Kiky-tunnit – epäonnistuminen

Jos jostain kannattaa oppia, älkää koskaan enää keksikö kiky-tunteja.

Yleisenä taustana ensin todettakoon, että valtaosa yrityksistä kertoi ottaneensa kiky-tunnit käyttöön, mutta sen kattavuus työntekijöiden joukossa näyttää jääneen vain puoleen. Niinpä teho on puolet tavoitellusta.

Itse toteutuskin meni pieleen. Jos kikyt esimerkiksi otetaan tehdyistä tuntisaldoista joka kuukausi, se on työntekijälle muistutus voittoon pyrkiviltä omistajilta, että kiitos ilmaisesta työstä hyväksemme, otamme sen itsellemme. Tästä siis muistutetaan joka kuukausi. Tai ylipäätään, kun asia on sisäistetty talkoina, se tarkoittaa talkoita. Jos hyvin voittoa tekevän yrityksen pienipalkkainen työntekijä tekee tätä talkootyötä omistajien tulouttaessaan itselleen osinkoja, se tietenkin mielletään 50/60-tilanteeksi.

Pelkästään periaatteellisestikin talkoot ovat ongelma. Jos yritys pyrkii voittoon, ilmaiselle työlle tulee olla kyllä hyvin vahvat perustelut. Käytännössä merkittävät palkkakustannusongelmat yrityksen kannattavuudessa. Ei voi olla niin, että pienituloiset talkoilevat ja suurituloiset käärivät siitä voiton taskuunsa. Tällöinkin se olisi syytä sopia tässä muodossaan väliaikaisena ja jos ei, niin toisin.

EK ja kumppanit puhuvat jatkuvasti paikallisen sopimisen puolesta, mutta kiky-tuntien suhteen painostettiin yrityksiä ottamaan tunnit mahdollisimman laajasti käyttöön. Paikallisuus ei siis tuntunutkaan niin hyvältä, ettei voinut olla maanittelematta mahdollisimman monia yrityksiä mukaan. Tämä siitä huolimatta, että paikallisella tasolla kuitenkin tiedetään, mikä tarve on. Lisäksi monessa fiksussa yrityksessä johto ymmärtää työntekijöiden näkökulmaa syvällisemmin kuin yksisilmäiset ja kapean tai olemattoman kokemuksen asiasta omaavat EK:n pukumiehet.

Kiky-tunnit perustuivat työn taloudellisen tuottavuuden nostamiseen. Vanhastaan talouseliitti on toistanut mantraa suomalaisten vähäisistä työtunneista. Niinpä päätelmä oli lisätä tunteja. Fakta on, että sopimuksissa sovitut työtunnit ovat Suomessa pidemmät kuin tärkeimmissä EU:n kilpailijamaissa (Saksa, Ruotsi, Alankomaat, Ranska,…). Nyrkkisääntö on, että vain EU:n köyhemmissä maissa tunteja on enemmän. Sen lisäksi Suomessa ei rajoitettu ylitöitä (s. 7) päivä- ja viikkotasolla. Arkipyhiä on Suomessa tavallinen määrä ja lomien pituus on tavallinen. Ainoastaan toteutuneissa työtunneissa saksalaiset ja ruotsalaiset ”peittosivat” suomalaiset, tosin olletikin siksi, että heille oli tarjota enemmän ylimääräistä työtä. Lisäksi keskimääräiset työtunnit Suomessa ovat laskeneet osa-aikatyön vähittäisen lisääntymisen takia ja ovat tilastollisesti monia maita alemmat naisten korkean työllisyyden takia, koska naiset tekevät lyhyempää työaikaa. (Saksassa naisten työllisyys on alempi.) Kun lisäksi tiedostetaan, että suomalaisten työvoimakustannukset ovat kilpailijamaita alemmat, meillä pitäisi mennä työajan ja palkan kustannusten osalta hyvin.

Jos siis eteen tulee väitteitä, että meillä onkin kallis ja vähän työtunteja palkkansa eteen tekevä työväki, vaadi faktoja, sillä kyse on luultavasti perättömistä myyteistä.

Kiky-tunneista toteutui siis puolet, ne lisättiin suomalaisten ennestään verrattain pidempään työaikaan, josta työnantajat ovat kokoajan maksaneet verrattain vähemmän kuin tärkeimmissä kilpailijamaissa. Kaiken lisäksi kikyjä vihataan.

Kiky-tunneista rakennettiin siis vihattu pommi, jota ollaan nyt purkamassa. Jos ei onnistu, sitä puretaan seuraavalla kierroksella. Suosittelen ratkaisemaan ongelman nyt, eikä jättämään sitäkin myöhemmin hoidettavaksi, kuten maassamme on alkanut tulla tavaksi.

mikkokangasoja

43-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Valtuutettu. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin sihteeri. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :) Muiden viisauksia: "Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna. "Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming. "Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu