Väkinen valta – Voiko pelkkä yksipuolinen toiminnallinen vuorovaikutussuhde tyydyttää, tuottaa merkitystä?

Voiko kokea merkityksellisyyttä havaitessaan olevansa osa muuttujia, joiden yhtälö ei muutu rakenteiltaan, vaikka sinun olemassaolo päättyy?

Onnellisuus on käsite, jonka kasvot ovat lukemattomat, mutta avaimet yksinkertaiset. Koska ihmisen olemassaolo perustuu vuorovaikutussuhteeseen ja niistä oppimiseen, on myös merkityksellisen ja onnellisen elämän perusta keinoissa, joilla voi kokea olemassaolonsa heijastuvan ympäristöstään, kuin peilitalossa.

Äärimmillään itseheijastus näkyy itsetuhoisina ajatuksina, jotka ovat huutavia kysymyksiä olemassaolon perusteista:”Onko minulla mitään merkitystä?” Tästä syystä esimerkiksi huostaanotettu nuori tai lapsi saattaa oireilla voimakkaasti ongelmakäyttäytymisellä koetellakseen, onko hänellä enää merkitystä.

Olemassaolo ja merkitys vaivaa erityisesti ihmistä, jonka kaipuu monimutkaisempaan vuorovaikutustaitoon todennäköisesti johtuu vahvasta itsetiedostamisesta ja itseheijastuksesta,

siksi toisaalta muun eläinkunnan tarkkailu ja vuorovaikutus on suhteiltaan elvyttävä – elämän yksinkertaisin muoto olla.

Tavataan sanoa englanniksi:”One man´s trash is another man´s treasure”, mutta mitä sanonta antaa ymmärtää?

Jokseenkin taloudenkierrosta havahtuneena olen kokenut sanonnan viittaavan, että toisen onnettomuus on toisen onni, mutta voi tuo toki viitata myös esimerkiksi erilaisiin kykyihin hyödyntää sellaista, mikä toisen mielestä on poisheitettävää.

Miksi ihminen ei sitten ole tyytyväinen, vaikka saisi kielteistä palautetta?

Jostain syystä itseheijastuksen yhtälö on saada edes jokin vaste ympäristöstä – niin kuin viittaus aiempaan huomioon huostaanotetusta lapsesta, joka saattaa käynnistää myös luonteeltaan väkivaltaisen vuorovaikutussuhteen, kun tyydyttävä ja merkityksellinen suhde ympäristöön estyy tai katoaa. Voisi käyttää vääristeltyä moralistista sanontaa: ”Paha saa palkkansa, mutta hyvä ei sitäkään…”

 

0
Mikko Marttila

Ilman vapautta ei ole vastuuta.

"Vapaus on vastuun perusta, itseohjautuvuuden lähtökohta, kestävän kehityksen kulminoituma."

Minä luulen tietäväni, siis ehkä olen, ehkä en...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu