Katsaus: Espoossa olevien joidenkien yrittäjien tilanne

Olen alustavasti käynyt kuvaamassa ja selvittämässä, että mikä on tilanne joidenkien yrittäjien osalta Espoossa.

Joidenkien yrityksien tilanne kauppakeskus Iso Omenassa

Tilannekatsaus joidenkien yrittäjien tilanne Leppävaara Sellossa

Joidenkien yrittäjien tilanne kauppakeskus Entressessä

Valitettavasti, osa yrityksistä ovat ilmeisesti lopettanut toimintansa. COVID-19:sta on varmasti vaikutusta yleisesti yrityksien toimintakykyyn ja jatkuvuuteen. Yrittäjät ottavat rohkeita riskejä ja Heillä ei ole laskuvarjoa, ellei he ole itse varautuneet kaikkeen (joka on varmasti mahdotonta).

COVID-19 and business failures: The paradoxes of experience, scale, and scope for theory and practice: ”In light of growing scholarly works on business failure, across the social science domains, it is surprising that past studies have largely overlooked how extreme environmental shocks and ‘black swan’ events such as those caused by the coronavirus (COVID-19) pandemic and other global crises, can precipitate business failures. Drawing insights from the current literature on business failure and the unfolding event of COVID-19, we highlight the paradoxes posed by novel exogenous shocks (that is, shocks that transcend past experiences) and the implications for SMEs. The pandemic has accelerated the reconfiguration of the relationship between states and markets, increasing the divide between those with political connections and those without, and it may pose new legitimacy challenges for some players even as others seem less concerned by such matters, whilst experiential knowledge resources may be both an advantage and a burden.” Lähde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7474582/

Eduskunnassa on käsittelyssä lakialoite konkurssilain muuttamiselle:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/LA_15+2020.aspx

”Pienet ja keskisuuret yritykset ovat suurin työllistäjä, ja erityisesti pk-sektorille syntyy eniten uusia työpaikkoja. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että halukkuus lähteä yrittäjäksi on melko alhainen ja suurimmaksi yksittäiseksi syyksi on mainittu liian suuret taloudelliset riskit. Jos yritys ei osoittaudu kannattavaksi, voi konkurssista seurata pahimmillaan vuosikymmenten velkaloukku, joka estää omaan taloudelliseen tilanteeseen vaikuttamisen. Tämä on yrittäjäriskin ottamisesta kohtuuton rangaistus.

Yksinyrittäjien määrä on kasvanut viime vuosien aikana. Lisäksi alle kymmenen hengen yrityksiä on Suomessa 93 % koko yrityskannasta. Ne ovat erittäin riskialttiita vaikeuksille, kun talouden ja markkinoiden ailahteluita tulee.

Konkurssi tulisi nähdä normaalina menettelynä lopettaa tappiollinen yritystoiminta, antaa tilaa uudelle ja toisaalta myös mahdollistaa taloudellinen ja yhteiskunnallinen rakennemuutos. Yritystoimintaan liittyy aina riski. Joskus konkurssin merkit ovat jo ilmassa, mutta koska seuraukset ovat niin ankarat, yrittäjät saattavat yrittää sinnitellä viimeiseen asti ja pitkittää prosessia tarpeettoman kauan. Silloin yleensä ongelmat kasaantuvat ja vaikeuttavat myös veloista selviytymistä.

Konkurssilainsäädäntö nykymuodossaan ei tue yrittäjyyttä eikä työllistymistä, vaan rankaisee kohtuuttomasti riskin ottamisesta. Yrittäjäksi ryhtyvä riskeeraa aina taloudellisen tilanteensa. Konkurssi ja pitkäaikainen velkaloukku vaikuttavat yrittäjän elämän lisäksi myös koko hänen perheensä hyvinvointiin ja taloudelliseen tilanteeseen. ” Lähde: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lakialoite/Sivut/LA_15+2020.aspx

Kysymykset

Mitä Espoossa kuntatasolla voitaisiin tehdä espoolaisten PK-yrittäjien toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja yrittäjien jatkuvuuden turvaamiseksi? Olisiko yrityksien itsesäätelyn lisääminen ja tehottoman byrokratian vähentäminen myös kehitettävä kohde, jotta yritykset voivat keskittyä enemmän palvelemaan asiakkaitansa? Onko yrityksessä kuluja, jotka ovat yrittäjien mielestä tarpeettomia ja niistä voitaisiin enemmän neuvotella?

Mikko Luomala
Liike Nyt Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen väitöskirjantekijän Itä-Suomen yliopistolla ja olen myös Liike Nyt listoilla kunnallisvaaliehdokkaana Espoon vaalipiirissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu