Analyysi – Suomen Vastarintaliike

Suomen Vastarintaliikkeestä kerrotaan monenlaista, mutta mitä se kertoo itse?

 

Tyypillisesti liikkeen periaatteita etsitään sen ruotsalaisen emoliikkeen perustajan sanomisista ja aktivistioppaan sisällöstä. Liikkeen suomalaisilla nettisivuilla periaatteita on myös, mutta ne eivät ole niin raflaavia. Järjestö joko elää tietoisesti kaksilla säännöillä julkikuvaansa varjellakseen tai sen jäsenillä on joissain kohdin mielipide-eroja. Luonnotonta olisi, jos mielipiteissä ei olisi sävyeroja.

 

Käyn alla läpi joitain Suomen liikkeen julkisia kantoja muistaen, että ei-julkisia on myös. Syytä on myös muistaa, että aina kaikki julistettu on jonkun tai joidenkin näkemys. Sen jalkauttaminen järjestöön on toinen asia, kuten jäsenistön oma ajatusmaailma ylipäätään.

"Vastarintaliike aikoo suojella suomalaisia — ulkomaalaisten yliotteelta". Se vastustaa monikulttuurisuutta ja haluaa kansallisen hallituksen: "Kansallinen hallitus vakiinnutetaan kompromissittoman poliittisen taistelun avulla. Tämä Vastarintaliikkeen muodostama hallitus palauttaa perinteisen ja autoritaarisemman yhteiskuntajärjestyksen, jonka ideologiset perusteet ovat nationalismissa ja sosialismissa."

Näistä selviää, että Vastarintaliike haluaa yhden puolueen hallituksen poliittista tietä. Olennaista on huomata ero autoritaarisen ja autoritaarisemman yhteiskunnan välillä. Sosialismiin on syytä kiinnittää huomiota, koska se erottaa liikkeen markkinataloutta suosivasta äärioikeistosta.

 

"Jokainen muukalainen, jota ei voida “sulauttaa”, tulee lähettää kotiin. Pohjoisen kansan etnistä ja kulttuurista koskemattomuutta tulee suojella."

Vastarinnan asenne Suomessa oleviin ulkomaalaisiin ei ole yksioikoinen ja siten selkeän rasistinen vaan valikoiva. Sulauttamispyrkimys jättää avoimeksi, onko kyse kulttuurisesta vai geneettisestä sulauttamisesta (muistaen, että ihmisen omia geenejä ei voi sulauttaa). Etninen koskemattomuus puolestaan viittaa siihen, ettei Suomessa asuvien ulkomaalaisten tulisi lisääntyä suomalaisten kanssa. Siinä on selkeä rotujen jaotteluun viittaava pyrkimys.

 

Liike vastustaa "rikolliskapitalistista maailmanjärjestystä" ja juutalaisten kansallismielistä sionismia. Rikollisuuden vastustaminen itsessään on asiallista, mutta tässä yhteydessä epävarmaksi jää mitä sillä tarkalleen tarkoitetaan: kapitalismia yleensä vai rikollista sellaista. Mielenkiintoisesti yksi perustelu sionismin vastustamiseen on sen rasismi. Lisäksi liike kiistää olevansa antisemitistinen, koska arabitkin ovat semiittejä. Eli vastustus halutaan kohdistaa vain juutalaiseen kansallismielisyyteen, ei siinä ohessa arabeihin.

 

Väkivaltaa vain itsepuolustukseksi: "Väkivallan käyttöä ei ihannoida järjestössä, eikä sen kannattaminen ole mikään erityinen teesi liikkeessä. Väkivaltaa sallitaan käytettäväksi ainoastaan, mikäli liike joutuu väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi."

Voitaneen arvella, ettei muustakaan väkivallasta rangaista. Julkisesti väkivaltaa ei joka tapauksessa suosita, millä periaatteella voidaan tosin osin suojata liikettä ongelmilta lain kanssa.

 

Liike kannattaa suorilla kansanäänestyksillä ryyditettyä kaksikamarista pohjoismaista kansanvaltaa: "Vastarintaliike ei kannata mielivaltaista diktatuuria. Valtaa jaettaisiin yhteispohjoismaalaiselle parlamentille ja senaatille, minkä lisäksi erityisen tärkeistä laeista päätettäessä sovellettaisiin kansanäänestyksiä."

"Vastarintaliike ei pyri diktatuuriin vaan kansalliseen järjestelmään, joka perustuu hierarkkisille arvoille ja johtamistavoille. Diktatuuri on kansan alistamista, kansandemokratia puolestaan jokaisen kansalaisen huomioon ottamista kansallisessa päätöksenteossa."

Kun tämän lisäksi huomataan liikkeen julistaneen kannattavansa oikeuden tasapuolisuutta kaikkia kohtaan, julkisuudessa esitetyt väitteet väkivaltaisesta vallankumouksesta saavat ristiriitaisia sävyjä. Jos sellaisten väitteiden levittämistä jatketaan, tulisi liikkeen yllä mainitut kannat selittää uskottavasti pois.

 

Liike julistaa montaa muutakin asiaa ydinperheistä ja perinteisistä arvoista luonnon kunnioittamiseen. Media on mielestäni liikaa tukeutunut liikkeen ruotsalaisen johdon ja sen kirjoittaman aktivistioppaan näkemyksiin. Fakta on kuitenkin se, että liikkeen Suomen haara julistaa paikoin erilaista ja maltillisempaa sanomaa. Tämän on todennut myös Suojelupoliisi. Mielestäni liike on pieni nuorten miesten tunteisiin vetoava järjestö, joka lienee monelle välivaihe elämässä.

 

Vastarinnan edustajat ovat kyllä syyllistyneet väkivaltaan. Pippuri- ja kyynelkaasusta ovat saaneet niin eräs tunnettu vasemmistolainen kuin Pride-kulkuekin. Kokoomuslainen pahoinpideltiin Oulussa ja Vantaalla mies. Jyväskylässä heiluteltiin puukkoa kuuluisassa tapauksessa. Teot ovat ristiriidassa Suomen sivuston julkisten kantojen kanssa ja siten kyseenalaistavat kantojen pitävyyden. Joissain tapauksissa tekoihin on syyllistynyt useita jäseniä ja jonkinasteisesti suunnitellen.

 

Kokonaisuudessaan tuoretta kuolemantapausta lukuunottamatta liikkeen väkivalta on suorastaan vähäistä, noin kerran vuodessa. Yksittäiset tavalliset jengit voivat syyllistyä useammin väkivaltaan ja rikoksiin. Liikkeen jäsenmäärä on myös ollut pieni, 60-70 henkeä. Väkivallan määrää vähättelemällä en vähättele tai salli tehtyä väkivaltaa sinänsä, mutta pyrin osoittamaan ongelman mittakaavan. Nyt koko maa kohisee pienen järjestön edustajan aiheuttamasta yhdestä – itsessään traagisesta – kuolemasta. Samaan aikaan on kuollut muitakin väkivaltaisesti, kuten kuristettu ja ryöstetty otanmäkeläinen mies. Voi muuten olla, että Karttusen kuolema aiheutui toisesta kaatumisesta. Jos näin todetaan, lienee oikeuden vaikeampaa arvioida syyllisyyttä.

 

Nolaako media itsensä? Jos uhri ja epäilty ovat "suvaitsevaisille" toimittajille oikeita, tapaus saa huomiota. Tapauksen aiheuttama rummutus onkin nyt lyönyt kerta kaikkiaan yli. Samaan aikaan kansan suuri enemmistö on pragmaattista ja rauhallista, eikä hurmaudu toimittajien pyörittämästä sirkuksesta.

 

Vastuuvapautus niille lukijoille, jotka ärsyyntyvät pahoiksi katsomiensa tahojen puolustajille tai  niitä puolueettomasti arvioiville:

en kannata kiihkokansallismielisyyttä, enkä väkivaltaa. Rikoksista tulee tuomita lain mukaan. Vastustan yhteiskuntaa polarisoivaa aatteellista uutisointia, mihin monet toimittajat ymmärtämättömyyttään toistuvasti syyllistyvät. Heidän toimintansa on kääntynyt ja kääntyy jatkossakin heitä ja heidän tavoitteitaan vastaan. Kiihkoton, avoin, argumentoiva ja syvällinen uutisointi ovat vastuullisen median tie maahanmuutonkin suhteen.

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu