Jengirikollisuus – Miten hyvin jengirikollisuuden ennaltaehkäisy toimii kansainvälisen tutkimuksen mukaan?

Lupasin kertoa mitkä ovat asioita, joita on vaikea ratkaista. Tänään voisi ottaa aiheeksi tämän katujengirikollisuuden. Miksi sitä on vaikeaa ennaltaehkäistä ja sen onnistumisessa tulokset ovat kansainvälisesti heikkoja?

Kirjoitin tästä vuoden 2023 Iltalehden vaalikoneeseen [1].

Kansainvälisen systemaattisen ja meta-analyysi mukaan jengirikollisuuden kehittymisen ennaltaehkäisyn tulokset eivät ole rohkaisevia [2] ja toivoa ei kannata asettaa sen varaan, että voimme muuttaa jokaisen ihmisen kehityskulun.

Se on kiva aihe luoda turvallisuuden tunnetta ihmisille ottamalla esille vaikeita asioita ja luoda turvallisuuden tunnetta esittämällä jotain ratkaisuja tai myymällä toivoa, mutta jos Suomessa mennään siihen suuntaan, että valtio vain pyrkii lisämään vain ihmisten turvallisuuden tunnetta, niin se on kriminologian professorin Peter B. Kraskan mukaan indikaattori siitä, että valtio ei enää kykene enempää kontrolloimaan/vähentämään rikollisuutta [3, s. 85]. Tämä tarkoittaa, että valtio voi enää vaikuttaa ihmisten kokemukseen rikollisuuden pelosta ja luomalla turvallisuuden tunnetta heille.

Se jää tieteelle ja rikoksientorjunnan ammattilaisille ratkaistavaksi sekä viime kädessä ihmisile itsellensä, että voimmeko luoda tehokkaita ratkaisua, jolla voidaan vähentää vielä enemmän rikollisuutta? Se on vaikea kysymys vastata, että milloin saavutetaan se piste, että rikollisuutta ei voida enempää vähentää.

Lähteet ja kirjallisuutta

[1] https://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2023/vaalikone#/vaalipiiri/431/ehdokas/64451

[2] Wong, Jennifer & Gravel, Jason & Bouchard, Martin & Morselli, Carlo & Descormiers, Karine. (2012). Effectiveness of street gang control strategies: A systematic review and meta-analysis of evaluation studies. http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.1.1314.4086

[3] Peter B. Kraska. 2001. Militarizing the American Criminal Justice System : The Changing Roles of the Armed Forces and the Police. Boston: Northeastern University Press.

#rikollisuus #Crime #finland #kriminologia #Criminology

https://www.facebook.com/mluomala

Mikko Luomala
Liike Nyt Espoo

Olen kyberkriminologian väitöskirjatutkijana Vaasan yliopistolla. Liike Nyt elää! #liikenytelää

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu