Pelko tarttuu, mitä olisi syytä oppia muun muassa Yhdysvalloilta?

On hyvin tiedettyä parvieläinkäytöksestä, että esimerkiksi pelon tarttuminen linnuissa parantaa todennäköisyyttä pelastaa oma henkiriepunsa ja tuleva perimä. Mutta kuinka hyvin pelko palvelee yhteiskuntarauhaa esimerkiksi Yhdysvalloissa?

Näin Suomen kansalaisena ei voi kuin ihmetellä Yhdysvaltojen aselakeja, mutta ilmeisesti siinä on tietty johdonmukaisuus sikäläisittäin, joka todennäköisesti liittyy aseiden hankintakustannuksiin.

Kun aseita on laajasti tarjota kansalaisille, putoaa myös aseiden hankintahinta armeijalle, eli kyseessä on kustannuksien osalta ”win win situation.” Ja koska Yhdysvalloissa markkinoiden vapaus on uskonnollisen tason periaate ja sääntely kirosana, niin jälki on myös äärimmäisen rujoa.

Tosiasia on, että pelko tarttuu ja pelosta tulee itseään julistava totuus, joka leviää kuin tauti. Tällä pitäisi olla myös Euroopassa jonkin näköistä merkitystä näin jälkijättöisesti, kun katsoo monivaikuttamisen keinoja, joilla viimevuosikymmen on ulkopuolelta pyritty kääntämään Euroopan valtioita sisäänpäin ja hylkäämään jopa perustavanlaatuisia kansainvälisiä sopimuksia.

Ihmisoikeussopimukset ovat sitovia lähtökohtia kaikelle toiminnalle, johon koko Suomen oikeusvaltioperiaate myös perustuu, eivät siis ”sopimuksia, joita voidaan muuttaa mieleisekseen” sen mukaan, mikä sattuu kulloisenkin hallituksen mielenoikkuihin sopimaan.

Voi kukin miettiä hetken, mitä tarkoittaa kunnioittaminen?

 

Onko se tyhjiä sanoja ja pokkurointia, vai onko kunnioituksen käsitteellä todellinen sisältö ja merkitys?

 

Mikko Marttila

Aika on syvyyden luoja, todellisuus on ennakkokäsityksiä ympäristöstä, uskomuksia muodosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu