Miksi vihervasemmisto vihaa perussuomalaisia

Kun ministeri ja puolueensa puheenjohtaja, Maria Ohisalo, tyylistään poiketen avautui pahimpien puoluetovereidensa tyylillä Halla-ahon SuomiAreena-puheesta, oli aika miettiä syytä. Jokin ei täsmännyt. Miksi Ohisalo demonisoi perussuomalaisia ja miksi ylipäätään niin moni tekee niin?

 

Syitä “persuvihaan” on kaksi. Ensinnäkin Ohisalon tapauksessa voi olla kyse paineesta. Hän tietää, että neljä vuotta sitten Vihreiden kannatus oli kyselyissä jopa 17,6 % eli 70 % korkeampi kuin nyt. Pahinta on, että kannatus lähti laskuun juuri hänen siirryttyä puheenjohtajaksi. Se ei toki sinänsä ole poikkeus hallituspuolueelta. Merkittävä syy on myös ollut korona. Se teki pääministeripuolueesta muiden maiden tapaan suositun mutta viemällä kannattajia vihreiltä ehkä noin 2 %-yksikköä. Sekään ei yksinään olisi syy murehtia puheenjohtajan osuutta heikkoon suosioon.

 

Ohisalon voisi sen sijaan kuvitella huolestuvan siitä, että hänen aikana suosion sulamisen mittakaava on ollut varsin suuri: puolet kannattajista on kadonnut. Koronan viemä kannatus ei olisi huoli, jos normiarjen saavuttua kannatukset palautuisivat. Tuoreet kyselyt kuitenkin kertovat, että demarien “koronakannatus” on laskenut mutta niin myös vihreiden. Kaiken lisäksi rajalta päästettiin taas koronaa, joka voi tarkoittaa jälleen takapakkia kannatukseen. Vaalikausi on yli puolen välin, joten hiljalleen vihreiden ajatukset kääntyvät uusiin vaaleihin. Puolue on ollut tätä ennen neljän vaalikauden aikana hallituksessa ja lähtenyt kahdesti kesken kaiken kolmessa vuodessa.

 

Vaikkei Ohisalo välttämättä mieti kannatusta tarkkaan, jotain voi tuntua takaraivossa. Räikeän leimaava sekä väärin ymmärtävä kirjoitus vastustajasta on helppo keino yrittää vakuuttaa jäljellä olevia kannattajia. Metsästrategian osalta vihreiden edustajat (Kari, Hyrkkö) näyttävät suorastaan valehtelevan asiansa puolesta. Pokka ei taida pitää kannatuksen sulaessa.

 

Ohisaloa kivisti luultavasti myös Halla-ahon hyökkäys suoraan vihreiden sydänmaalle: niin sanottuun kulttuurivallankumoukseen. Perussuomalaisten puheenjohtajan viittaukset historiallisiin vastaaviin vallankumouksiin olivat pelottavia, joten Ohisalon oli pakko puolustautua edes jollain.

 

Miksi persuja vihataan vasemmistossa muutenkin? Tätä olen pohtinut toistuvasti ja monien vihaajien (joita siis on) ja vihan purkausten takana saattaa olla projisointi. Se on psykologinen käsite, jonka mukaan ihminen esimerkiksi kieltäessään itseltään jonkin alkaa nähdä muissa sitä samaa kiellettyä. Minkä itseltään kieltää, sen muissa näkee, kuten rasismin. Koska ajatuksia ei kuitenkaan näe, niitä täytyy tulkita sanoista ja teoista. Niitähän riittää tulkittavaksi. Kaiken lisäksi omista veikkauksista voi rakentaa uusia veikkauksia siitä, mihin kaikki nähty pahuus johtaa. Uunituksiin tietenkin. Jos pohdintojen pohja ei ole objektiivinen vaan päinvastainen, tulkintojen tulokset kertovat enemmän siitä, mitä tulkitsija haluaa nähdä toisissa.

 

Lopulta 30-luku tulee mieleen milloin mistäkin. Historiaa tuntevalle ministeriemme toistuvat viittaukset 30-luvulle ovat huvittavan lapsekkaita ja samalla merkki pinnallisesta sivistyksestä historian saralla. Monet asiat olivat silloin aivan toisin retoriikasta lähtien.

 

Projisoinnin, eli syyn lisäksi on hyvä pohtia vasemmistolaista tapaa tulkita “persupuhetta”. Vertailu tapahtuu tavan takaa natseihin. He ovat arkkityyppi. Tapa verrata on ennakkoluuloinen ja mustavalkoisen pinnallinen. On jo päätetty, että persut ovat natseja. Persujen sanat ja teot ovat keino todistaa oma luulo todeksi. Kyse siis ei ole objektiivisesta arvioimisesta. Natsit olivat ihmisiä, joten heistä löytyy hyvin paljon samaa kuin meistä, joten todisteita löytyy. Kun ympäriltä löytyy monia yhtä vimmaisia, oma jengi vain vahvistaa oikeassa olemisen tunnetta. Jarkko Tontti, vihreiden entinen lainsäädäntösihteeri kertoi Ivan Puopolon podcastissa aikoinaan järkyttyneensä eduskuntaryhmässä käydystä toistuvasta ala-arvoisesta solvaavasta kielestä poliittisia vastustajia (etenkin erään puolueen edustajia) kohtaan. Ihmiset voivat siis olla kohtelussa selvästi alempiarvoisia aatteensa takia.

 

Vihervasemmiston vertailutavasta natseihin tulee esiin usein viitteitä heidän puheissaan. On esimerkiksi tyypillistä, että perussuomalaisia kuvataan homo- ja naisvastaisiksi kuin itsestäänselvyytenä. Tätä kuvailua ei häiritse se, että puolueella on mm. homosuhteessa elävä suosittu kansanedustaja. Kuvailua ei häiritse sekään, että puolueen merkittävimmillä johtopaikoilla on oikeastaan koko ajan ollut naisia vieläpä yleisen jäsenäänestyksen seurauksena. Seuraavaksi puheenjohtajaksi ennustetaan naista. Nämä kognitiiviset dissonanssit (tietojen ja asenteiden ristiriidat, joissa asenteet voittavat) osoittavat, ettei vasemmiston persukuvassa kyse ole faktoista vaan jostain muusta. Vilkaisu Twitteriin osoittaa kyse olevan tunteista. Vihasta. Siksi on hyödytöntä kertoa, ettei kyselyissä perussuomalaisten asenteista paljastu mitään erityistä nais- tai homovihaa.

 

Ollaan siis pattitilanteessa: faktoilla “vihavasemmistoa” ei voi vakuuttaa, joten keinot ovat vähissä. Pitkä vallassaolo voi turruttaa ja viedä terän mutta muuten tuskin edistystä tapahtuu. Toivoa voisi asettaa koululaitokseen, jos se koulisi nuoria ajattelemaan mitä omassa päässä liikkuu ja minkä takia; sekä tietämään, mikä on hyvä tai huono perustelu. On valitettavasti uutisia myös punavihreästä propagandasta kiihkeimpien opettajien toimesta. Opetushallituksen vallannut punavihreä aate levitetään kuntiin opetussuunnitelmissa. Osa aatteen tuotoksista on jo osoittautunut opetuksellisiksi virheiksi. Kehitys ei siten ole yksinomaan kohti objektiivista tietoa.

 

Pitkässä juoksussa vasemmisto (sis. RKP:n) on jäämässä alakynteen. Kannatus oli ennen Sipilän hallituksen pakkolakeja reilu kolmannes (>35 %) vuosikausia. Perussuomalaisten nouseva suosio oli sitä ennen syönyt demareita sitkeästi. Otaksun kannatuksen hakeutuvan nykyisestä 42 %:sta aiemman pohjakosketuksen tuntumaan.

Mitä paremmin Perussuomalaiset pärjäävät ja mitä huonommin vasemmisto, sitä enemmän jälkimmäiset vihaavat ensimmäisiä. Käännettä ei tule vaan politisoituminen pahenee. Uustaistolaisuus on jo täällä. Sille on annettu valtaa myös yliopistoissa ja mediataloissa. He ovat valmiita menemään yhtä pitkälle kuin viimeksi ja ehkä pidemmällekin. Yhdysvaltain demokraatit näyttävät esimerkkiä. Elämme historiallista aikaa, eivätkä nykyiset punavihreät tule sitä muistelemaan ylpeydellä – taaskaan. Tunteiden voitto järjestä tekee sen. Marssi pysähtyy vasta, kun muut pysäyttävät.

+16
mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio
Ehdolla kuntavaaleissa

44-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Valtuutettu. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin sihteeri. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)
Muiden viisauksia:
"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna. ---

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming. ---

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu