Entinen Nokia-pomo: Kännykkä vei terveyteni

' Nokian entinen teknologiapäällikkö Matti Niemelä oli mukana kehittelemässä maailman ensimmäisiä kännyköitä, muistitikkuja ja wlan-yhteyksiä, mutta sairastuikin itse vakavasti kännykkäsäteilystä. Kaupan päällisinä tuli MS-tauti.

– Ironista tässä on se, etten enää voi käyttää mitään noista laitteista, joita olen ollut kehittelemässä, kertoo rollaattorin avulla kulkeva 44-vuotias Niemelä. '

Toimittaja Anne Nikan taitava juttu löytyy kokonaisuudessaan Satakunnan Kansasta:

http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194934030776/artikkeli/entinen+…

Uutisjutun kuvitusta, ex-teknologiajohtaja Matti Niemelä

 

Koko juttu kuvineen on maksullista sisältöä, mutta sen tekstit löytyvät ilmaiseksi:

Kännykkä vei Nokia-pomon terveyden
 

Hevikäyttäjille voi käydä huonosti
 

STM taipui tautiluokitukseen
 

STUK Rahahanat tutkimuksiin ehtyneet
 

Professori varoittaa aivosyöpäriskistä
 

[Kiitos näistä linkeistä professori Dariusz Leszczynskille.]

 

(Päivitys ja lisäys 17.10.2018: Alla olevissa kommenteissa lisätietoa MS-taudin ja radiotaajuisen säteilyn yhteydestä. Kiinnostavaa on se, että Nokia on patentoinut suojausteknologiaa ja patenttihakemuksessa mainitaan riski myeliinikerroksen ohentumisesta kännykän radiotaajuiseen säteilyyn liittyen. )

 

–  –  –  –  –  –

Kun mobiilibusineksen sisäpiirin toimija sairastuu, osaa hän usein selkeästi kuvata ongelman luonteen.

Motorolan johtaja Robert C. Kane sairastui aivokasvaimeen testattuaan kännyköitä ja kirjoitti työhönsä liittyvistä mikroaaltoriskeistä hyvän kirjan (PDF) ennen kuolemaansa. Kirjan paperiversio on nykyään jo arvokas keräilykohde kansikuvansa takia.

 Cellular Telephone Russian Roulette

Kuva. Cellular Telephone Russian Roulette -kirjan virkistävä suomalainen Jorma Ollilla -kansikuva.

 

Minuun on vuosien aikana ottanut yhteyttä erityisesti kännyköitä EMC-kammioissa testanneita ja sen kautta sairastuneita. Toivoisin, että Matti Niemelän rohkean esimerkin myötä mobiiliteollisuudessa työskentelevät uskaltaisivat enemmän tuoda esille kohtaloitaan ja työnsä riskejä.

Eiköhän Suomessa tarvittaisi enemmän rehellisyyttä ja avoimuutta mobiiliteknologioiden terveysriskeihin liittyen?!

mikkoahonen

FT, tutkija, kouluttaja, trustee, ympäristöaktiivi, avantouimari
- http://www.mikkoahonen.com

Toimin aikaisemmin 20 vuoden ajan tutkijana Tampereen yliopistolla, välillä myös teleoperaattorilla työskennellen. Yhtenä tutkimusalueenani on sähkömagneettiset kentät ja niiden terveysvaikutukset.
Vuoden 2015 alusta aloitin professori, ylilääkäri Lennart Hardellin tutkimusryhmässä, epidemiologisten tutkimusten ja dosimetriatutkimusten parissa. Riskienhallinnan tutkimuksen parissa olen ollut pidempään, julkaisujani aiheesta: http://www.mikkoahonen.com/index.php/publications .

Olen kartoittanut myös mm. matkapuhelintukiasemien ja muiden mikroaaltolähettimien terveysvaikutuksia ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20662418,27633090,27633090 , http://www.chronicexposure.org , http://twitter.com/ChronicExposure ) .

Lisäksi olin osakkaana Sustainable Mobile Oy:ssa / Suomen Säteilykontrolli , mittaus- ja koulutuspalveluiden parissa. 10 vuoden ajan pidimme mm. Suomessa kouluissa ja yrityksissä mobiiliteknologioiden riskienhallintakoulutuksia, Euroopan parlamentin ja Euroopan neuvoston kannustamina.

Syksyn 2016 aikana loppui firman toiminta. Tämän taustasta: Isäni Antti Ahonen perusti jo vuonna 1971 yrityksen, joka keskittyi työturvallisuuteen ja työturvavälineisiin. Isäni kuolema kesäkuussa 2016 oli myös syynä yritystoiminnan loppumiseen. Taustasta lisää: https://tinyurl.com/aa-muisto .

Olen Saksassa käynyt mittalaitevalmistajien ja insinööritoimiston mittauskoulutukset. Olen mitannut työpaikkoja ja koteja, jokaisesta kohteesta lisää oppien. Pidän myös riskienhallintakoulutuksia yrityksissä ja oppilaitoksissa, jo vuodesta 2008 alkaen.

Olen mukana säätiössä nimeltä Wireless Education (htttp://www.wirelesseducation.org) ja Suomen Säteilyturva ry:ssä (https://sust.fi).

Asun Tampereella. Olen asunut myös Sundsvallissa.

Sukuni on Kainuusta ja ehkä juuri siksi inhoan korruptiota, suomettumista, heikompien sortamista ja tieteen tulosten vääristelyä :-(

Tästäkin syystä kirjoitan ... tätä blogia. Olen livenä hauskempi mies kuin tässä blogissa kirjoittaessani usein sairauksista ja ympäristösaasteista ;-)

Yhteystiedot: E-mail: mikko . ahonen [ät) tutanota . com , Telegram: @ahosmikko , Signal: +358-46-146 5345, Wire.com: @mikkoa (lähetäpä palaverikutsu sähköpostin kautta).

Disclaimer: Tässä blogissa ilmaisemani mielipiteet ovat omiani, eivät edusta minkään organisaation tai yrityksen virallista kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu