Miksi kansanvalta on kriisiytynyt ja ääriliikkeet voimistuneet?

Raha on valtaa ja varallisuus on voimaa, suurpääoman kasautuminen yhä harvemmille on johtanut tilanteeseen, jossa valta on suurpääomalla eikä kansalaisilla.

 

Esimerkiksi Yhdysvalloissa Trumpin kannatuksen taustalla on äänestäjien tyytymättömyys työllisyyteen ja talouteen, joka surkuhupaisaa kyllä kostautuu nimenomaan suurpääoman äänestämisenä. Todellista valtaa Yhdysvalloissa pitää suurpääoma, mutta yhtälailla myös Venäjä ja Kiina ovat omalta osaltaan huolehtineet, että raha ja valta on päättäjien käsissä siinä missä lakikin on nuijittu puoltamaan jokaista johtajan oikkua.

 

Kansanvallan rapautuminen johtuu siis todellisen kilpailutuksen puutteesta, sillä varallisuuden keskittyessä myös hinnat kohoavat ja todellinen valinnanvapaus kapenee. Tämä on myös kansallisvaltioiden ryhdittömyyden syytä, sillä suurpääoman kilpailuttaessa kansallisvaltioita kevyemmän verotuksen toivossa kansallisvaltiot kaatavat määrärahavajensa osattomiin köyhiin, sairaisiin sekä työttömiin.

 

Tätä voisi kutsua myös ansioituneiden mielivallaksi, sillä suurpääoman asema hämärtää kykyä ymmärtää omaa valta-asemaansa, ja siksi saattaa antaa harhaisen kuvitelman oikeutuksesta määräävään valta-asemaansa niin taloudessa kuin turvallisuudessa.

 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vain yksi raadollinen ilmiö etuoikeutettujen harhaisuuksista, mutta jonka suurempi syy -seurausyhteys löytyy vallanpitäjien kyvyttömyydestä sopia maailmanlaajuisesti suurpääoman veronkierrosta ja valtioiden kilpailuttamisesta. Tilannetta voisi kuvailla kansantajuisesti niin, että yksittäinen kansalainen kilpailuttaisi viranomaisten päätöksiä sekä oikeutta toimia.

 

Milloinkohan tunnustettaisiin kansanvallan kriisiytyminen juurisyy maailmanlaajuisesti ja saataisiin kapitalismiin vihdoin sitä rehellistä kilpailua?

Mikko Marttila

Aika on syvyyden luoja, todellisuus on ennakkokäsityksiä ympäristöstä, uskomuksia muodosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu