Omatunto on vapaa, vaikka vaatteet olisivat yltä päältä veressä.

Kun yksilöltä viedään itseohjautuvuus ja hänet puristetaan lihamyllyssä osaksi valtajärjestyksen tuotantovoimaa, on vastuu ja yksilö kaksi eri asiaa. Tällöin murhaaja ei koskaan kosketa uhrinsa tuntemuksia, ja siksi omatuntoni on puhdas, vaikka vaatteeni on yltä päältä uhrin veressä.

On liian helppoa elää tavalla,jossa ei kosketa omien tekojen seurauksia: Ulkoistamisen periaatteet ja kaupankäynnin perusteet tarjoavat tämän seisovan pöydän, jossa ostaja ei koskaan näe ostopäätöksen seurauksia.

Maailmankauppa on orjakauppaa, mutta laput silmillä, jolloin ihmisten kohtalot ja tuskat ovat hinta, joka heidän täytyy ostotapahtumien seurauksena kärsiä. Kaikki tämä vain siksi, että vapaan kaupan ihanteet ja talousaatteet jyräävät omatunnon edeltä tasoittaen tietä epämukavilta tuntemuksilta, jotka todennäköisesti kosketteassaan ihmisen sydäntä saisivat ostajan muuttamaan ostopäätöstä.

Mutta jos olisin aidosti itsekäs, ymmärtäisin myös tekojeni pitkäaikaisia seurauksia ja lopettaisin tukemasta tämän kasinokaupan järjestelmiä, jossa syy ja seuraus eivät istu samassa pöydässä.

Mitä lähempänä palvelut ja tuotteet tuotetaan, sitä kestävämmin ne voidaan tuottaa. Tämä on kaupankäynnin yksinkertaisin periaate. Ajatus maailmankaupasta on ihanne, joka ei kestä tarkastelevaa arviointia, sillä kestävät toimintatavat ovat mahdottomia varmistaa tässä ketjutuksessa. Silloin ainoa keino auttaa on katkaisemalla kauppa, kuin peliriippuvaiselta luottokortit.

Kotimaisuus ja omavaraisuusasteen nosto ovat kestävän kehityksen edellytyksiä.

 

 

Mikko Marttila

Ihmisyydestä, uskomuksista ja yhteisöperustoista kiinnostunut kuntapuliukko. "Moraali on aina valinta, vapaus vastuun perusta, itseohjautuvuuden lähtökohta, kestävän kehityksen kulminoituma."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu