Tuloveronkevennys – Veropopulismia vai viisasta taloudenpitoa?
Elämä syntyi todennäköisyyksistä, jota ei voi kiistää. Kehitys oli sattumankauppaa, 6 sukupuuttoa ja miljardeja vuosia aikaa. Jostain syystä ihminen haluaa uskoa suunnitelmalliseen elämään – ja vielä hullumpaa, kohtaloon joka kiistää valinnan ja tahdonvapauden, ilmeisesti siksi, että elämä ei olisi niin epävarmaa ja tyhjyyden valtaamaa.
Ihminen ei syntynyt valinnasta vaan sattumasta, ihmisen moraalinen pohja toki oli alunperin sattuman luoma, jonka ansiosta ihmisestä tuli ympäristöään voimakkaimmin muokkaava eloperäinen ja tietoinen voima.
Toisin kuin elämän kehittyminen alunperin elottomalle alustalle, talous on ihmisen luomien käytänteiden temmellyskenttä, joka jo kokemuspohjaisesesti on todettu sääntelemättömänä kehityksen loppuna, eli varallisuuden kasautumisena harvoille.
Verotus on keino ohjata ostokäyttäytymistä kuin myös ohjata varoja kansanvallan tahtotilaan, eli valinta on moraalinen toisin kuin luonnonvalinta, joka on sattumanvarainen.
—————————————————————————————————————————————————
Kun käydään keskustelua esimerkiksi tuloverokevennyksen määrällisestä elvytyksestä, joka arvioiden mukaan on vain noin 200 miljoonaa euroa kokonaisveropohjasta, voidaan helposti todeta ettei kyseessä ole kummoinen klommo valtion velkataseissa. Mutta kaikki valtion keräämät verotulot ovat rakennettu vuosien saatossa ennemminkin täsmäverotuksen keinoiksi, ei määrällisesti valtiontalouteen ratkaisevasti vaikuttaviksi osatekijöiksi yksistään.
Eli lähtökohtana pitäisi olla reilumpi verotuskohtelu, jolla pidetään huolta että perustuslakiin kirjattujen perusoikeuksien lähtökohdat ovat taatut, kuin myös että kansalaisiin sijoitetut eurot – inhimmillinen pääoma, tuottaisivat myös euroja takaisin ja näin valtiontalous pysyisi tasapainossa.
Koulutus on oleellinen osa kasvua, riittävä veropohja on tämän takana, tästä syystä myös jyrkästi porrastettu tuloverokäytänteellä pyritään osaltaan takaamaan, että kaikki työt todellakin kannattavat. Kansainvälinen kauppa ja työmarkkinoiden palkkaus harvemmin seuraavat tarvepohjaa, sillä tuottoisimmat ja lupaavimmat alueet on tuotekehityksessä ja kekseliäisyydessä, ei perustehtävissä ja ylläpidossa, josta koostuu valtaosa yhteiskunnan työtehtäviä, muun muassa terveydenhuolto.
Silti nämä yhteiskunnan selkärangat, huoltovarmuus ja sosiaalipalvelut, ovat ratkaisevassa asemassa yhteiskuntavakauden ja ennustettavuuden turvaajina. Tiedettiin tämä jo muinaisessa Roomassa, kuinka keskeistä oli niinkin tyhjänpäiväinen työ, kuin jätehuolto…
Nyt ilmeisesti eteenpäin nytkähtänyt yhteiseurooppalainen yhteisöveropohja on hyvä alku verokeinottelun suitsimiselle, sillä suurimmat veropakolaiset ovat suuryrityksiä, jotka ovat suunnanneet huomattavia voimavaroja hyökkävään verosuunnitteluun, jolla kiertää yhteiskuntavastuutaan.
Kasvua syntyy myös sijoittamalla, mutta vastuuton sijoittaminen synnyttää vain sotia, tämäkin olisi pitänyt valjeta jo ajat sitten. Mikä on se taho, joka on moraalisena selkärankana pitämässä huolta, että sijoittaja tietää vastuunsa, jos ei todellinen kansanvaltainen yhteenliittouma?
Eli verotuksen pitää myös olla vastuullista, joka tarkoittaa ettei verokeinomenetelmät ole vain valtiontalouden tasapainoksi, vaan myös oikeudenmukaisuuden jakajaksi. Pienistä pisaroista kasvaa suuria meriä, yksi yksittäinen vero ei määrällisesti ole välttämättä paljoa, mutta se on oleellinen osa veropohjan kokonaisuutta, jolla oikeusvaltiossa pitäisi olla ennen kaikkea moraalinen ulottuvuus.
Rajallisissa voimavaroissa kyse on todellakin voimavarojen jakamisesta, jätetäänkö se evoluution tai jumalan ohjattavaksi, vai käytettäisiinkö kansanvaltaisuutta ja ymmärrettäisiin valinnan merkitystä, siinä sitä pohtimista.
Pieni korjaus lapsokseen 29.10
Mikko Marttilan esityksessä on se hassu epäjohdonmukaisuus että elämä ei ole johtanut kaikessa johtamattomuudessaan siihen että olisi vain yksi laji joka vie kaiken. Mutta että se olisi mahdollista samanlaisessa suunnittelemattomassa ympäristössä kuin talous.
Ymmärtääkseni Marttilan puheenvuorosta puuttuu peruste miksei tuloverotusta voisi alentaakin.
Suomalainen verotus ei tällä hetkellä ole erityisen oikeudenmukaista. Poikkeuksia ja poikkeuksen poikkeuksia kuten kotitalousvähennyksessä.
Kiinteistöverossa maksetaan veroa tuloista joita ei ole. Näin varsinkin nyt kun liikekiinteistöjen kysyntä on pienentynyt. Luovutusvoitto syntyy pelkästä inflaatiosta josta verotetaan jne.
Ilmoita asiaton viesti
Moraali on kehityksen tulos, eli sanoisin sen olevan jonkinasteinen laumaeläimen jatkumo, jaloste joukkovoimalle. Toki varallisuuden kasautuminen harvoille on myös kehitystä, mutta jos puhutaan valtiokehityksestä ja ihmisyhteisöistä tahdonvapauden ja valinnan tuloksessa, voisin väittää oikeudenmukaisen valtiokehityksen olevan ihmiskunnan vahvin sitkos ja takaaja.
Marttilan kirjoituksesta puuttuu myös se, miksei tuloverotusta voisi jyrkentää, sillä lähtökohta on muistuttaa verotuksen luonteesta ja ihmisyhteisöistä sekä valtiokehityksestä moraalisena valintana.
Kiinteistöverotus lähtee siitä, että kiinteistö on perustettu ”ihmisyhteisöjen maalle”, joka on rajallinen niin kuin valtiot – lukuunottamatta Venäjän valtiota, joka nähtävästi kulkee kaikkialla missä Putin sen tahtoo kulkevan.
Kotitalousvähennyksellä ei tutkimuksien mukaan ole juuri työllisyysvaikutuksia, silti siitä pidetään kiinni keinovälineenä työllisyyden tukemiseksi. Ehkä jokin toinen malli voisi toimia?
Ilmoita asiaton viesti
Marttila tulkitsee evoluutiota omintakeisesti. Survival of the fittest ei suinkaan merkitse että kivoin ja oikeudenmukaisin voittaa. Voi voittaa vaikkapa islam jos se on fitimpi kuin länsimainen kulttuuri.
Marttilan mielestä verotuksen jyrkentäminen olisi vastuullista? Siitä voi kysyä onko verotuksen jyrkentäminen vastuullista tai moraalista. Ehkä saajan kannalta mutta ei välttämättä työtä tekevän kannalta.
Ei maan rajallisuus ole peruste sen verottamiselle. Onhan kaikki rajallista, vesi, maa ja ilma. Ideana on verottaa tuloja. Nyt tuloja ei maasta usein saa mutta siitä pitää maksaa veroa. Se ei ole ihan reilua kaikissa tapauksissa ja kun sitä veroa korotetaan, epäoikeudenmukaiset tilanteet lisääntyvät.
Kotitalousvähennys on paikkaavinaan verotuksen epäoikeudenmukaisuutta mutta tekee sen epäoikeudenmukaisella tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Marttila voi olla oikeassa suuren kuvan suhteen, kuten on mielestäni eräs blogisti, jota tuli tällä tavoin arvioitua:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tapio-tuomaala/persut-hylkasivat-todistetusti-pienituloiset-kosivat-rikkaita/#comment-3999344
BTW
Olet itse ollut samoilla linjoilla, jos epäilyksiäsi muistelee.
Kyse ”Hassismista”, ts etuoikeutuksellisuudesta, johon kasvettu, mutta jota ei tajuta.
On automaattitoiseutusta, mutta toki hyvällä alkuun. Sitten tulee krappanat.
Ilmoita asiaton viesti
Et ole ihan tainnut ymmärtää kirjoittamaani
Ilmoita asiaton viesti
Luin löperösti. Ajattelin enemmän mielikuvaa, jossa jonkin verran polarisoidut, vaikka osaat olla hyvin asiakeskeinen. Käsittelypohjaeroja varmaan… no problem.
Verotus kun käytäntönä… voi ilmetä aika miten vain. Tällainen helppoheikismi on tosiaan hyvä nostaa esiin, koska piirteen voi arvella, ihan yleisdynamiikan perusteella.
Talouden yksityiskohdista en tosiaan paljoa tiedä, tosin kokonaiskuvaa tietyllä tapaa yritän hahmotella. Yksityiskohtien kautta päädy helposti kuin pahempaan suohon. Yleisempia vaihtoehtoliittymiä hakevat myös talouteen tarttumista hakevat ja menestyvät.
Ilmoita asiaton viesti
En mielestäni väittänyt kehityksen tarkoittavan fantsua kaikille. Kehitys ei tarkoita oikeudenmukaisuutta, se yleensä tarkoittaa vain mahdollisuutta, mutta kenelle se on toinen asia.
Olisi typerää tehdä itseään rajoittava yhteiskunta, jossa mahdollisuuksien rajaaminen vain harvoille – esimerkiksi verotuksen perusteettomilla kevennyksillä suurituloisille, johtaa tilanteeseen, jossa todennäköisyydet menestykselle heikkenevät.
Sellainen maailma löytyy tuosta Suomen naapurista, se ei ole tiedostavan ja älykkään ihmisen yhteiskuntamalli. Juuri tästä syystä jyrkästi porrastetulla verotuksella pidetään huoli, että osaajia löytyisi jatkossakin koulutettavaksi tuloluokasta riippumatta.
Niin kuin totesin, ne tuottoisimmat tehtävät eivät välttämättä ole elintärkeitä yhteiskunnan rakenteille, mutta ne välttämättömimmät työt todellakin tuntuvat mikäli laiminlyödään, esimerkiksi vaikkapa vesihuolto.
Otetaanko esimerkiksi tapaus Flint town?
Määrärahojen puute oli saanut kaupungin hakemaan korvaavia lähteitä, jonka tuloksena päädyttiin hyvin likaisena tunnettuun järveen, jota lähdettiin puhdistamaan ymmärtämättä kemikaalien vaikutuksesta liki satavuotiaisiin putkiin.
Ihmiset saivat lyijymyrkytyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa, Marttila onkin älykkään suunnittelun kannalla?
Kouluttautumisen ei pitäisi olla kovinkaan rajattua suurituloisille. päinvastoin kuin eräissä muissa maissa. Suomen ongelma on tuhlata koulutusresursseja vähälahjaisten koulutukseen.
Venäjällä sivumennen sanoen ei ole tarvetta verotukselle kun valtio saa tulonsa öljynmyynnistä ja voi jakaa sitä tuloa haluamallaan tavalla haluamilleen tahoille.
Satasen maksavalla kemikaalilla olisi voitu estää lyijyn irtoaminen vesijohtoputkista Flintissa.
Ilmoita asiaton viesti
Talouspeli* on periaatteessa hyvä, koska vaihdanta tuo alle aivan toisenlaisen moottorin.
Käytännössä tilanne voi mutkistua. Paikallisista, ja paikallisiksi kasvaneista, ei ole tällaisenkaan moottorin haltijaksi, ja suurempia rakennellaan.
Olen muuten vähän eri mieltä siitä, etteikö ihminen olisi todellisuuden kuva.
Vaikka sattumana voidaan pitää kehityshyppyjä, mikä tahansa sattuma ei tosiaan jää eleskelemään, miten sattu.
Sama koskien viritelmiä, joita luonto ei tue, mutta jotka voivat olla luonnon aikaansaamia, kuten talouspeli.
…
Se voi jotakuta haitata, jos minkä sattu pöydän ääreen laitetaan. Uskonvapaudesta itse viime aikoina puhunut enemmän.
Rasismi-käytäntöjen vahvana pitäminen, on tämän alueen korostamisen samaa osoitusta, mutta vähän korkammalta tulkintatasolta tehtynä, kun sovellettavana tosiaan kansa, ja kansanpätöiset.
Todellisuudessa, kansa haluaa ulkoistaa vastuun, kun helppoa. Sama se on muissakin ulkoistuksissa / toimintakuvissa (aloitus).
…
*) Talouspeli = osa ylisopimuksellisuutta, ohi todellisuuden menevää (ylirationaalisuus, ylisuunnitelmallisuus, oliolettaminen)
Samalla selittyy opportunismi, joka tosiaan rulettaa, koska usein ei muuta ole edes. Ja mikä paikka, tästä avautuu toisaalta hallitsevalle, joka nojaa yleiseen ja julkiseen momenttiin.
Ilmoita asiaton viesti