Mitä tarkoittaa ”leipääntyminen omaan työhön?”

Tuossa taannoin puhuin eräälle tutulle työelämän ja yrittämisen tavoitteista, joista totesin että yrittäjän tulee olla lähtökohtaisesti sellainen, jolla on intohimoa työtään ja tavoitteitaan kohtaan, sekä päämäärä johon kuuluu yritystoiminnan kasvattaminen sekä työllistäminen. Vastaukseksi sain, että olen idealisti, jonka itse käänsin päässäni ”haihattelija” – en tiedä tarkoittiko lauseke tätä, mutta näin sen ajattelin.

Totuus työelämästä kuitenkin on, että aika usein aamuisin herätään töihin siksi, että olisi illalla mitä syödä ja mihin mennä nukkumaan, eli voitaisiin kai puhua ”leipääntymisestä työhön?” Eli katsoisin sanonnan tarkoittavan, että lähtökohtaisesti ihminen ajattelee pärjäämistään sekä toimeentuloaan sekä toimintakykyään kuin että olisi suureellinen, intohimoinen sekä tavoitteellinen.

Mutta sitten puhutaan myös ”työn imusta”, joka kuljettaa tekijään kuin siivillä niin ettei huomaa ajankulua, jonka ilmeisesti pitäisi olla myönteinen tunnuspiirre työelämän mielekkyyttä silmälläpitäen. Onko yrittäjä intohimoinen tekijä, mutta työntekijä tahdoton tehtävien toimeenpanija ja käsinukke?

Tässä hiljattain tunnustin – jokseenkin leikkimielisesti, että minun pisin suhteeni on ollut työnantajaan, jos ei lasketa syntymäkotini lähimmäisiä. Ja niin se on että huomattava määrä elämästä kuluu työnteossa, vaikka tekisi vain neljäkymmentätuntia viikossa, sillä tiedon mukaan ihminen myös käsittelee päivän tapahtumia nukkuessaan, joten lepo ei välttämättä ole ”toimettomuutta”, vaan pikemminkin ”uudelleenkäynnistys – Boottaus.”

Olenko siis ”idealisti” ja totuus yrittämisestä vain ”to make money”, vai onko intohimo ja ylpeys omasta työstä niin yrittäjiä kuin työntekijöitä edes toisinaan yhdistävä tekijä?

Naimisiin mennään siksi, että se on yhteiskunnallisesti hyväksyttyä ja töitä tehdään vain siksi, että on pakko?

Mikko Marttila

Aika on syvyyden luoja, todellisuus on ennakkokäsityksiä ympäristöstä, uskomuksia muodosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu