Sananvapauden soturit, onko kansanedustajien paikka koetella näitä rajoja?

Suomen eduskunnan tehtävä on säätää lakeja, tuoda esiin aloitteita, mutta pitäisikö Suomen eduskunnan saati kansanedustajien olla ”sananvapauden sotureina?”

Kun katsoo verrokkimaina vaikkapa Iso-Britannian peruskoulutuksen osalta, on huomattava ero siinä, mikä on koulutuksen painopiste. Iso-Britannian koulutus perustuu enemmän koviin laskenta -ja luonnontieteisiin, kun taas Suomessa painopiste on enemmän historiassa ja maantieteessä. Miksi näin?

Todennäköisesti koulutuksen painopiste on Suomessa säädetty siksi kulttuuriin, koska pienellä kansalla pitää olla sovittelevampi sävy eikä öykkäröintiin ole varaa. Silti kun katsoo Suomen eduskuntaa ja kovaa nostetta saanutta Perussuomalaisten puoluetta, ei voi kuin vain ihmetellä mistä viemäristä koko kansansivistys on vedetty alas.

Eduskunnan puhemiehenä ja presidenttiehdokkaana toimii henkilö, joka lähettelee henkilökohtaisia kostohaaveitaan Ukrainalaisiin pommeihin kirjoitettuna, sekä tullut tunnetuksi muutoinkin väkivaltaa ihannoivana, jolle sotilasjuntat ja joukkoampumiset ovat saaneet huomiota aina Norjan joukkoampujalta saakka.

Ilmeisesti kansalaiset eivät näytä ymmärtävän, että valta tuo vastuuta, joka tarkoittaa käytännössä sananvapauden kapenemista. On siksi järkyttävää havaita, että tämä yksinkertainen sääntö ei näytä paljoakaan heiluttavan Perussuomalaisten puoluetta millään tavalla.

Suomen kansaa edustaa eduskunta, eli jokainen kansanedustaja, ei ole siis mitenkään yhdentekevää, mitä siellä vallankahvassa sanotaan. Kansakuntaa jakavat, ihmisarvoa alentavat luennot tai minkäänlaiset vihjailut eivät kuulu sananvapauden piiriin, ei varsinkaan kansanedustajilla, jotka nauttivat luottamusta.

Suomen oppikouluissa opitut opetukset pitäisi saada ymmärtämään sovittelevan kansakunnan merkitystä, jossa ymmärretään ihmisarvoa jo historiantietämyksen varjossa ja toimitaan edellänäyttäjinä siinä, mitä ovat ihmisoikeudet ja vapaus. Kansanedustajat ovat tämän arvon edellänäyttäjinä, siksi ryhtiliike on vaadittava, julistukset eivät riitä.

Syytesuoja on purettava ja kansanedustajat, jotka loukkaavat ihmisarvoa on saatettava vastuuseen sanoistaan – valta tuo vastuuta, käyttäytykää sen mukaan!

Mikko Marttila

Aika on syvyyden luoja, todellisuus on ennakkokäsityksiä ympäristöstä, uskomuksia muodosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu