”Omistus on varkautta” – Hallinnan harha ja unelma vaivattomammasta elämästä

Maailma on täynnä sanontoja, joista monet saattaavat sopia vain rajattuihin tilanteisiin, jotkut ehkä vain rajallisille mielille.

Ihminen joka uskoo hallintaan ei ilmeisesti suostu ymmärtämään aikaa, epävarmuus voi monesti olla vaikea tunne, mutta silti kaikki minkä todistat ympärillä on ajan tulosta.

On ymmärrettävää, että ihminen epävarmuuden hetkellä tarttuu sellaiseen, joka suo lohtua ja siksi ei ole yllättävää, että joillekin käsitys jumalasta kohtalon luojana on lohdun suoja, mutta kuinka monella on juolahtanut mieleen, kuinka siitä tulee myös mahdollisuuksien ja vapauden vastakohta?

Miksi ihmeessä joku voi olla onnellinen siitä, että hänen kohtalonsa on päätetty hänen puolesta?

Se on kuin näytelmä, jossa sanat ovat asetettu sinun suuhusi halusit sitä tai et, olet käsinukke, jota hallitsee toinen oleva. Joku toinen ohjaa sinua, sinun tahdollasi, sinun mielipiteilläsi, sinun tunteillasi ei ole väliä, kaikkivaltias ohjaa sinua kuin aisuri hevosta.

Ihmiselle saattaa olla helppoa ymmärtää tilan kolmea ulottuvuutta, mutta kuinka moni suostuu hyväksymään aikaa, joka on neljäs ulottuvuus läpäisten kaiken sen, mitä ihminen kutsuu vakaudeksi.

Harhainen käsitys hallinnasta tekee ihmisestä itseään rajoittavan, ihminen kykenee vain säätelemään tapaa, jolla suhtautuu ajan kerrannaisvaikutuksiin. Ajantila on kuin valtamerien vedet, ne välillä myrskyää ja toisinaan ovat hiljaa, sinä joko räpiköit ja taistelet merien valtaa vastaan ja hukut, tai rentoutat lihaksesi sekä asetut leppoisasti kellumaan ja odottamaan tyyntä.

Väkistenkin mietin lentävää lauseketta ”omistus on varkautta”, joka todennäköisesti on kärjistys, mutta pitää sisällään hallintaan liittyviä elämänviisauksia, sillä kuinka paljon ihminen näkee vaivaa pitääkseen yllä rakenteita, jotka taistelevat vastoin aikaa?

Varallisuuden keskittyminen on ongelma, sillä vain harvojen varallisuus ja mahdollisuudet kasvaa, mutta kenen aikaa varastetaan? Varallisuus kasvaa, kysyntä ja tarjonta ei.

On sanonta ”vähemmän on enemmän”, jolla tähän kohtaan olen miettinyt miten arjen kotitalouksissa sitä rojua alkaa vain kerääntymään. Jossain vaiheessa johdonmukaista on monelle ilmeisesti lisätä kaappeja, jotta ei tarvitsisi kompastella asioihin, jotka ovat kertyneet ajan sietämättömässä muutosvirrassa. Kannattaisiko kuitenkin vähentää kuormaa eikä lisätä kaappeja?

Ihmiskunnat ovat rakentaneet muureja, linnoja, suuria asutuskeskuksia ja niiden seurauksena yhä kasvavia väyliä, työmäärät lisääntyivät, korvaukset eivät, ketä tämä kaikki hyödyttää?

Ihmisen laiskuus oli kekseliäisyyden innoittajana, joka sai haaveilemaan helpommasta elämästä, ja tämän johdosta ihmiskunta päätti rakentaa järjestelmän, joka syö tolkuttomasti voimia.  Olisiko kuitenkin kannattanut lopettaa kehitys tuleen ja vipuvarteen, nyt näyttää että maailma on tulessa ja me vipuamassa itseämme ulos ajanvirrasta.

Olisiko maailmanrauha enemmän unelmoimista ja vähemmän tekemistä, sillä jossain  vaiheessa saattaa olla – ehkä pikemmin kuin haluaisi, että on liian myöhäistä tällaiselle haaveilemiselle ja joutokäynnille.

 

Mikko Marttila

Aika on syvyyden luoja, todellisuus on ennakkokäsityksiä ympäristöstä, uskomuksia muodosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu