Toimiko Venäjä omasta aloitteestaan Ukrainaan hyökätessään?
Aivan niin kuin Kiina sisäpoliittisissa otteissaan, joissa käytti oikeutustaan ”yhden Kiinan politiikassa”, niin myös Putinin Venäjä on uskonut laillisuusvaltansa ulottuvan entisiin neuvostomaihin.
Ulkopoliittiset suhteet ovat Kiinan ja Venäjän välillä kuitenkin jatkuvasti olleet hauraat, sillä jo viisi-ja kuusikymmenluvun taitteilla Neuvostoliitto ja Kiina kävi rajakiistaa, joka vaati kuusikymmenluvun lopulla muutamien satojen sotilaiden hengen.
Onko Kiinan ja Venäjän yhteistyö todellista, vai perustuuko toiminta tietynlaiseen valta-asetelmaan, jossa Putin kokee suorastaan painetta palauttaa muinaisen Neuvostoliiton rajat takaisin?
Väittäisin hyökkäyksen Ukrainaan olevan Putinille todistuksen paikka, jota Xi Jinping valvoo, silkkitiehankkeet ja muut laajenemispyrkimykset näyttävät olevan ennen kaikkea Kiinan tavoitteita, joissa Putin on hyödyllinen hölmö ostaen Kiinalle aikaa Venäjän kuluttaessa omia voimavarojaan.
Itsevaltaiset hallinnot ovat nopeita liikkeissään, mutta myös nopeita romahtamaan, jo toinen maailmansota osoitti hyvin, kuinka hauras on kahden itsevaltaisen johtajan liittouma.
Jo yksilötaistelulajeista pitäisi tietää, että vain omilla jaloillaan seisova voi nujertaa vastustajan, kaikki lähtee tasapainosta, itsevaltaisilla otteilla kokonaisen kansakunnan tasapaino heiluu yhden ainoan valtiaan harteilla.
Onko Xi Jinping takaaja vai se, joka tönäiseen Putinin kuilulta alas?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ussurin_rajav%C3%A4likohtaus
Vaikka Kiina jo tässä vaiheessa Venäjän kulutustaistelua takuuvarmasti ymmärtää omaavansa tuhannen taalan paikan havitella Venäjältä sitä, mitä se on aikoinaan Mantshurian menettämisen yhteydessä joutunut kokemaan sekä mahdollisesti myös paljon enemmän Siperian luonnonvaroja, niin on vaikea uskoa, että se olisi ollut patistamassa Putinia Ukrainan ”erikoisoperaatioon”.
Kiinan näkövinkkelistä katsottuna Ukraina on pieni lilliputti jossain suuren ja mahtavan Venäjän takana. Ei sillä ole ollut aavistustakaan siitä, että Ukraina näin tehokkaasti olisi pystnyt pistämään kampoihin Venäjän asevoimille.
Joten en usko tuohon blogin ”salaliittoon”, mutta uskon, että Kiina on herännyt huomaamaan mahdollisuutensa jälkeenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Itsevaltaisten liittoumat ovat hyvin hauraita, ne perustuvat voimapolitiikkaan ja näyttämiseen, muutoin johtaja on heikko. Onko siis itsevaltainen järjestelmä vahva vai heikko?
En väitä kyseessä olevan salaliitto, vaan luontainen lähestymiskulma itsevaltaisille liittoumille, Putinin on näytettävä ”vahvuutensa”, muutoin Venäjä on Kiinan Vasallivaltio.
”Vahvoilla”, eli itsevaltaisilla johtajilla on lähtökohtaisesti yksi perustavanlaatuinen piirre, joka on uhmakkaan ulkokuoren alla oleva äärimmäisen heikko itsetunto, siksi vallanhimo on kyltymätön ja näyttämisen halu suunnaton.
Tämä pätee niin Putiniin kuin Trumpiin, uhman takana on mitättömyys.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se ollut Tsingisgani , jolla oli suuri valtamyös Venäjän alueella? Sillä varjollahan kiinalaisille jopa kuuluisi Venäjä?
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Putinin logiikalla juuri noin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kiinan näkövinkkelistä katsottuna Ukraina on pieni lilliputti jossain suuren ja mahtavan Venäjän takana. Ei sillä ole ollut aavistustakaan siitä, että Ukraina näin tehokkaasti olisi pystnyt pistämään kampoihin Venäjän asevoimille”.
Taitaa Kiina laskea, että länsimaiden tuki on Ukrainan takana. Venäjä uhmaa länttä, joka on Ukrainan puolella. Ilman sitä Ukraina ei olisi pistänyt kampoihin näin pitkään. Toki suurin uhraaja on Ukraina, joka antaa verensä vuotaa kuiviin tässä.
Nyt USAn resurssit ovat siirtymässä Lähi-itään. Mikäli Ukraina yrittäisi vielä edetä, pitäisi joukkojen koulutus ja varustaminen olla käynnissä ensi kesän hyökkäyksiä varten.
Onkohan sota siis ohi jo ensi vuonna?
Mitenköhän USA:n vaalit vaikuttavat Venäjän sotatoimien ajoitukseen? Entä haluaako Biden haudata Ukrainan sodan häiritsemästä vaalikamppanjaansa.
Kiina katselee USAn ongelmia varmaan suuremmalla mielenkiinnolla. Kaksi vallasta taistelevas mahtia maailmassa: Kiina ja USA.
Venäjä on asemahtina Kiinaa merkittävämpi. Kiinan kykyyn sotia ei luoteta. Sen vahvuus on kauppateiden ajaminen. Sikäli Kiina ei haluaisi ainakaan Venäjän tekevän liittoa USAn kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan Kiina jo tavallaan valloittanut Venäjää, Vladivostok ja koko Primorjen aluepiiri on täynnä kiinalaisia mm rakennusmiehiä. Kadulla kävellessä ei Kiinan kieli ole vähemmistö kieli. Kiinalaisten asuttama alue vain laajenee pohjoiseen metsätyömiesten ansiosta.
Kiinalaiset tekee työt, kun paikalliset tappaa tikkuviinalla itsensä.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on kaavaillut Ukrainalle Valkovenäjän kohtaloa. Ukrainalaiset ovat vastustaneet yritystä jo Oranssi-vallankumouksesta saakka. Venäjä aloitti hyökkäyksen ihan omatoimisesti 2014, kun Ukraina oli hieman sekaisin vallanvaihdosta ja valmistautumaton alueidensa miehitykseen. Venäjä synnytti separatistiliikkeet, miehitti ne omilla miehillään ja valtasi alueet. Kaikkialla tämä ei onnistunut kuten Harkovassa ja Odessassa. Jälkimmäisessä yrityksessä oli mukana Transnistriasta siirrettyjä siviilipukuisia sotilaita ja provokaattoreita ja nämä onneksi taltutettiin ukrainalaisten toimesta ja osa kärventyi Ammattiliittojen talon palossa. Donetskin taisteluissa sotivat pääasiassa venäläiset erikoisjoukot ja kalusto oli Venäjän armeijan.
Minskin sopimus ei riittänyt Putinille vaan se rikottiin välittömästi. Pienen sodan jatkuttua 8 vuotta, päätti Putin lähipiirineen ottaa haltuunsa Ukrainan kokonaan. Ihan itse veivät joukot rajoille ja lupa hyökkäykseen haettiin Kiinasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjä on kaavaillut Ukrainalle Valkovenäjän kohtaloa.”
Voidaan myös sanoa:
Kiina kaavaillee Venäjälle Valkovenäjän kohtaloa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinalaisista ei koskaan tiedä, venäläisistä osaa nähdä jo kaukaa edeltä.
Ilmoita asiaton viesti
Jotkut osaavat, kuten Hautala, jota Stubb syytti russofobiasta.
Ilmoita asiaton viesti