Luontainen ihminen – Pitääkö oikea ja väärä oppia?

Moraalinen hämmenys, joka syntyy tunteen ja opittujen uskomusten välisestä ristiriidasta, syöksee ihmisen kiusalliseen ja tukalaan tilaan, jossa häpeä ja kokemuspohjainen tieto vähemmistöjen kohtelusta aiheuttaa oikosulun yksilön mielessä. On parempi tuomita epätyypillinen käytös, kuin joutua itse puristuksiin tunteen ja tiedon väliseen ristiriitaan. Tällöin moraalinen päätös on valita opitun seuraaminen ja vaikeneminen tai suorastaan raivoisa hyökkääminen moraalisen hämmennyksen aiheuttajaa vastaan, kuin kyseenalaistaa omat uskomukset ja virheelliset käsitykset, sekä valita vähemmistön puolustaminen.

Kuitenkin ihmisen perustarpeet ovat ainoa luontainen runko, jota voi kutsua kestäväksi malliksi, aivan niin kuin vastasyntynyt lapsi on luontaisena olentona. Tapakäytöksen opettaminen on ristiriidan aiheuttamista jo valmiiksi uskollisen lapsen tahdon ja ulkopuolisten odotusten välisissä suhteissa.

Oikea ja väärä – mikäli se olisi luontaisen ihmisen perusta, olisi tällöin muotoutunut ihmisen syntymässä, mutta koska näitä ei ole, ne opetetaan lapselle peririkkomuksellisten uskomusoppien takia, jossa odotus ihmisestä on jo lähtökohdiltaan ristiriidassa todellisuuden kanssa.

Peririkkomus on muuttumaton ikivanhoillinen uskomus ihmisestä luontaisena vahinkona yhteiskunnassa, joka muokkaa myös aikuisten ihmisten välisiä vuorovaikutuksia ja aiheuttaa itsetuhoisuutta sekä epäluottamusta yhteisöjäsenien ja itseheijastuksen välillä.

Lapsella on luontaista heijastaa ja tulla heijastetuksi, kuin myös ymmärtää tarve ympäristöstä, mutta tapakäytöksen opetukset hämärtävät luontaisen ihmisen toimintakykyä ja aiheuttavat itsetuhoa kehityksessä.

Tällöin ihminen kääntyy itseään ja ympäristöään vastaan tuhoisin seurauksin, jossa luontainen ihminen on itsetuhoisen tapakäytöksen vihollinen.

Mikko Marttila

Ihmisyydestä, uskomuksista ja yhteisöperustoista kiinnostunut kuntapuliukko. "Moraali on aina valinta, vapaus vastuun perusta, itseohjautuvuuden lähtökohta, kestävän kehityksen kulminoituma."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu