Sähkön tuotannon huoltovarmuus ja omatuotanto sekä hinta
Pörssisähkön hinta kohoaa karmeisiin korkeuksiin – Asiantuntija: Varaudu talvella tähän
Oliko tämä uusi yllätys? Paljonko tämän vuoden syksyllä saa maksaa sähköstä ja mitä tapahtuu niille jotka eivät siihen pysty?
Miksei Suomessa rakennettu tarpeeksi pien ydinvoimaloita menneisyydessä, niin ei olisi tarvinnut olla riippuvainen ”muiden” maanrajojen ulkopuolisesta tuotannosta?
Pienenergia ydinvoimalat ovat kuitenkin turvallisia [1].
Kirjallisuutta
[1] Tucker Densmore, Vincent G. Duffy.: Systematic Literature Review of Nuclear Safety Systems in Small Modular Reactors. 2021. SpringerLink Professional. https://www.springerprofessional.de/en/systematic-literature-review-of-nuclear-safety-systems-in-small-/19833550
#ydinenergia #nuclearenergy #sähkökriisi #mluomala #mikkoluomala #kokonaispolitiikka
Onko jossain jo rakennettu pienydinvoimala (SMR) tuotantokäyttöön?
Ei ole. Tämä voi olla syy, miksi niitä ei ole rakennettu Suomessa tarpeeksi.
Ilmoita asiaton viesti
(Ks. kommenttini jäljempänä)
Ilmoita asiaton viesti
Ei jaksa kaivaa, mutta olisiko siitä vain vuosi aikaa, kun palstan tuulivoimamyöneiset ”energia-asiantuntijat” kertoivat minulle, ettei omavaraisuuteen ole tarvetta, kun Ruotsista saa sähköä.
Sattumasähköllähän ei ole huoltovarmuutta ollenkaan, siksi se pitäisi luokitella eri tuotteeksikin kuin vaikkapa vesivoima.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä keneen tai mihin viittaat, mutta ensiksi olisi järkevää määritellä, mitä tavoitetaan, eli onko
1. Suomi sähkön nettoviejä, vai
2. Suomi tuottaa itse kaiken maan rajojen sisällä kulutetun sähkön 24/365.
Näistä ensimmäinen vaihtoehto on se, joka on toteutumassa. Kakkosvaihtoehto ei ole, vaan päinvastoin, siirtolinjoja Ruotsiin ollaan vahvistamassa. Kyllähän tälläkin palstalla muutamat parrat pärisevät siitä, että kakkosvaihtoehdon pitää toteutua JA samaan aikaan sähkön pitää olla niin halpaa että saunoa voi vaikka joka päivä, mutta tällaiset vaatimukset ovat täysin irti todellisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuonti Virosta näyttää olevan tällä hetkellä vajaa 500 MW. Vähän mielenkiintoista kun meillä suljetaan kivihiilivoimaloita ja tilalle kelpaa öljyliuskeella tuotettu ”Euroopan likaisin sähkö”.
Odotetaan erästä asiantuntijaa kertomaan, että tuulivoiman tuotantovaihtelut eivät haitta kun se paikataan tuonnilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä kommenttia kirjoittaessani Virosta tuodaan sähköä Suomeen teholla 548 MW. ”Vihreän siirtymän” aikana Viroon on yleensä viety sähköä noin teholla 1000 MW.
Virossa olisi myös nykyaikaisia puhtaita voimaloita mutta niitä ei kannata päästökaupan takia käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Niitä pienydinvoimaloita ei ole vielä ostettavissa kaupallisesti. Sotilaskäyttöön niitä on tehty, mutta sellaiset eivät kelpaa siviilikäyttöön.
Ei ole vielä tiedossa mitä niillä tehtävä sähkö tulee maksamaan, eikä milloin sellaisia saadaan kaupalliseen käyttöön.
Suomeen TÄYTYY rakentaa lisää konventionaalisia ydinvoimaloita mahdollisimman nopeasti: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Kaikkiin kolmeen 1340 MW ydinvoimala APR1400 Etelä-Koreasta. Etelä-Korean porukka saa niitä pystyyn jopa kuudessa vuodessa. Kuuden vuoden kuluttua tuskin on otettu käyttöön ensimmäistäkään kaupallista pienydinvoimalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pienydinvoimaloita on jo kauan käytetty sotilaallisisten kohteiden (sukellusveneet ja laivat) lisäksi myös siviilipuolella kuten jäänmurtajissa, rahtilaivoissa sekä vaikeasti luoksepäästävillä alueilla tutkimusasemilla (vuoristoissa ja Etelänavalla).
Pienydinvoimaloiden yleistymisen esteinä ovat olleet ryhmittymät, jotka ovat monissa maissa pelotelleet kansalaisia säteilyyn liittyvillä asioilla oman poliittisen kannatuksen nostamiseksi.
Sen takia voimaloiden kehittäminen, standardisointi ja lainsäädäntö tarvittavine rahoituksineen ovat jo pitkään olleet pysähdyksissä.
Julkisrahoitteisten tutkimuskeskusten määrärahat on poliitikkojen toimesta ohjattu mieluummin kilpailukyvyttömien tuulimyllyjen yms. ratkaisujen markkinoille tuomiseen miljarditukiaisten avulla.
Ydinvoimalaitoksia koskeva lainsäädäntö on kaikissa maissa räätälöity kuvaamaan mitä teknisiä ratkaisuja perinteisiltä suurilta ydinvoimalaitoksilta vaaditaan. Vaatimukset ovat ehdottomia.
Modulaariset pienydinvoimalat nojaavat toisenlaisiin ratkaisuihin.
Lainsäädäntöön tarvittavat muutokset on jo aloitettu monessa maassa, myös Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Power failure in Germany – Horror scenario or genuine possibility? | DW Documentary
https://www.youtube.com/watch?v=52tzT09z81E
Ilmoita asiaton viesti