Mobiilidatan käyttösi vaurioittaa mehiläisiä?

Moni mobiililaitteen ostaja pitää mobiilidataa jatkuvasti, 24/7 päällä aina siitä hetkestä lähtien, kun kännykkänsä, tablettinsa tai läppärinsä kaupasta ostaa.

Tämä saattaa olla hyvinkin ongelmallista hyönteisten (erit. mehiläisten) hyvinvoinnin osalta, koska  matkapuhelintukiasemat säätelevät tehoaan niihin yhteydessä olevien mobiililaiteiden määrän ja erityisesti datayhteyksien käytön perusteella. Radiotaajuisen säteilyn (mikroaaltosäteilyn) tasot ympäristössämme ovatkin mobiilidatan käytön lisääntyessä exponentiaalisesti kasvaneet viime vuosina.

Yle uutisoi syksyllä 2020:

Saksan luonnonsuojeluliiton tutkimus: Hyönteisten massakato voi johtua osittain sähkölaitteiden säteilystä

ja

Matkapuhelinten ja matkapuhelinmastojen säteily saattaa osaltaan edesauttaa hyönteiskantojen romahdusta, ilmenee Saksan luonnonsuojeluliiton Nabun ja kahden muun kansalaisjärjestön julkaisemasta tutkimuksesta”.

Koko tutkimus:

Thill, A. (2019). Review – Biologische Wirkungen elektromagnetischer Felder auf Insekten (Biological effects of electromagnetic fields on insects). Umwelt-Medizin-Gesellschaft. Sonderbeilage in Ausgabe 3-2020, 1-27.

Tässä katsauksessa (review) 72 tutkimusta kaikista 83 analysoidusta tutkimuksesta osoitti sähkömagneettisilla kentillä olevan vaikutusta hyönteisten (sis. mehiläisten) hyvinvointiin.

Tätä tutkimuskatsausta on vähätelty sen takia, koska se ei täytä kaikkia vertaisarvioidun tieteellisen artikkelin kriteereitä. Tämä jo siksi, että Umwelt-Medizin-Gesellschaft on enemmän ammattilehti kuin tiedelehti.

Tässä kohtaa on hyvä huomioida, että aikaisemmin on julkaistu jo KOLME vertaisarvioitua tutkimuskatsausta, jotka osoittavat näitä vaurioita mehiläisille, muille hyönteisille ja linnuille:

Balmori, A. (2009). Electromagnetic pollution from phone masts. Effects on wildlife. Pathophysiology: The Official Journal of the International Society for Pathophysiology / ISP, 16(2–3), 191–199.

Cucurachi, S., Tamis, W. L. M., Vijver, M. G., Peijnenburg, W. J. G. M., Bolte, J. F. B., & de Snoo, G. R. (2013). A review of the ecological effects of radiofrequency electromagnetic fields (RF-EMF). Environment International, 51, 116–140.

Sivani, S., & Sudarsanam, D. (2012). Impacts of radio-frequency electromagnetic field (RF-EMF) from cell phone towers and wireless devices on biosystem and ecosystem a review. Biology and Medicine, 2012(4(4)), 202–216.
—–

Erityisesti radiotaajuinen säteily (tukiasemista ja tutkista) aiheuttaa yo. katsausten mukaan mehiläisille seuraavia vaurioita:

– aiheuttaa hapettumisstressiä (oksidatiivista stressiä) hyönteisten soluissa ja sen kautta tulehduksia

– heikentää vastustuskykyä

– haittaa luonnon (!) sähkömagneettisiin kenttiin perustuvaa hyönteisten suunnistusta

– pahimmillaan estää niiden paluusuunnituksen takaisin pesälle

– heikentää hedelmällisyyttä ja suvunjatkamiskykyä

– häiritsee merkittävästi hyönteisten keskeistä kommunikaatiota ja saa aikaan sen, että erityisesti kuningatar viestiii tietyllä signaalilla (englanniksi piping signal) vaarasta, jolloin työläiset hylkäävät pesän.

 

Korostaisin tässä vielä sitä, että mehiläiskadon (Colony Collapse Disorder, CCD) taustalla on todennäköisesti yhteisvaikutus monen ympäristötekijän osalta.  –>. Radiotaajuinen säteily + Kemikaalit + Raskasmetallit.

Asian vähättelijöille muistuttaisin, että kun mehiläisiä ei enää ole, on tällä kriittiset vaikutukset ruoantuotantoon ja yleensä ihmiskunnan selviytymismahdollisuuksiin.

Kokonaisriskin (ja tulevaisuuden näkymien) osalta suosittelen : ”Birds, Bees and Mankind”-katsausta, pioneeritutkija, professori Ulrich Warnkelta.

Suomessa olen hämmästynyt siitä, että Luontoliitto, WWF tai muut ympäristöjärjestöt eivät rohkene tästä riskistä virallisesti puhua.

5G:n myötä tämä haitallinen kehitys entisestään nopeutuu. Kuten Thielens ja kumppanit (2018) toteavat korkeampien GHz-taajuuksien osalta ennustavat: ”This could lead to changes in insect behaviour, physiology, and morphology”.

Lisää näistä luontovaikutuksista 5G-jutussani: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkoahonen/273776-5g-teknologian-esittely-ymparisto-ja-terveysriskit/

Ja loppuun vinkki, miltä se kännykän yläpalkki voisi ympäristöystävällisenä näyttää:

Ilahtuisin, jos julkinen keskustelu vihdoin alkaisi niin kuluttajien, valtion ja valtion osa-omistamien operaattoreiden vastuusta mehiläiskadon osalta.

mikkoahonen

FT, tutkija, kouluttaja, trustee, ympäristöaktiivi, avantouimari - http://www.mikkoahonen.com - http://www.wirelesseducation.org - http://chronicexposure.org - http://beyondradiation.blogs.com Toimin aikaisemmin 20 vuoden ajan tutkijana Tampereen yliopistolla, välillä myös teleoperaattorilla työskennellen. Yhtenä tutkimusalueenani on sähkömagneettiset kentät ja niiden terveysvaikutukset. Vuoden 2015 alusta aloitin professori, ylilääkäri Lennart Hardellin tutkimusryhmässä, epidemiologisten tutkimusten ja dosimetriatutkimusten parissa. Riskienhallinnan tutkimuksen parissa olen ollut pidempään, julkaisujani aiheesta: http://www.mikkoahonen.com/index.php/publications . Olen kartoittanut myös mm. matkapuhelintukiasemien ja muiden mikroaaltolähettimien terveysvaikutuksia ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20662418,27633090,27633090 , http://www.chronicexposure.org , http://twitter.com/ChronicExposure ) . Lisäksi olin osakkaana Sustainable Mobile Oy:ssa / Suomen Säteilykontrolli , mittaus- ja koulutuspalveluiden parissa. 10 vuoden ajan pidimme mm. Suomessa kouluissa ja yrityksissä mobiiliteknologioiden riskienhallintakoulutuksia, Euroopan parlamentin ja Euroopan neuvoston kannustamina. Syksyn 2016 aikana loppui firman toiminta. Tämän taustasta: Isäni Antti Ahonen perusti jo vuonna 1971 yrityksen, joka keskittyi työturvallisuuteen ja työturvavälineisiin. Isäni kuolema kesäkuussa 2016 oli myös syynä yritystoiminnan loppumiseen. Taustasta lisää: https://tinyurl.com/aa-muisto . Olen Saksassa käynyt mittalaitevalmistajien ja insinööritoimiston mittauskoulutukset. Olen mitannut työpaikkoja ja koteja, jokaisesta kohteesta lisää oppien. Pidän myös riskienhallintakoulutuksia yrityksissä ja oppilaitoksissa, jo vuodesta 2008 alkaen. Olen mukana osakkaana (trustee) säätiössä nimeltä Wireless Education (htttp://www.wirelesseducation.org) . Nimensä mukaisesti tämä non-proft-säätiö keskittyy mobiiliteknologioien terveysvalistukseen. Meillä on koulutuspaketteja/minikursseja niin perheille, kouluille kuin yrityksille. Asuin aikaisemmin perheeni kanssa Ylöjärvellä, Tampereen naapurikunnassa. Välillä Sundsvallissa, kohta taas (2020) Tampereen seudulla. Sukuni on Kainuusta ja ehkä juuri siksi inhoan korruptiota, suomettumista, heikompien sortamista ja tieteen tulosten vääristelyä :-( Tästäkin syystä kirjoitan ... tätä blogia. Olen livenä hauskempi mies kuin tässä blogissa kirjoittaessani usein sairauksista ja ympäristösaasteista ;-) Yhteystiedot: E-mail: mikko . ahonen [ät) tutanota . com , Skype: ahosmikko , Wire.com: @mikkoa (lähetäpä palaverikutsu sähköpostin kautta). Disclaimer: Tässä blogissa ilmaisemani mielipiteet ovat omiani, eivät edusta minkään organisaation tai yrityksen virallista kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu