Kannattaako ottaa Ruotsista mallia? – Vaurautta vakauden hinnalla

Siinä missä Ruotsissa lähdettiin uudistamaan yli kaksikymmentävuotta sitten julkisen talouden rakenteita, oli tavoitteena mitä ilmeisemmin tietenkin leikata julkisen talouden kustannuksia. Pyrkimys oli nostaa vaurautta, mutta millä hinnalla?

 

Ruotsi on tunnettu pitkään myös pakolaismyönteisestä politiikasta aina viimeiseen kymmeneen vuoteen saakka, mutta maahanmuuton vastustaminen on tunnetusti nostanut päätään ympäri Eurooppaa ja syyksi tavanomaisesti on osoitettu ”kulttuurieroja”, ”roturealismia” ja mitä ”innovatiivisimpia” väitelmiä, joilla perustella muukalaisvastaisuutta.

 

Olen kuullut lausekkeen:”Parasta turvallisuuspolitiikkaa on pitää huoli, että kaikilla on menetettävää” on hyvä lauseke kuvaamaan vakaata yhteiskuntaa, mutta nykyinen suuntaus Suomessa varallisuuden kasvun tavoittelussa johtaa ilmiselviin riskeihin, jotka on hyvin tunnettuja myös rahoitusjärjestelmästä, jossa suuremmat riskit tuottavat suurempia voittoja, mutta myös lisäävät luottotappion mahdollisuuksia.

 

Yhdysvallat on varallisuuden tavoittelun räikein ja parhain esimerkki kuvaamaan, mitä seuraa varallisuuserojen kasvun myötä: vainoharhat kasvaa ja vapaa pääsy aseisiin rajoituksetta pitää huolen, että Yhdysvallat vaalii edelleen ”villin lännen” aikoja ja ”kultakuumetta lämmöllä.”

 

On myös sanottu, että parhaita tappajia ovat lapset: heidän mieltään on helppo muokata ja ulkopuolisuuden tunne todella ruokkii tätä. Tästä syystä myös nuorisorikollisuuden ongelmat pitäisi nähdä keskeisenä tunnusmerkkinä kasvavista ongelmista, joiden syntysyy on ulkopuolisuuden kokemuksissa ja osattomuudessa.

 

Julkisten palveluiden kustannukset ovat korkeat siksi, että verotuksellisia seikkoja ei ole korjattu vastaamaan varallisuuden kasvua, erityisesti ylemmissä tuloluokissa.

 

Näyttää sille, että Suomella on identiteettikriisi, jossa ei osata varmaksi sanoa, onko varallisuuden kasvu ja vaurauden tavoittelu maailman malliin se parempi yhteiskunta, vai pitäisikö Suomessa vaalia perintöä, jossa ymmärretään talouspolitiikan ja sisäisen turvallisuuden merkitys ja yhteiskunnallinen vakaus keskeisenä tavoitteena, jossa jokainen menetetty nuori ja lapsi tulee todella kalliiksi Suomelle ja Suomen sisäiselle turvallisuudelle sekä taloudelle.

 

 

Mikko Marttila

Aika on syvyyden luoja, todellisuus on ennakkokäsityksiä ympäristöstä, uskomuksia muodosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu