Kuka kantaa kilpailusta vastuun? – Onko kapitalismi rikki vai olisiko sittenkin niin, että jokin taho on unohtanut tarkoituksensa?

On väitetty, että kapitalismi on rikki ja että kapitalismi pitäisi muuttaa joksikin muuksi. Viimeaikaiset käänteet Suomen työelämälainsäädännössä antaa eräänlaisia vihjeitä siitä, missä on saattanut mennä pieleen.

Kapitalismin lähtökohtainen tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, mutta kenen tehtävä on valvoa kapitalismin toimintaa?

Vaikuttaa sille, että tietynlainen vapaudenaate on saanut todellisuuden sumenemaan Suomen nykyiseltä hallitukselta, sillä valtion pääasiallinen tehtävä on suojella työpääomaa, eli varmistaa eri oikeusasteiden kautta, että eri tahojen oikeudet toteutuvat. Käytännössä se tarkoittaa muun muassa työsuojeluun liittyvää lainsäädäntöä, eli työntekijöiden hengen ja terveyden suojaaminen, mutta yhtälailla yritysten kilpailuvapauteen liittyviä osatekijöitä.

Ei ole tokikaan ensimmäinen kerta, kun on vedottu työelämälainsäädännön muutoksien puolesta vetoamalla kilpailukyvyn kasvattamiseen, mutta kuka kantaa vastuun työvoiman kunnosta ja saatavuudesta silloin, kun kilpailu on korvannut vastuun?

Sääntelynpurkutalkoot tarkoittavat väistämättä oikeusvaltioperiaatteen romahtamista, sillä valtion rooli sääntelijänä, paineentasaajana, mahdollistajana, mutta myös valvojana katoaa silloin, kun valtio unohtaa rakentajansa.

 

Onko Petteri Orpon hallitus unohtanut Suomen valtion rakentajat? Kuka kantaa kilpailusta vastuun?

 

Mikko Marttila

Aika on syvyyden luoja, todellisuus on ennakkokäsityksiä ympäristöstä, uskomuksia muodosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu