Voiman alku – lepovoima: kuinka paljon voimaa tilassa tarvitaan, jotta tila saavuttaa nollavoiman?

Lapsena alaluokilla sanoin opettajalleni kun oli liikuntatunnilla suunnistusta, että minua ei ole luotu juoksemaan vaan löhöämään sohvalla:opettajalla oli onneksi huumorintajua. Kerro minulle mitä eroa on laiskuudella ja tehokkuudella, eivätkö ne ole yksi ja sama asia?

Mikä olisi ollut ihmiskunnan pyrkimys jo aikojen alusta, jos ei saada enemmän vapaa-aikaa?

Tuotanto on kokenut suuria mullistuksia ihmiskunnan keksittyä uusien, maasta saatavien voimavarojen myötä, miten yhä vähemmällä ihmisvoimalla voidaan saavuttaa entistä nopeammin tulosta. Tätä kutsutaan energiatuotannon vallankumoukseksi, – teolliseksi vallankumoukseksi -,jonka nousu mullisti talousjärjestyksen perustoja.

Voimavaratuotannossa – energiatuotannossa -, oli vain yksi perustavanlaatuinen vika: voimavarojen uusiutuminen ja ympäristölle kestämätön käyttö on johtanut kriisiin voimavaroista. Voimavarat eivät olleet ilmaisia: niillä on hinta, joka on korkeampi kuin kysynnän ja tarjonnan laki.

Merkitsemättömät työt: orjat, sotavangit, vangit, alistetut ihmisryhmät, ovat loputtoman riiston kohteena eräänlainen verranto tavasta suhtautua voimavaroihin. Muun muassa Neuvostoliitossa Stalin keksi tekaistuja syytteitä, joiden varjolla voitiin hyödyntää ”lainrikkojien” – vankien voimavaroja osana valtion pyrkimyksiä.

Niin myös ihmiskunnassa on näyttäytynyt olevan läpi koko menneisyyden, että voimavaroja tuhlataan niin kauan, kunnes tartunta – virus on törmännyt kasvun esteeseen: äitimaa kuolee.

Erikoista on kuitenkin, että voimavarojen holtiton käyttö on ihmisluonnon vastainen: Luonto pyrkii säästämään ja säilyttämään, ei suinkaan kuluttamaan itseään loppuun.

Kuinka on mahdollista, että päädytään tilanteeseen, jossa yhteiselo – symbioosi, muuttuu mahdottomaksi?

Ajattele pariskuntaa: ensin on yhteisiä mielenkiinnonkohteita ja voimavaroja, jotka yhdistämällä kaksi ihmistä voimistuu ja vahvistuu, kuin lapsi äidinmaidosta. Jossain vaiheessa kuitenkin puolet solmituista liitoista kohtaa loppunsa: voimavarat ehtyvät, kumppanit taistelevat toisiaan vastaan, omien rajojen etsintä ja valtataistelut alkaa.

Kuinka voimat voivat muuttua tukahduttaviksi?

Näyttää sille, että voimavarojen kriisi on ennen kaikkea hallinnollinen kriisi. Voimavaroja on kaikkialla ympärillä, voimavaroista ei siis ole puutetta, vaan voimavarojen oikea-aikaisesta, täsmällisestä kohdentamisesta.

Yltäkylläisyys ei pidä vatsaa täytenä, vaan turruttaa kuin ylenpalttinen alkoholin käyttö. Suunnaton tarjonta tekee vauhtisokeaksi: näköala kapenee, vastekyky heikkenee. Solut eivät kykene uusintamaan itseään ilman voimavarojen tasaamista, vaan kuolee hapenpuutteeseen: syntyy kuolio, solut alkavat hajoamaan.

+1
Mikko Marttila

Ilman vapautta ei ole vastuuta.

"Vapaus on vastuun perusta, itseohjautuvuuden lähtökohta, kestävän kehityksen kulminoituma."

Minä luulen tietäväni, siis ehkä olen, ehkä en...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu