Olipa kerran 2/2

Jatkuu…

… aluksi kukaan ei huomannut mitään, vaikka tarkimmat ehkä aistivat säätilan muutoksen. Kaikki ei pitänyt enää paikkaansa. Tehokkuuden ilosanoma konkretisoitui tarpeena luetella ansioita virallisiin järjestelmiin samalla kun alettiin luetteloida, mitkä julkaisut olisivat tärkeämpiä kuin toiset. Näitä tärkeimpiä olivat kansainväliset julkaisut – suomenkieliset harvemmin.

Koneet alkoivat hallita kaikkea ja niiden käyttämiseen käytetty aika kasvoi suhteessa niihin sisältöihin, joiden tekeminen muuttui toisarvoiseksi suhteessa managerialismiin ja sen luomaan illuusioon asioiden hallinnasta. Johdon tehtäväksi tuli tämän järjestelmän ylläpito ja henkilökunnan valvonta. Näin kaikki sujuisi hienosti?

Toisin kävi.

Samalla kun työn konkreettisesta sisällöistä ei enää piitattu ja vuosi vuoden jälkeen opetusta vähennettiin , ihmiset eristettiin päätöksenteosta. Ilmapiiri alkoi muuttua vakavaksi, naura hiljeni. Organisaatioon hiipi pelko ja häpeä.

Aluksi ihmiset alkoivat kuiskia keskenään. Siirtyminen koneisiin tarkoitti luonnollisten kontaktien vähenemistä ja ihmiset vieraantuivat toisistaan. Omituisia asioita alkoi tapahtua ja ihmisiä kadota.

Sensuuri ja puhumattomuus levisivät. Huhuttiin, että ihmisten tekemisistä pidettiin kirjaa. Tätä sanottiin palautejärjestelmäksi, mutta se toimi vain yhteen suuntaan. Ihmisten virheitä alettiin ottaa esiin. Taas ihmisiä katosi lisää, näistä osa eläkkeelle. He eivät jääneet hyvästelemään kavereitaan… vaan häipyivät paikalta mitään sanomatta.

Mitä ihmettä tapahtui?

Kollektiivinen pelko huipentui kulkutautiin, joka katkaisi ihmisten suhteet lähes kokonaan. Kaikki istuivat koneen ääressä. Tämä kulkutauti oli sikäli ihmeellinen, vaikka saatoit tuntea itsesi terveeksi, koskaan ei voinut tietää josko sittenkin olisit potentiaalisesti vaarallinen yhteisöllisesti. Tuberkuloosi se ei ollut, ei Espanjan tautikaan, mutta jotain jonka takia koko länsimaisen yhteiskunnan täytyi pysähtyä.

Nyt oppiminen ja osaaminen romahtivat lopullisesti. Yhden kirjan lukeminen ei onnistu kaikilta ja mielenterveyspalvelujen käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Viha ja riitely, jota aiemmin yritettiin peitellä on kasvanut yli äyräidensä ja totuutta ei enää ole.

——— ——

Tätä yli kymmenen vuotta jatkunutta kehityskulkua Robert Prechterin sosionominen teoria kutsuu sosiaalisen mielialan pessimismin aiheuttamaksi laskutrendiksi.

Sen lopputulema on epätoivo.

Jotta nousutrendi voi alkaa, kollektiivisen häpeän käsittely on välttämätöntä.

 

Mikko Ketovuori
Kokoomus Turku

Kulttuurin harrastaja, kirjojen ystävä, klassinen liberalisti eurooppalaisilla mausteilla. Varaan oikeuden muuttaa mieltäni asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu