Mihin rajalakia tarvitaan? – Kuin haulikolla ampuisi hyttystä, joka on lähimmäisesi kasvoilla

Valtojen välillä on aina haluttu vaikuttaa naapurivaltojen toimintaan ja osa vaikuttamisesta on näkyvää, mutta myös suoranaista vakoiluakin on ollut aikojen alusta saakka.

Kahden syvän järkytyksen ja täydellisen tuhoaseen synnyttyä valtasuhteet muotoutuivat maailmansotien jälkeen uuteen aikaan, jota kutsutaan myös kylmäksi sodaksi – nihilismin täydellistymäksi, jonka seurauksena Yhdistyneet kansakunnat muodostuivat jonkinlaiseksi rauhan pyrkimykseksi vedota näkyvien sopimuksien puolesta.

Kansainvälisillä sopimuksilla kyettiin ennenpitkää vaikuttamaan myös silloisten suurvaltojen mahtailuihin, joista näkyvin oli Start-sopimukset ydinaseiden rajoittamiseksi – kansainväliset sopimukset siis saivat myös suurvaltojen välillä jotain vakautta aikaan.

Suurvaltapeli on ollut toisen maailmansodan jälkeen hyvin erilainen, jossa kaikki keinot on ollut käytössä, sen sijaan pienen valtion keinot eivät ole voimapolitiikassa, vaan liittolaisuuksissa ja kansainvälisissä sopimuksissa.

Kansainväliset sopimukset ihmisoikeuksissa eivät ole vähäpätöisiä, sillä näiden sopimusten painoarvoa muuttamalla muutetaan myös kansainvälisten sopimusten vaikutusta, jolla on arvaamattomat vaikutukset rauhaan. Ennustettavuus on tärkeä osatekijä vakautta, lupaukset eivät ole vain lupauksia, vaan ne ovat luotettavuuden mitta.

Venäjä ei noudata kansainvälisiä sopimuksia, ja Yhdysvallatkin on useampaan otteeseen rikkoneet näitä sopimuksia, Kiinasta tuskin tarvitsee edes puhua, mutta onko kansainväliset sopimukset sitten turhia?

Valtasuhteet ovat myllerryksessä, mutta pienten valtioiden kohdalla kansainvälisistä sopimuksista kiinni pitäminen on kohtalon kysymys, sillä Suomi ei voimapolitiikalla tule menestymään. Onko siis yhdentekevää, jos ”rajalakia vähän viilailee?”

Meillä on jo keinot välineellistetyn maahanmuuton torjumiseksi julistamalla tarvittaessa poikkeuslaki, mielestäni rajalain sorvaaminen on täysin tarpeeton ja suorastaan vahingollinen, se oli kuin rakentaja olisi rakentanut talonsa piittaamatta perustuksista.

Mikko Marttila

Aika on syvyyden luoja, todellisuus on ennakkokäsityksiä ympäristöstä, uskomuksia muodosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu