Järjetöntä väkivaltaa vai palavaa rakkautta, mitä eroa? Hyveleikit ja sotilasburleski

Pokkaus ja niiaus

Osana leikkiä – jotta tulisit tunnustetuksi osaksi yhteisöä – on vakuuttaa olevansa säännönmukainen, yksikantainen ja johdonmukaisesti – moraalisesti – eheä.

Ehdoton oikeus on oleellinen osa uskontunnustusta, josta tehdään luonnonmukainen lainalaisuus – jumalan oikeus, jota ei sovi kyseenalaistaa. Jokaisella menestyneellä laululla on kertosäe, jota toistetaan, aivan niin yhden kansankanavan radiolla, joka julistaa ehdottoman totuuden.

Kiihko ja hyökkäävyys, kehollinen vetovoima ja väkivallan viehätys, ovat syitä sille, miksi arvovallan säilyttämiseksi tekoranka – korsetti, oli vastaus myös ikääntyneelle Mannerheimille, jolla vakuuttaa kehollista kyvykkyyttään.

Sotilaallisen viehättyvyyden ytimessä turhamaisuus ja pikkutarkkaisuus ovat osana siloteltua totuutta, joka viestittää tirkistelijöille eheää, yhtenäistä ja yhdenmielistä joukkoa, säännönmukaista ja uskollista joukkoa, jolle kansakunta on kuin yhden ihmisen ruumiillistuma: Suomineito, jonka siveyttä ja rajoja on suojeltava.

Mikään ei yhdistä niin paljon, kuin epävarmat ajat ja yhteinen vihollinen, varsinkin kun Hitler on järjestänyt jo kihlat ja luvatut myötäjäiset, saksalaiset häävieraat ovat jo juhlapaikalla.

Nimetty psykopaatti, luonnehdinnaltaan julma – toisten näkökulmasta, mutta hänelle julmuus on oikeutta, raakuus tarpeellista ja verikoirat – sotilasjuntta, ehdottoman jumalisen oikeudentoimittajan täytäntöönpanijoita.

Mielivaltainen yksinsanelija toisten mielestä, mutta suojelusta ja outoa rönsyilyä johdonmukaisuuksissa, kuin mustankipeä kumppani ruusukimpun kanssa ovellasi seuraavana päivänä vakuutellen uskollisuutta, pahoitellen suureellista tunteellisuutta, vedoten tilapäiseen mielenhäiriöön.

Hämmennyksen ja epävarmuuden siirtäminen kumppaniin on oleellista, jotta vastaus olisi helpompi niellä, kyseenalaistamaton kiireellisyys toimiin yhteistä vihollista vastaan.

 

0
Mikko Marttila

Ilman vapautta ei ole vastuuta.

"Vapaus on vastuun perusta, itseohjautuvuuden lähtökohta, kestävän kehityksen kulminoituma."

Minä luulen tietäväni, siis ehkä olen, ehkä en...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu