Vastuuta ei ole ilman itseohjautuvuutta

Kautta aikojen ovat valtajärjestykset aiheuttaneet tietämättömyydellään vahinkoa ympäristölle.

Tapakäytöksen, eli moraalin perustalta ovat vallat ja voimat ajaneet uudistuksia alkuperäisyhteisöihin uskoessaan hallintojärjestelmänsä ylivertaisuuteen tajuamatta, niin kuin norsu posliinkaupassa, minkä päälle juuri talloivat.

Kuvitelma ylivertaisuudesta on toiminut oikeutuksena teoille, joilla on uskottu pelastettavan turmioon ajautuvat yhteisöt.

Mutta tietämättömyyden ja ymmärtämättömyyden vuoksi on tuhottu arvokasta tietoa ihmisen perimästä, lääketieteestä ja yhteisöjärjestelmien muodoista, kun järjestäytynyt typeryys on rymistellyt kylistä ja kodeista sisään.

Valtajärjestykseen perustuvan arkijärjen ajattelutapoihin sisältyy ajatus:”isompi on parempi”, jonka turvin on lähdetty ajamaan muutoksia ymmärtämättä paikallisia eroja.

Tämä tietämättömyys on kostautunut monimuotoisuuden kuolemana vain siksi, että ihmisen syvin toive on tulla kuulluksi sanomatta sanaakaan.

Tämän toiveen perusta löytyy lapsuudesta, jolloin ihminen avuttomana olentona joutui asettamaan kaiken uskonsa hoivaajaan, jotta tämä kuulisi parkuvaa lastaan.

Se on hiljainen rukous, jonka pyytäjä toivoo taivaallisilta vanhemmaltaan.

Tässä on myös syy siihen, miksi valta- sekä arvojärjestys vetoaa moniin, vaikka sillä sekoitetaan yksilön omatunto sekä moraalinen suuntima, joka aiheuttaa tunnottomuutta ja vastuuttomuutta.

Se, mikä ihmiselle on parhaaksi, ei välttämättä ole aina helpointa, mutta itsensä voittaminen ja kehittyminen on kaikkein palkitsevinta.

Moraali on aina valinta ja vastuu seuraa mukana.

Mikko Marttila

Ihmisyydestä, uskomuksista ja yhteisöperustoista kiinnostunut kuntapuliukko. "Moraali on aina valinta, vapaus vastuun perusta, itseohjautuvuuden lähtökohta, kestävän kehityksen kulminoituma."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu