Mistä palkita – Yhteistyö vai ahkeruus?

Yhteiskunta rakennettiin voimavarojen jakamiseksi, kuinka siis päädytään tilanteeseen, jossa toiset menestyy ja toiset kaatuu?

 

On toki totta, että tietynlainen kilpailuasetelma toimii kaikkien kirittäjänä, jotta ei asetettaisi liian mukavasti, mutta kuvitelmat esimerkiksi yrittäjien omakätisesti ”imperiumin rakentamisesta” on Tuhkimo-tarina, jolla pyritään oikeuttamaan etuoikeuksia.

 

 

Esimerkiksi sodassa taistelleiden selviytyminen harvemmin on kiinni taidosta, vaan usein arvasta, joka jaetaan piipusta, miinoista, tykeistä ja ohjuksista, joista toiset selviävät ja monille arpajaisonni loppui heti ensimetreillä.

 

Kaikki yritykset  on rakennettu olemassaolevan järjestelmän päälle, esimerkiksi Elon Muskin ”valtakunta” on lähtöisin Yhdysvaltojen tukirahoista ja DARPA:n tietojen jalostamisesta. Kumpi on siis kiitollisuudenvelassa, Yhdysvaltojen veronmaksajat vai Elon Musk?

 

Kukaan ei ole ”itseluotu”, vaan vanhempien, yhteisöjen ja yhteiskuntien luoma, kuin itseoppiva ihmishermoverkkojen kudos, hoivattu, rakastettu ja kasvatettu edeltäjien toimesta, miksi siis vaalitaan vielä uhrautuvien yksilöiden tai yrittäjien tarinoita?

 

Kuinka viisasta on palkita yksilösuoritteesta?

 

On ollut arvovalinta kouluttaa koko ikäluokka, josta on muodostunut inhimmillinen pääoma, kuinka viisasta siis on jättää heitteille, osattomiksi ja hyödyntämättömiksi kaikki tämä?

 

Onko suuri julkinen palveluala tehottomuuden merkki vai arvovalinta, joka rakennettiin riittävän rahoituspohjan olettamuksella?

 

Onko siis valtion alijäämä merkki tehottomuudesta vai riittämättömästä veropohjasta?

 

 

 

Mikko Marttila

Aika on syvyyden luoja, todellisuus on ennakkokäsityksiä ympäristöstä, uskomuksia muodosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu