Miksi saalisteluhinnoittelu on ongelma? – Kiinan markkinahäiriköinti ja sotilaallinen uhka Taiwanin salmella
Yhdysvaltojen suurpuolueita yhdistävä tekijä on Kiinan uhka maailmanmarkkinoilla valtioelvytteisellä saalisteluhinnoittelulla, jonka eräs oleellinen osatekijä on tietenkin Taiwanin salmen kiistakysymys sekä BRICS-maiden ongelma.
Kapitalismin eräs heikosti – ehkä aatteellisista syistä – tunnistettu ongelma on määräävän markkina-aseman ongelmat, jonka periaatteilla alunperin matalat hinnat ovat toimineet houkuttimena, jonka avulla kaapataan kauppaosuuksia joihin oleellisena osatekijänä usein kuuluu myös luonnonvarojen saatavuuden varmistaminen sekä yksinoikeudet näihin luonnonvaroihin.
Kiina valtiokapitalistisena sekä yksinvaltaisena hallintona kykenee toimimaan pitkäjänteisesti sekä päämäärätietoisesti – ilman, että ”demokratia on häiritsemässä” – kohti määräävää kauppa-asemaa, jossa ”sisäiset ongelmat” on lakaistu maan alle, mukaan lukien ammattiyhdistysliike. Tämän ilmiön tunnistaminen ja havaitseminen myös maailmanlaajuisesti muuttuvassa ilmapiirissä on johtanut demokratian kriisiin, sillä Kiinan kasvavaan valtaan ei herätty ajoissa ilmeisesti siksi, että uskottiin kapitalismin pyhyyteen niin Euroopan unionissa kuin Yhdysvalloissa ja tartuttiin Kiinan syöttiin jo vuosikymmeniä sitten.
Demokratia kohtasi pahimman uhkansa kaksituhattaluvun loppupuolella ennen vuotta 2008, kun säännöstelyä rahoituskaupasta löysättiin ja pääomakaupasta tulikin isäntä eikä renki. Suuri puhallus ja varallisuuden uusjako käynnistettiin kun valtiovaltojen ote sääntöoikeudessa – ehdoton valta – murrettiin Yhdysvaltojen presidentti George W Bush Jr. ollessa vallassa ja riskin kantajiksi tulikin sijoittajien sijaan veronmaksajat: ”Mä tarjoon, sä maksat”
Nyt Yhdysvaltojen suurpuolueita yhdistävä yhteisymmärrys Kiinan talousvaikuttamisesta on kohdannut lakipisteensä, jonka suomin turvin Yhdysvallat ovat ryhtyneet suitsimaan kovalla kädellä Kiinan saalisteluhinnoittelua sekä tunnistaneet jo Kiinan sotilaalliset tavoitteet, mutta eivät edelleenkään – erityisesti Republikaanien riveistä – ole tunnistaneet pääomakaupan sekä määräävän kauppa-aseman saavuttamista varallisuuden kasautumisineen erääksi suurimmista kompastuskivistä demokratialle.
Kiina on jo horjuttanut maailmanmarkkinoita Venäjän tuella, joka aloittamalla sodan Ukrainassa on pyrkinyt ryöstämään lisää luonnonvaroja, joilla taata Kiinan koneelle kipeästi tarvittua voitelua. ”Moninapaisen maailmanjärjestyksen synty”, jossa demokratia on haalea muisto menneisyydestä on jo käden ulottuvilla…
Olisiko Republikaanien aika katsoa peiliin ja tunnistaa superrikkaiden valta-aseman ydinongelmat nyt viimeistään sekä erottaa kauppaehtoisuuden ja pääomakaupan välinen ristiriita? Olisiko nyt aika tunnustaa varallisuuden kasautumisen uhka maailmanlaajuisesti, joka sysäsi kansanvallat sekasorron partaalle?
Sotakommunismin soveltamiseen saattaa olla tarvetta aivan lähitulevaisuudessa…
Ilmoita asiaton viesti
Kapitalismin kyseenalaisuus on siinä, että se jos toimii selkeästi, ts pitää katteet alhaalla laajastikin myynnissä…
Mahdollistuu käytännössä helposti joillain tuotannon ja toiminnan sektoreilla se, että kilpailua vaikka olisi miten, ei enää vaikuta.
Joskus tulee tosiaan mieleen se, millä tavoin toimittajamäärä tuotannossa jos nosta hintoja, ei ainakaan laske niitä.
Ja poikkeuksena sektorit, joiden kautta ostovoima räjähtää, ja jaettavaa riittää useillekin ostovoimaan.
Kapitalismin yhteydessä on minusta syytä tarkistaa, miten jollakin toiminta-alueella voi vähin aikaresurssein tuottaa paljon ostovoimaa.
Aikaresurssi on yleisen jaettu, ja muu on helposti kyseenalaisempaa, omaa kontribuutio-osuutta kauempana.
…
Kiinan ilmiö ei de facto -olevana herätä länttä, vaikka sijaitsisi Lännen sisällä.
Hyvä, että näihin löytyy ulkoisempi verrokki, joka arviointia ajatellen objektiivisemman mahdollinen.
Tarkoittaa, että Kiina kertoo tilanteemme paremmin,… ja viestintuojana odotettavaa on siitä, mitä viestintuojuuteen helposti liittyy.
Edellinen tiedettävä, jotta maalitukset tosiaan menee maaliin, eikä minne sattu.
Ilmoita asiaton viesti