Muotopuoli? – Älykkyys, tieto, laki, sääntö, totuus

Et ymmärtänyt katsovasi itseäsi: pieni jyrsijä, saaliseläin monelle, mutta peto toisille, hiipii sammakkoeläimen seläntaakse ja puraisee, ennen kuin sammakko ehtii paeta.

Valo kaukaa taivailta tuo sinulle viestinsä, vaikka valonlähde on ollut tuhoutuneena jo valovuosia.

Meri on silmiesi edessä täynnä elämää: todellisuus on heijastuksia valonlähteistä, meret ovat jo poissa.

Kasvit odottavat sadettajaansa, kuin rukoilija viimeistä ateriaansa: sammakko lamaantui hermomyrkystä, joka oli pienen jyrsijän hampaissa ja katsoo nyt, kun jyrsijä järsii sammakkoa hiljaa hengiltä.

Koneelle syötetään tiedot, joista laskea monimutkaisia yhtälöitä, ihmiselle annetaan perimä ja ympäristö, tieto ja tulkinta, josta syntyy tavankansa. Opettaja sanoi: ”Ei älykkyys ole ulkolukua, vaan kykyä löytää yhteisiä piirteitä – hahmottaa kokonaisuuksia.”

Harhaisuuksista kärsivä potilas, todettu jakomielisyyttä, uskoo rokotteiden sisältävän seurantalaitteita ja valvontayhteiskunnan syöttävän hänelle tahdonvastaisia ajatuksia, annetaan rauhoittavia ja asetetaan eristyksiin valvottavaksi…

Tuotantoeläin karsinassa, kasvatettu ravinnoksi, kohta teuraana – sotilaat rivissä odottamassa komentoa. Ihminen seisoo ylväänä perustellen oikeuttaan hallintaan älyllä, säännoksillä, laeilla tai jumalalla, täynnä käskyjä, mutta sydämeltään tyhjä, tunnoton tahdolle, tunnoton luonnolle.

Jotain kauheaa tapahtuu yhteiskunnassa ja kansain riveistä kuuluu huutoja: miksi ei ollut lakia suojelemassa tältä kauheudelta?

Kone ei murehdi olemassaoloaan, mutta sinä mietit elämäsi rajoja: Älä turhaan murehdi, ”sillä kaikelle on aikansa ja paikkansa taivaiden alla…”

 

Mitä sinä tiedät?

+1
Mikko Marttila

Ilman vapautta ei ole vastuuta.

"Vapaus on vastuun perusta, itseohjautuvuuden lähtökohta, kestävän kehityksen kulminoituma."

Minä luulen tietäväni, siis ehkä olen, ehkä en...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu