Miksi ammattiyhdistysliike purnaa irtisanomissuojan heikennyksistä, jos suora työllistyminen ihanteena?
Aikoinaan kävin keskustelua työasioihin liittyen silloisen paikallisen ammattiyhdistysliikeen aluetoimitsijan kanssa lähinnä jäsenyyden perintäsopimuksesta, kun sivupuheeksi tuli työllistymiskeino, jolla olin itselleni saanut paikan silloisesta paikallisesta yrityksestä.
Aluetoimitsija sanoi, että olisi ihanteellista työllistyä suoraan yritykselle – olin nimittäin henkilöstövuokrauspalveluiden kautta saanut pestin – johon mielessäni vain manasin, kuinka vaikeaa oli nuorena vailla kokemusta työllistyä yhtään mihinkään ilman kokemusta. Tämä asia sai tietenkin pohtimaan, miksi yritykset mieluummin maksavat työhönottopalveluista välittäjille, kuin että työllistäisivät suoraan.
Yrittäjän yksi oleellinen taito on ymmärtää riskejä ja myös rajata niitä, jotta yritystoiminnalta ei menisi täysin pohja, joten henkilöstövuokrauspalvelut ymmärrettävästi vastaavat tähän hyvin, sillä sopimuksen irtisanominen on helpompaa kuin jos yritys olisi työllistänyt suoraan.
Niin kuin kaikissa suhteissa, luottamus on avainsana ja sopija-osapuolena sitoutuminen oleellinen osa yhteistyön edellytyksiä, siksi sopimus ei ole vain mustetta paperilla, vaan myös keskinäistä kunnioitusta sopimusosapuolien välillä. Mutta kuinka keskinäisen kunnioituksen ihanteisiin voitaisiin koskaan päätyä, jos ei sitoutuminen yritykseen ole molemminpuolista?
Siis miksi ihmeessä ammattiyhdistysliike purnaa nyt irtisanomisperusteiden heikennyksistä, jos kerta työllistyminen on lähtökohta ja erityisesti suora työllistyminen?
Erityisesti yli viisikymmentävuotiaiden palkkaamisessa olisi hyvä, että yrittäjä voisi mahdollisimman matalalla riskillä kokeilla työllistää suoraa, kuin että kierrätetään kaikki henkilöstöpalveluiden kautta, ja sama pätee myös nuoriin, joilla kokemusta ei vielä työelämästä paljon ole.
Olisiko kuitenkin parempi päästä eroon henkilöstövuokrauspalveluista ja madaltaa yritysten kynnystä työllistää suoraa, vai onko nykyinen järjestelmä todella hyvä?
Kenttä on auki
Ettei se kaikki menis josta olet osallinen jos olet töissä vieraalla mistä isovanhempas tai ainakin se ikäluokka tappeli koko työikänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sopimus vain mustetta paperilla sitten? Ei ole kerta eikä ensimmäinen, kun törmää tilanteeseen, jossa työntekijä pitää työpaikkaa itsestäänselvyytenä ja tekee mitä huvittaa, esimerkiksi kiristää kesälomia saikuttamalla. Ja kun työnantajalla ei ole muita keinoja, kuin joko irtisanoa kuuden kuukauden palkkaa vastaavalla summalla tai mennä oikeuteen ja hävitä, sekä maksaa oikeudenkäyntikulut ja sitten vielä kuudenkuukauden irtisanomisajan palkka, tai niellä tappiot ja katsoa kuinka yksittäiset työntekijät terrorisoivat koko yritystä sekä työyhteisöä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös ne kesälomat kuulu soppareihin?
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai kuuluu monen muun etuisuuden ohella, riippuen tietenkin työehtosopimuksesta, mutta kesälomien kiristäminen ottamalla sairaslomaa vain, jotta saisi lomat silloin kun huvittaa ei tietääkseni kuulu minkään työehtosopimusten piiriin.
Ilmoita asiaton viesti
Kysehän on pohjimmiltaan siitä, että työnantaja pystyisi puristamaan työntekijän tiukemmin nyrkin ja sorvin väliin.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä, tai sitten ei. Vuokratyöntekijöiden kohtelu ”kertakäyttövoimana” saattaa liittyä juuri irtisanomisen helppouteen, mutta toisaalta se ehkäpä johtuu juuri siitä, että riskien hallinta on helpompaa ”tilapäistyövoiman kanssa” kuin suoraan työllistettyjen osalta.
Lähtökohtaisesti voisi uskoa yrittäjän edun olevan, että hänellä on osaavaa ja talon tavat tuntevaa väkeä, kun kuitenkin sisäänajaminen vie usein oman aikansa. Eli kuinka helposti yritykset lähtisivät irtisanomaan perusteetta tai kevyin perustein?
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttini pointti oli jotain kovin muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tässä tullaan tietenkin myös käsitteeseen aikaperustainen työtuntikorvaus, joka on tietääkseni pääasiallinen korvausperusta valtaosalle työväestä.
Mutta onko korvaus vaivannäöstä sama kuin aikaperustainen korvaus?
Suomessa pidetään kovasti ”vuoden lusijoista”, kun puhutaan tehdyistä työtunneista, mutta työtunnit eivät kerro sanaakaan työtehosta. Tässäkin olisi työmarkkinaosapuolilla mietintämyssyn paikka.
Ilmoita asiaton viesti