Kun Trump puhuu, valtamedia valehtelee

En jaksa seurata kaikkea sontaa, mitä toimittajat Trumpin lausumista ja aikaansaannoksista levittävät. Otetaan kuitenkin pari esimerkkiä muistutuksena siitä, missä maailma makaa.

 

Bill Ryan, tiedeviranomainen lehdistötilaisuudessa, kertoi valon, kosteuden ja desinfiointiaineiden vaikutuksesta koronavirukseen. Trump omin sanoin ihmetteli mahdollisia suuria vaikutuksia, kyseli ja pohdiskeli havaintojen hyödyntämistä sekä kehotti tutkimaan lisää, mitä tutkijat olivat jo päättäneetkin tehdä. En erittele asiaa tässä, edellä linkissä on kattava ja hyvä kuvaus.

 

Tästä vasemmistopoliitikot ja -toimittajat tekivät johtopäätöksen, että Trump ohjeisti ja suositteli ihmisiä ties mihin. Villein tulkinta on, että Trump olisi kehottanut juomaan desinfiointiainetta. Huolestuttavaa mutta tavallista on, että suomalainen valtamedia imaisee nämä trollaukset sellaisenaan. Maistuu ilmeisesti niin hyvälle, vaikkei totta olekaan. Iltalehden mukaan Trump ehdotti siivousaineiden piikittämistä. Ylen pääuutisissa väitettiin Trumpin sanoneen, että ”tautia voitaisiin hoitaa valolla tai ruiskuttamalla desinfiointiainetta potilaisiin”.

Trump: ”And is there a way we can do something like that by injection inside or almost a cleaning? Because you see it gets in the lungs and it does a tremendous number on the lungs, so it’d be interesting to check that, so that – you’re going to have to use medical doctors with”

Trump kysyi voitaisiinko hoitaa. Hän ei sanonut, että voitaisiin hoitaa. Tyypillistä täällä kaukaisessa Suomessa on, että toimittajat mainostavat huonoiksi tulkittavia asioita Trumpin ideoiksi ja hyvät asiat tulkitaan huonoiksi, jos suinkin, mikäli Trumpin idea. Ilmeisesti lasketaan sen varaan, etteivät suomalaiset etsi suoraa tietoa. Vasemmistomediamme käy jonkinlaista ikuista vaalikampanjaansa Trumpia vastaan, vaikkei täällä juuri kukaan voi edes äänestää. Nämä juorulehdistötasoa olevat jutut nostetaan pääuutisiin vieraasta maasta toiselta puolelta maapalloa jatkuvalla syötöllä. Miksi?

 

Eikö Euroopassa ole uutisoitavaa? Eikö täällä ole epidemiaa? Joku ehkä väittää, että Yhdysvalloissa on pahempi epidemia. Katsotaan:

EUR-G5 USA
Väkiluku 323000000 328000000
Tartunnat 872404 905333
Osuus 0,00270 0,00276
Kuolleet 96011 51949
Osuus 0,110 0,057

Taulukossa on vertailtu suurimpien vanhojen EU-maiden (ESP, ITA, FRA, GER, GBR) tilastoa Yhdysvaltoihin. Tartunnan saaneita on samankokoisessa väestössä saman verran mutta Euroopassa kuolleita on kaksinkertaisesti. Iso osa amerikkalaisten tartunnoista on New Yorkista ja oheisesta kartasta huomataan epidemiapesäkkeiden keskittyvän sen lisäksi erityisesti muutamille alueille. Tartuntojen määrän kasvu ei ole enää kohta kuukauteen kasvanut. Lisätietoa Johns Hopskinsilta. Tämän hetken tilanne ei siis ole erityisen poikkeava. Osavaltiot hoitavat pitkälti itse epidemiaa, kuten jäsenvaltiot EU:ssa. Vaikka EU-kriittinen voisi tarttua EU:hun koronassa, aika vähän on tartuttu. COVID-19 on ensi sijassa jäsenvaltioiden asia, täälläkin.

Omalla tyylillään räikein toimittajan ylilyönti tapahtui Ilta-Sanomien Mikko Marttiselle. Toimittajien kommentti-, näkökulma- tai analyysijuttuja ei yleensä kannata lukea. Luin kuitenkin: ”Koronavirus on tappanut Yhdysvalloissa enemmän ihmisiä kuin missään muualla – syitä on muitakin kuin Trump”

Otsikko on totta. Väärin on verrata sitä sokeasti oikeastaan mihinkään, koska maat ovat erikokoisia. Toimittaja synnytti mielikuvan, joissa erityisesti Yhdysvalloissa tilanne on huono. Yllä oleva taulukko kertoo, ettei ole. Otsikko on esimerkki mielikuvauutisoinnista, johon jatkuvasti tartutaan. Marttinen jatkaa kappaleella, jollaista ei ole suomalaisista tainnut yksikään toimittaja kirjoittaa:

”Noiden 15 päivän aikana Yhdysvalloissa menehtyi lähes 30 000 koronaviruspotilasta. Heidän sairaalavuoteensa äärelle eivät omaiset päässeet, eikä kukaan tuttu pitänyt heidän kädestään, kun tulehdus kuristi keuhkot. Onnekkaimmat näkivät kuollessaan rakkaidensa kyynelehtivät kasvot padin tai kännykän ruudulta.”

Kun äsken maalailtiin mielikuvia puutteellisin tiedoin, nyt on tunnepensseli käytössä. ”Katsokaa, Amerikassa on näin huonosti ja näin siellä kärsitään.” Mikä voi olla motiivi? Trump tietenkin.

Toimittaja, joka agendaan tarttuu, se agendaan hukkuu.

mikkokangasoja

43-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Valtuutettu. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin sihteeri. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :) Muiden viisauksia: "Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna. "Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming. "Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu