetty, että soten astuessa voimaan KELAn tuki lääkärillä käynneistä poistettaisiin. Nykyisin KELA tukee myös työterveyshuollon lääkärikäyntejä.

Mutta työterveyshuollon yksi puoli on se, että vaikka työntekijälle ilmainen työterveyshuolto on selkeä taloudellinen etu työntekijälle, niin työntekijä ei maksa tästä etuudesta veroja. Nykyisinhän kaikki työn kautta tulevat etuudet ovat sellaisia, että niitä kansa vaatii verolle. Näin esimerkiksi tapauksissa, jossa asumisetuuteen liittyy aamiaistarjoiluja. Olisikin luonnollista, että myös ilmaisena terveydenhoitona saatu etuisuus siirrettäisiin verotettavien etujen piiriin.

Kokoomuspoliitikot ovat varoitelleet, että nykyinen soteuudistus ei täytä tavoitteitaan, vaan kaupungeissa ihmisten täytyy entistä enemmän tukeutua yksityiseen sairaanhoitoon ja ottaa esimerkiksi yksityisiä sairausvakuutuksia turvakseen. Todella ikävä soppa voi syntyä silloin, jos työnantajat alkavat tarjota vakuutusperustaista hoitoa työntekijöilleen. USA:ssa työnantajien tarjoamat verovapaat sairasvakuutukset ovat olleet yksi syy USA:n terveydenhoidon rakenteellisiin epäkohtiin ja hoidon yleiseen korkeaan hintaan. Jotta samanlainen kehitys ei toteutuisi Suomessa, olisi harkittava sitä, että työnantaja ei voisi tarjota työntekijälleen etuutena verovapaata sairausvakuutusta tai nykyisen kaltaista verovapaata työterveydenhoitoetua.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu