Miksi tuulivoimaloiden suomalaiset valmistajat katosivat?

Tuulivoimaloita rakennetaan ennätystahtiin. Uusi ala, uutta teknologiaa ja uusiutuvaa kotimaista energiaa. Kuulostaa kuin olisi suomalaisten tärkeimpiä tavoitteita. Kävi kuitenkin niin, että voimaloiden suomalaiset valmistajat (5) lopettivat 2012-14. Jäljellä on enää pari niche-yritystä ja niiden suora työllistävä vaikutus ehkä viisi henkeä. Miksi näin kävi?

Arvaan, että vastaukseksi esitetään monien suusta ulkoisia syitä. Kova kansainvälinen kilpailu tappoi alan Suomesta ja yrityksemme olivat pieniä. Kotimainen kysyntä ei riittänyt pitämään hengissä edes heitä. Harmi juttu, nyt kävisi kauppa.

Kysymys kuuluu: miksei Suomessa kyetty saattamaan yrityksiä siihen saakka, kunnes ala lyö läpi? Jos näin kävi suomalaiselle tuuliturbiinille, niin voi käydä vaikkapa kaikille startupeille. Dumppaamme siis rahaa uusiin teknologioihin, mutta niitä ajavat yritykset häviävät maailman markkinoilla? Kiina runnoo mittakaavalla voittoon. Totta kai joku joskus lyö läpi mutta lähtökohdat eivät muutu: kotimarkkinamme ovat pienet ja kilpailu maailmalla tulee olemaan kovaa. Jos Suomi ei halua ja kykene vastaamaan kysymykseen, tulemme haaskaamaan rahaa turhiin tulevaisuuden toiveisiin.

Startupeja myydään ulkomaille ja tällöin on aina vaara, että ostetaan vain patentit ja viedään koko yritys Suomesta. Menestymisen tiellä on monia esteitä ja jos Suomessa ovat omat ylimääräiset esteensä, ei se hyvää lupaa tulevalle. Vannominen teknologian ja osaamisen nimeen jäisi tällöin vain halvaksi teknologiahautomon viraksi maailman markkinoilla. Me ideoimme ja kannamme alun riskit, muut poimivat hedelmät.

Suomalaisten kehittämät teknologiat ovatkin mahdollistaneet jättivoimaloiden pitkät komposiittisiivet, vaihteistot, kelluvan alustan merelle, aikoinaan rakennettiin korkein voimalan jalka, merivoimaloiden pystytystekniikkaa ym. mutta ei meillä enää ole juuri mitään. Hengissä on kaksi ulkomaille myytyä komponenttien toimittajaa: Moventas ja The Switch ja näissä yhteensä muutaman sadan miljoonan liikevaihto. Tanskalaisen Vestasin liikevaihto on mittaluokaltaan 16 miljardia. Em. linkin takaisessa artikkelissa vastuuta alan kohtalosta vieritetään valtion passiivisuuden piikkiin. Arvaan, että hyvästä syystä.

Olen ollut havaitsevinani, ettei Suomessa ole halua pöyhiä kansallisten epäonnistumisten syitä. On kiva ohittaa ne mutta menestyjä tunnustaa virheensä sekä ongelmat ja oppii paremmaksi. Mitä Suomi olisi siis voinut tehdä pysyäkseen tuulivoimaloita laajassa mitassa kehittävänä ja valmistavana maana? Vai tyydymmekö vain halvaksi alihankkijaksi? Jos ratkaisut kysymykseen löydetään, niitä voi soveltaa muille aloille. Jos emme ratkaise, emme sovella, emmekä menesty. Ovatko tuulivoimalat varoittava esimerkki tulevasta?

+2
mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio
Ehdolla kuntavaaleissa

44-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Valtuutettu. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin sihteeri. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)
Muiden viisauksia:
"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna. ---

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming. ---

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu