Luottamus on todellista valuuttaa – Yksilöllinen itsemääräytyminen rauhan takeena.

Ihmisellä on toiveet, haaveet ja omat päämäärät, joiden kautta heijastaa henkilökohtaista maailmankuvaansa. Yhtälailla ihmisellä on kuoleman pelko, joka on pelkoa yksinäisyydestä ja merkityksettömyydestä.

Arvottomuus kumpuaa heijastuksen puutteesta – siksi toiveet ja haaveet voivat saada väkivaltaisia piirteitä, jossa yhdistyy kaipuu vuorovaikutukselle ja tarpeelle tulla nähdyksi ja kuulluksi, vaikkakin hyvin itsetuhoisella ja äärimmäisellä tavalla.

Itseheijastuksen tarve tiedetään myös rikosseuraamuslaitoksen rangaistusmenettelyissä – siksi eristystä on käytetty ja käytetään edelleen keinona rauhoittaa rikkomuksen tekijä, vaikka eristäminen itseasiassa heikentää tunteiden itsesäätelyä ja aiheuttaa epävakautta sekä vakavampaa epäluottamusta itseään ja toisia kohtaan.

Keinot itseilmaisuun ja tarpeiden esille tuomiseen ovat avain väkivaltarikosten ennaltaehkäisyyn, jossa yksilön itsehallinto palautetaan hänellä avustamalla ja tukemalla rakentavaan vuorovaikutukseen.

Turvallisuus muodostuu loppukädessä luottamuksesta, joka on oikeastaan ainoaa todellista valuuttaa, millä taata yhteiskuntarauha. Tästä syystä yksilön itsemääräytyminen on yhteiskuntarauhan keskiössä, ja tästä syystä myös yhteiskunnallista vaikuttamista pitäisi muuttaa kohti yhä moniulotteisempaa muotoa edustuksellisen järjestyksen sijasta.

Mikko Marttila

Ihmisyydestä, uskomuksista ja yhteisöperustoista kiinnostunut kuntapuliukko. "Moraali on aina valinta, vapaus vastuun perusta, itseohjautuvuuden lähtökohta, kestävän kehityksen kulminoituma."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu