Loppuuko väkivalta, kun ihminen tulee tietoiseksi oikeasta ja väärästä?

Olemassaolo ei ole koskaan vaivannut kaikkeutta, vain ihmistä, joka elon ensihetkestä huutaa tulevaisuuden pelkoa.

Raaka on sanana kahtalainen kuvaillen kypsymättömyyttä kuin myös epäonnistunutta vuorovaikutussuhdetta = väkivalta. Sanalla raaka kuvaillaan tuntemuksia, jolla herätetään kuulijan korva tunnevasteeseen, niin kuin inho, kuvotus tai jokin epätoivottu tunnetila.

Ihminen ei ole luonnostaan väkivaltainen, vaan pelon ja ahdistuksen vallassa taipuvainen taistele tai pakene valintaan aivan niin kuin eläin, joka myös ihminen on. Ihminen punnitsee vaistonvaraisesti voimavaransa ja tekee sen pohjalta valintansa, riippuen selviytymismahdollisuuksista.

Vahingollisimmillaan ihminen on itsensä ja muiden kannalta silloin, kun ei ole tietoinen tunnetiloistaan ja lamaantuu tai menee paniikkiin kokemansa johdosta. Väkivaltaiset ajatukset eivät vahingoita ennen kuin vaihtoehdottomuus näyttää väistämättömältä, johon päädytään, kun itsetietoisuus – itseheijastus, eli myötätunto itseään kohtaan sammuu.

Kyvyttömyys tunnistaa oikeata ja väärää tuskin koskaan on itsetuhoisen ja väkivaltaisen käytöksen taustalla, vaan itseheijastuksen puute tai vaje.

Myötätunto omia tuntemuksia kohtaan on laukaiseva tekijä sellaisissa väkivaltaisissa tapauksissa, niin kuin Koskelan murha, jossa itsetuhoinen käytös on syntynyt kyvyttömyydestä tunnistaa omia tunnetiloja ja näiden syy-seurausvaikutusta.

Tunnetekijä on kaikkea ihmisen toimintaa ohjaava, moraaliperusta ei tähän auta – tuskin muutoin väkivalta olisi vielä nykypäivänäkin ongelmana. Perinteinen uskomusoppi antaa yleisesti ymmärtää, että ilman moraalia ihmiset suistuvat hirvittäviin ongelmiin, mutta onnettomuuksien perimmäinen syy on poikkeuksetta kyvyttömyys tunnistaa itsensä ja muiden tunnetiloja, eli myötätunnon vaje.

Mitä tietoisempi yksilö on omista tuntemuksista ja myötätuntoinen tuntemuksiaan kohtaan, sitä pienempi todennäköisyys on, että hänestä tulee vahinko ympäristölle.

+1
Mikko Marttila

Ilman vapautta ei ole vastuuta.

"Vapaus on vastuun perusta, itseohjautuvuuden lähtökohta, kestävän kehityksen kulminoituma."

Minä luulen tietäväni, siis ehkä olen, ehkä en...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu