Miksi ammattiyhdistysliike purnaa irtisanomissuojan heikennyksistä, jos suora työllistyminen ihanteena?

Aikoinaan kävin keskustelua työasioihin liittyen silloisen paikallisen ammattiyhdistysliikeen aluetoimitsijan kanssa lähinnä jäsenyyden perintäsopimuksesta, kun sivupuheeksi tuli työllistymiskeino, jolla olin itselleni saanut paikan silloisesta paikallisesta yrityksestä.

Aluetoimitsija sanoi, että olisi ihanteellista työllistyä suoraan yritykselle – olin nimittäin henkilöstövuokrauspalveluiden kautta saanut pestin – johon mielessäni vain manasin, kuinka vaikeaa oli nuorena vailla kokemusta työllistyä yhtään mihinkään ilman kokemusta. Tämä asia sai tietenkin pohtimaan, miksi yritykset mieluummin maksavat työhönottopalveluista välittäjille, kuin että työllistäisivät suoraan.

Yrittäjän yksi oleellinen taito on ymmärtää riskejä ja myös rajata niitä, jotta yritystoiminnalta ei menisi täysin pohja, joten henkilöstövuokrauspalvelut ymmärrettävästi vastaavat tähän hyvin, sillä sopimuksen irtisanominen on helpompaa kuin jos yritys olisi työllistänyt suoraan.

Niin kuin kaikissa suhteissa, luottamus on avainsana ja sopija-osapuolena sitoutuminen oleellinen osa yhteistyön edellytyksiä, siksi sopimus ei ole vain mustetta paperilla, vaan myös keskinäistä kunnioitusta sopimusosapuolien välillä. Mutta kuinka keskinäisen kunnioituksen ihanteisiin voitaisiin koskaan päätyä, jos ei sitoutuminen yritykseen ole molemminpuolista?

Siis miksi ihmeessä ammattiyhdistysliike purnaa nyt irtisanomisperusteiden heikennyksistä, jos kerta työllistyminen on lähtökohta ja erityisesti suora työllistyminen?

Erityisesti yli viisikymmentävuotiaiden palkkaamisessa olisi hyvä, että yrittäjä voisi mahdollisimman matalalla riskillä kokeilla työllistää suoraa, kuin että kierrätetään kaikki henkilöstöpalveluiden kautta, ja sama pätee myös nuoriin, joilla kokemusta ei vielä työelämästä paljon ole.

Olisiko kuitenkin parempi päästä eroon henkilöstövuokrauspalveluista ja madaltaa yritysten kynnystä työllistää suoraa, vai onko nykyinen järjestelmä todella hyvä?

 

Kenttä on auki

Mikko Marttila

Aika on syvyyden luoja, todellisuus on ennakkokäsityksiä ympäristöstä, uskomuksia muodosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu