Maanpuolustustahto on myytti, joka tarvitsee murtajansa: Tahto tulee yksilöltä eikä kansalta…

Kasvava huoli maanpuolustustahdon laskusta on saanut osakseen huomiota arvelujen ohella siitä, mikä on saanut aikaan notkahdusta nuorien keskuudessa.

Kaikki ympärillä on kokenut muutoksia paitsi asepalvelus: Koulutus, työelämä, tietojärjestelmät, mutta yhteiskunnallinen asema ja asepalvelus säilyvät ennallaan.

Toimintatavat – mokuttaminen ja muu epäasiallinen käytös, jotka johtaisivat työelämässä nykyään välittömästi työsuojeluasiaksi saavat jatkua Suomen pakollisen armeijakoulutuksen osana.

Maanpuolustuskoulutuksen yksinkertaisin suosionlasku johtuu tavasta, jolla koulutusta yritetään runnoa läpi, joka on täysin yhteensopimaton työ – ja koulutuskysynnän kanssa.

Suomalaista nuorta kohdellaan, kuin omistusta eikä kuin yksilöä yksilöllisillä taidoilla ja tahdolla.

Maanpuolustustahto on myytti, joka tarvitsee murtajansa, sillä tahto kehittyä yksilönä on aina palkitsevuudeltaan omaa luokkaansa, mutta pakkoarmeija pakottavine päällystöineen on tunkkainen, kuin Hitlerin bunkkeri tai Leninin arkku.

Milloin se korva lotkahtaa sen verran, että tapa johtaa muutetaan pysyvästi myös armeijassa kuin pakottavissa maanpuolustuspykälissä?

Tahto tulee yksilöltä eikä kansalta…

Mikko Marttila

Ihmisyydestä, uskomuksista ja yhteisöperustoista kiinnostunut kuntapuliukko. Ilman vapautta ei ole vastuuta. "Vapaus on vastuun perusta, itseohjautuvuuden lähtökohta, kestävän kehityksen kulminoituma."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu