Kuka haluaa vastata toisten solmimista sopimuksista?

Myynnin tehtävä yritystoiminnassa on lisätä sopimusten kokonaismäärää ja kasvattaa kauppa-asemaa suhteessa kilpailijoihin, eli useimmiten pyrkiä saavuttamaan määräävä kauppa-asema, jossa hintojen määräytyminen muodostuu yrityksen omasta kauppa-arvosta, eli tavaramerkistä.

Yrityksen saavuttaessa itseisarvonsa on hinnanmuodostaminenkin helpompaa perustella merkillä, kuin toisten kilpailijoiden kanssa kilpailemalla hinnanmuodostuksesta kauppa-osuuksien kautta, koska yrityksen tuotearvo on ylittänyt kilpailijoiden tuotearvon, esimerkiksi vaikkapa Apple.

Tuotannon tehtävä yrityksessä on tietenkin toteuttaa myynnin saavuttamien sopimuksien täytäntöönpano, joka voi vaihdella eri arvoilla riippuen toimialasta. Sopimuksien luonne on siis pitkälti myyntityön sanelema, josta vastaa myynti, mutta todellisuudessa tuotanto on se, joka joutuu vastuuseen myynnin aiheuttamista lupauksista.

Mitä ongelmia on ketjutuksessa?

Myynti saa tulospalkkionsa sopimuksien kokonaismäärän kasvattamisesta ja tuotanto taas sopimusten toteuttamisesta, mutta kuka todellisuudessa on vastuussa tuloksesta?

Viittaan tällä ongelmalla vastuun siirtoon, joka on ominaisuus kokonaisuudessaan niin yhteiskuntarakenteissa, kuin yritystoiminnassa. Kuka vastaa sopimuksista ja kuka todellisuudessa maksaa näistä sopimuksista.

Ketjuttaminen, eli delegoiminen siirtää vastuuta useimmiten pois heiltä, joille vastuu todellisuudessa kuuluu. Eli järjestelmällä lisätään vastuutonta käytöstä ja piittaamattomuutta, koska vikahan on aina jossain muualla, kuin omassa toiminnassa – mitä se teoriassa onkin, sillä kuka haluaa vastata toisten solmimista sopimuksista?

Yhteiskuntasopimukset ovat osa tätä samaa ongelmaa – sopimuksia, joissa osapuolet ovat aina muita, kuin itse vastaaja. Ihanteellinen sopimus olisi kuitenkin sellainen, joka on mahdollisimman suora, eli sopija on sama, kuin tuotantotekijä.

Mikko Marttila

Ihmisyydestä, uskomuksista ja yhteisöperustoista kiinnostunut kuntapuliukko. Ilman vapautta ei ole vastuuta. "Vapaus on vastuun perusta, itseohjautuvuuden lähtökohta, kestävän kehityksen kulminoituma."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu