Ajatuksia velasta – Kuinka ylijäämäinen oli Venäjän valtion budjetti ennen hyökkäystä Ukrainaan?
Antropologisti David Graeber kirjoitti monia kirjoja, mukaan lukien Velka- ensimmäiset 5000 vuotta kirjan, jossa käsitteli ihmiskunnan muuttuneita käsityksiä velasta ja velan luonteesta. Ehkä itse poimisin yhden ajatuksen, jossa Graeber kävi läpi tapoja menneisyydestä käydä vaihdantaa vaihtokaupan periaatteilla.
Nykyinen tapa käydä vaihdantaa perustuu ajatukseen, jossa lasketaan täsmällinen vaihtoarvo, ja velasta puhuttaessa tähän lasketaan vielä korko päälle, mutta vanhemmissa kulttuureissa vaihtokauppa perustui ajatukseen, jonka mukaan velkaisuus oli vaihtokaupan jatkuvuuden merkki ja siten tietynlainen luottamuksen osoitus.
Miksi nostan esille Venäjän valtion ylijäämän tähän johtuu siitä, että niin kuin tiedetään, Venäjän valtio oli ylijäämäinen ennen hyökkäystä Ukrainaan. Ihan yhtälailla tällä hetkellä Hudson instituutin luennoitsija J. Kyle Bass mainitsi Kiinan viimeaikaiset liikkeet kansainvälisessä kaupassa, josta on käynyt selväksi, että Kiina kotouttaa varantojaan ulkomailta.
Eli on nähtävissä epäluottamuksen kasvua kansainvälisessä kaupassa ja huolestuttavia liikkeitä myös monella muulla alueella liittyen Kiinan varautumisesta mahdolliseen tai jopa todennäköiseen sotaan.
Budget Revenues 604 mrd.
Budget Expenditures 571 mrd. (USD 2019)
https://www.cia.gov/the-world-factbook/countries/russia/#economy
Ilmoita asiaton viesti