Venäjä – tuo väkivaltainen rakastaja

Olen viitannut jo muutamaan otteeseen Venäjä-riippuvuutta väkivaltaiseen rakastajaan, josta irtautuminen ei tule välttämättä olemaan helppoa, siinä on riskejä, niin kuin on väkivaltaista kumppaniakin pakenevalla. Kysymys ei ole enää siitä, onko vaaroja irtautumisessa, vaan siitä mitä tapahtuu, jos jäädään ”samaan vanhaan suhteeseen.”

Mielenkiintoista on se keskustelutapa, jolla NATO:n vastustajat käyvät liittymistä vastaan: sieltä tulee syyttelyä hosumisesta, NATO-kiimasta tai sotapsykoosista. Pitää huomata, että kaikki osapuolet– myös NATOn vastustajat – ovat tunnustaneet jo, että turvallisuuspoliittinen toimintaympäristö on ratkaisevasti muuttunut.

Venäjän toimia on mahdotonta enää hyväksyä, tämän tunnustaa valtaosa.

Syyttelyn todellinen juuri on häpeässä: NATOn vastustajat ovat häpeissään siitä, että tulivat yllätetyiksi ja nyt pitäytyvät kannoissaan vain siksi, että eivät joutuisi myöntämään tulleensa huijatuksi.

Tämä häpeä on tavanomaista myös kotiväkivallan uhreille, jonka vuoksi saattavat vähätellä väkivaltaa tai jopa puolustella väkivaltaista kumppaniaan.

Tosiasiallisesti ne, jotka syyttävät ”NATOttamisesta”, ovat jo tunnustaneet Suomen pitkään jatkuneen kiusallisen linjan, jossa syyllinen väkivaltaan tai väkivallalla uhkaamiseen tavalla tai toisella on ”uhrin vika”, eli tässä verrannossa Suomi tai Eurooppa tai NATO. Ja tämähän on Venäjän tämän hetkinen selvä ja näkyvä linja – toimintatapa, jossa ”Venäjä vain puolustautuu” hyökkäämällä itsenäiseen valtioon.

Pienenä sivuhuomatuksena mainittakoon Venäjän sisäpoliittinen tilanne, jossa vanha kunnon ”vaimonhakkauslaki” on palautettu – monen muun erittäin ihmisvihamielisen lain ohella – lailliseksi keinoksi saada ”akka ruotuun.”

Venäjän kansa joutuu käymään vielä läpi omaa suhtautumistaan väkivaltaisen hallinnon tapaan toimia, se tulee olemaan heidän taakkansa, mutta Suomen linjan on sitä ennen muututtava ratkaisevasti ja tehtävä niitä päättäväisiä askelia kohti NATOa.

+3
Mikko Marttila

Aika on syvyyden luoja, todellisuus on ennakkokäsityksiä ympäristöstä, uskomuksia muodosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu