Näin Venäjä pidetään kurissa lopullisesti

Anteeksi. Olen jauhanut tästä jo. Asia on kuitenkin tärkeä. Venäjän läntisten rajamaiden tulee perustaa puolustusliitto ja ottaa suomalainen kokonaisvaltaisen puolustuksen doktriini käyttöön. Tarkennan aiempia sepostuksiani.

Puolustusliitto olisi liitto liitossa. Nato-maita ja muita, joilla on omat sitoumuksensa keskenään:

  • Natoa enemmän rahaa puolustukseen, 3 prosentin osuus BKT:stä voi olla hyvä kompassi. Se olisi puolet enemmän kuin Naton vaade. Kunkin maan tulee kuitenkin panostaa oman tarpeensa mukaan. Lähtökohtana tulee olla, että kukin kykenee puolustamaan itseään niin pitkälle kuin mahdollista.
  • Asetuotanto pitää ajaa pysyvästi ylös: kukin maa erikoistuu itselle kriittisimpään tuotantoon. Loputtomiin ei kannata ammuksia varastoihin raijata, mutta varakapasiteettia tulee olla nopeasti tarjolla.
  • Asekuntoiset asepalvelukseen. Enemmän on nyt vain enemmän. Se on käynyt Ukrainan sodassa selväksi.
  • Mittava varuste-, kalusto- ja ammusreservi. Tämäkin on ollut kuluvassa sodassa hyvin kriittistä.
  • Yhteiset suursotaharjoitukset. Harjoittelu tekee mestarin suurten operaatioiden toteuttamisessa.
  • Yhteiskunta pitää varustaa myös: väestönsuojat, varmuusvarastot, valmiussuunnitelmat, disinformaation ja sen haittojen ehkäisy, varavoiman saatavuus, infrastruktuurin kestävyys ym.
  • Yhteiskunnan taloudellisen kestävyyden nosto: omavaraisuus, talouskasvu ja korruptiontorjunta.

Koska Nato on laaja, se on kirjava joukko. Nykytilanteessa osa maista on sitoutunut vastustamaan Venäjän hyökkäystä, osa on tekojen tasolla melko välinpitämättömiä tai ailahtelevia ja osa on luultavia pettureita. Voimme luottaa viime kädessä eniten niihin, joilla on sama intressi. Ns. Rajaliitossa olisivat Pohjoismaat, Baltian maat, Puola, Ukraina, Moldova ja Romania.

Tuo joukko maita olisi väestöltään noin 135 miljoonainen, kun Venäjä on 145 miljoonainen. Joukko olisi siis Venäjän kokoinen potentiaalisen reservin osalta. Joukkion BKT (PPP) olisi 5000 miljardia dollaria, kun Venäjän vastaava olisi 4600 miljardia. Taloudelliset rahkeet sotaan olisivat siis paremmat. Toteutettuna rajaliitto olisi seinä, mistä Venäjä ei edes miettisi yrittävän läpi. Liitto olisi vapaa suurvaltojen painolastista. Venäjä ei voisi perustellusti kuvitella liittoa jenkkien liitoksi ja se olisi jo itsenään sotilaallinen suurvalta. Vainoharhaiselle Venäjälle se olisi uhka, mutta elämä on. Lännessä on ajateltava, että oma kansa ensin. Venäjän luulot saavat jäädä kakkoseksi.

Liitto sisältäisi ei-Natomaita ja se ei sisältäisi ”artikla viittä”. Ukrainan sota on osoittanut, etteivät nämä maat tarvitse sellaista artiklaa. Se on haluttomia varten. Tämä sallisi kullekin maalle laajempaa tapauskohtaista harkintaa ja silti uhka yhteisestä sodasta hyökkäystä vastaan olisi olemassa – jo nyt käytännössä koeteltuna, vaikka vain yksi maa sotii. Aikanaan toki yhteissodan voisi lisätä yhteistyöhön.

Liittolaisilla on jo monenlaista asetuotantoa hävittäjistä panssareihin, valikoimaa kannattaa laajentaa ja kehittää yhdessä. Ehkäpä asetehtaat voisi fuusioida suuren konsernin tai löyhemmän allianssin alle. Isoilla harteilla halvempaa rahaa sekä enemmän tiedon ja osaamisen vaihtoa.

Ehkä jonain päivänä Baltiassa ovat vahvat panssarivoimat, linnoitettu itäraja ja jykevä ilmatorjunta sekä suuret joukot tarvittaessa nopeasti aseissa. Toisin on nyt: osalla on kotona reppu pakattuna pakoa varten. Ei niin vaan toisin päin.

Lopuksi: rajamaiden tulee vastata itse puolustautumisestaan. Jos Euroopan etelässä raja vuotaa siirtolaisia, idässä se vuotaa Ukrainassa sotilaita. Kullakin alueella on ominaispiirteensä ja sen mukaan pitää elää. Idässä pitää olla puolustus Venäjää vastaan kunnossa.

Harmittaa seurata uutisointia, kun tuntuu, että Euroopan tasolla johto ei ole oikein kellään mutta sitä ja apua odotetaan muilta, joita taasen ei niin kiinnosta. Peli on kovaa. On panostettava itse ja kunnolla muiden aidosti kiinnostuneiden kanssa yhdessä yhteistä maalia kohden. Jonain päivänä Venäjän länsirajan tällä puolen on kauttaaltaan Jäämereltä Mustalle merelle vastassa yksi maailman vahvimmista puolustuksista.

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu