Kuka käy politiikkaa turvallisuudella? Niistä hävittäjistä vielä.

Kun puhutaan turvallisuuspolitiikasta, ei voida enää pitäytyä vanhassa ajatustottumuksessa, joka on perua ajalta ENNEN Venäjän aloittamaa hyökkäystä Ukrainaan. Oletettavasti tulevana NATO-jäsenenä Suomen toiminta on sidottu koko liittouman toimintaan, jolloin painotetaan yhä enemmän kokonaisturvallisuutta. Tästä syystä sellaiset lausunnot, kuin mitä esimerkiksi entiseltä puolustusvoimien komentajalta, Jarmo Lindbergiltä on tullut, pitää asettaa tietynlaisiin reunaehtoihin, sillä eduskuntavaalit on tulossa.

Tottakai etupainotteisesti Lindberg puhui Suomen ilmatilan hallintaan vaadittavan kaluston määrästä, joka on määritelty muistaakseni 40 hävittäjään. Eli kansallisen puolustuksen näkökannalta tässä ei voida tehdä poikkeamaa, vaan tarvittavien hävittäjien määrä on laskettu näihin raameihin. Sanna Marinin heittämä ajatus Suomen hävittäjistä on siis vanhan puolustusopin mukaan täysin mahdoton yhtälö, mutta niin kuin todettu, ajat ovat muuttuneet ja Suomen asema siinä samalla myös.

Ukraina on pyytänyt toistuvasti ilmapuolustukseen kalustoa, joka ei ole vain Ukrainan asia, vaan koko Euroopan asia. Asiasta tullaan mitä ilmeisemmin käymään keskustelua Euroopan maiden kesken, että mikä on mahdollista tai järkevää toimittaa Ukrainalle, ja niin kuin on myös huomautettu Leopard 2:sta, myös hävittäjien kohdalla on haasteita niin koulutuksen, kuljetuksien kuin huollonkin osalta. Mutta ottaen huomioon Suomen geopoliittisen aseman ja 1300 kilometrin rajan Venäjän kanssa ei voida liioin painottaa Suomen erityistä asemaa, jolla voitaisiin myös perustella esimerkiksi nopeutettua järjestystä F-35 hävittäjien toimittamiselle Suomeen Hornetien tilalle. Tähän ei tokikaan Suomessa ole mitään mahtikäskyä, mutta mikäli yhteisymmärrystä löytyy, voisi kokonaishyöty olla huomattava niin Suomelle kuin Ukrainalle.

Kuka käy turvallisuudella politiikkaa ja kuka ei?

https://www.verkkouutiset.fi/a/ex-komentaja-jarmo-lindberg-vaantaa-rautalangasta-kaikki-hornetit-tarvitaan-suomen-puolustamiseen/#c1d33659

Lindberg asuu Helsingissä. Hän on ehdolla eduskuntavaaleissa 2023 Helsingissä kokoomuksen listoilta.[12]

 

Mikko Marttila

Aika on syvyyden luoja, todellisuus on ennakkokäsityksiä ympäristöstä, uskomuksia muodosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu