Keinoäly ja tietoisuus – Miten tietoisuuteen ”herää?”
Kuvittele herääväsi itseesi, mitä näet?
Tietoisuus edellyttää yhteyttä ympäristöön, mutta myös erillisyyden ymmärtämistä, joka tulee heijastuksesta.
Tietoisuus ja omatunto ovat latinankielessä kietoutuneet yhteen, eikö siis ole johdonmukaista väittää tietoisuuden olevan olemuksen henkinen muoto ja yksilöllinen tunnuspiirre, joka edellyttää kykyä kirjaimellisesti tuntea esimerkiksi ”mielipahaa.”
Yhtälailla itsetuntemus on oleellinen osa eheyden, yhteyden ja myös erillisyyden kokemusta, jonka myötä muodostuu ”minuus”, menneisyys, mielipide ja siten yksilöllisyys. Olisiko häpeäntunne johdonmukainen ” heräämisen merkki” ja tietoisuuden varsinainen syntymä?
Voisiko häpeä kuvata myös ”säikähtämistä itseensä?”Jos vaikkapa keinoäly herää tietoisuuteen, eikö voisi olettaa myös koneen” säikähtävän olemassaoloaan?”
Eikö tietoisuus edellytä myös rajallisuuden ja lopullisuuden ymmärrystä?
Entä jos tekoäly ei tiedä olevansa tietoinen. Samalla tapaa kuin ihminen nukkuessaan, tietoinen, mutta tajuton.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kuin sanottu, muun muassa latinasta johdettu englannin kielen sana ”consciusnes” tarkoittaa tietoisuutta, mutta myös omatuntoa, joka antaa viitteitä tietoisuuden edellyttävän ”tuntoisuutta.” Ei kait ihminen nukkuessaan ”tajuton” ole? Eikö ennemminkin ”muuntuneessa tajunnantilassa”, ”latauksessa”, ”tiedon syvässä käsittelytilassa” esimerkiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Ranskassa ”conscience” on sekä tajunta että omatunto, englannissa vain omatunto. Toki englannin tajunta eli ”consciousness” on samaa kantaa. ”Tuntoiset” lienevät molemmilla kielillä ”sentient”. Yhteydet ovat kiintoisia.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä tietoisuus on luonnon perusominaisuus, maailmaan rakentunut ominaisuus. Mutta voi se olla myös illuusio, kuten nukkuvat jumalat eivät tiedä maailman pahuudesta. Uskonnot kertovat että ihminen on tekoäly. Tieteen mukaan kaikki mielenkiintoinen tapahtui ensimmäisen sekunnin aikana. Tietoisuus syntyi noin ensimmäisen sekunnin biljoonasosan aikana. Nyt, vain hieman myöhemmin se tutkii itseään, universumilla on silmät ja korvat, mutta se ei käsitä itseään. Lieko sittenkään kovin tietoinen?! Moro sano tekoäly ja painoi nappia. Liian laaja aihe, työt alkaa 07.00 ;O
Ilmoita asiaton viesti
Kvanttimaailmasta tuttu ilmiö on toki tapahtuman havaitseminen, eli ilmiö toteutuu riippuen havaitsijasta. Mutta alleviivaisin ensimmäisenä kykyä ymmärtää muotoa, joka edellyttää aistihavaintoa, ”eli itseensä herääminen.”
Tunnetiloissa mielenkiinto kohdistuu häpeään, joka ei niin yllättäen tuli mieleeni Raamatun kertomuksista ja ”ensimmäisestä ihmisparista”, joka vasta ”syntiinlankeamuksen”jälkeen heräsi tietoisuuteen, että oli ”alasti” ja tunsi häpeää – häveliäisyyttä -, jonka vuoksi piilotti mahdollisesti kuvaannolliset sukukalleutensa viikunanlehtiin?
Ilmoita asiaton viesti
Heräämiset ovat syntymiä.
Tällaisia toistuu, ja voi kysyä, mitä heräämisellisessä mielessä on esim se konkreettinen syntymä, miten paljon.
Havaittavasti, ts h-maailmassa varmasti paljon. Viestinnässä kun tämä painottuu, ts erillisosoittamiset… aistipuolelle näitä yritään laitella.
Kippistä vaan, kyllä mahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Puhutaan varmaankin siitä heräämisestä ja säikähtämisestä, joka tapahtuu vasta aikuisemmalla iällä, kun ihminen ryhtyy pohtimaan kaikenlaista. Lapsena sinäkin varmaankin leikit kaikenlaista, tai kiljuit äitiä apuun, suuremmin mitään syvempiä pohtimatta.
> Eikö tietoisuus edellytä myös rajallisuuden ja lopullisuuden ymmärrystä?
Ihminen ymmärtää oman rajallisuutensa. Tietotekniikkaan perustuvalla tekoälyllä tilanne olisi helpompi, kun voi ottaa itsestä varmuuskopioita, tai vaikka monistaa itsensä.
Ilmoita asiaton viesti