Suomen koronaepidemia venyy – parhaat maat hoitaneet jo homman

Miten maailmalla saadaan tuloksia koronaa vastaan ja mitä tulokset kertovat strategiasta. Entäs Suomi?

 

Kuva 1. Uudet tartunnat päivittäin joissain kehittyneissä maissa.

Kuvissa on esittelyssä tyypillisiä tuloksia eri maissa koronaa vastaan. Uusien tartuntojen määrät maittain näkyvät kolmella tavalla tilastoissa:

  • tartunnat nousivat ja laskivat lähelle nollaa
  • tartunnat nousivat ja jäivät sille tasolle
  • tartunnat nousivat ja jatkavat nousua

Oletettavasti etenkin kehittyneissä maissa toimenpiteillä saadaan tavoiteltuja tuloksia ja siten tulokset kertovat, mitä tavoitellaan.

Tulosten perusteella strategisia tavoitteita näyttäisi olevan kaksi tai kolme:

  • Tukahduttaminen: uusien tartuntojen laskeminen lähelle nollaa Japanissa, Israelissa, Itävallassa, Sveitsissä, Saksassa, Etelä-Koreassa, Uudessa Seelannissa, Australiassa, Taiwanissa, Kiinassa, Vietnamissa, Islannissa, Norjassa, Virossa, mahdollisesti myös Alankomaissa, Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa jne.
  • Hidastaminen: uusien tartuntojen salliminen sairaaloiden kyvyn mukaiseksi Suomessa, Tanskassa, Irlannissa, Iso-Britanniassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Puolassa, Romaniassa, Ukrainassa, Indonesiassa, Iranissa jne.
  • Levittäminen: uusien tartuntojen lisääntymisen salliminen Ruotsissa. Sen lisäksi on pitkä lista köyhempiä maita, joissa epidemia leviää eksponentiaalisesti. Se joko on tarkoitus tai merkki kyvyttömyydestä reagoida.

Listaukset kertovat, että etenkin Kauko-Aasiassa ja Etelä- sekä Keski-Euroopassa tautia ollaan tukahduttamassa tai tukahdutettu jo. Euroopan ja Amerikan anglosaksisissa maissa sekä Itä-Euroopassa, kuten joissain Pohjoismaissa taudin annetaan levitä, kunhan sairaalat riittävät. Itä-Euroopassa osin syy voi olla taloudellinen, köyhällä maalla on kenties suurempi kynnys rajoittaa edes viikoiksi talouttaan saati, että kykyä välttämättä olisi. Anglosaksisissa maissa taas painotettaneen rahaa ja vapauksia. Mielenkiintoisesti tulokset jakautuvat kulttuuripiirien mukaan.

 

Kuva 2. Taiwan tukahdutti 3 viikossa. Venäjällä leviää.

Kuvassa 2 kaksi huomioitavaa tapausta. Ylempänä nähdään, että Taiwanissa epidemia tuotti pahimmillaan päivässä vain alle 30 tartuntaa. Tauti alkoi samaan aikaan kuin Suomessa ja oli taltutettu kolmessa viikossa (15.3.-6.4.).

Kuvan toinen esimerkki kertyy yllä mainituista köyhemmistä maista (kuten Venäjästä), joissa tauti leviää eksponentiaalisesti. Jotkin ennakkotiedot antavat viitteitä, että Venäjällä suunta olisi taittumassa.

On siten todistettavasti esimerkkejä, että COVID-19 on toistaiseksi tukahdutettu lukuisissa vauraissa maissa. Siihen nähden on hämmentävää, että hallituksen koronasuunnitelmissa käperrytään sisäänpäin, eikä onnistujia käsitellä juurikaan. Kuvittelisi, että viisas ottaisi onnistujista mallia ja pyrkisi pontevasti samaan. Nyt onnistujat ohitetaan. COVID-19:n tukahduttamisen lisäksi on sen sukulaisen SARS:in ja MERS:in, kuten Ebolan ja sikainfluenssan tukahduttaminenkin onnistunut.

Miksi osa asiantuntijoista epäilee tukahduttamisen mahdollisuuksia? Olen ymmärtänyt, että he uskovat koronan olevan kuin samaan virusperheeseen kuuluvat muut koronavirukset (pois lukien SARS), eli ne palaavat. He eivät myöskään usko rajojen takaa tulevien uusien tartuntojen olevan rajoitettavissa vaan räjäyttävät epidemian ennalleen. Monien maiden onnistumiset näiden purkausten hoitamisessa eivät ole vaikuttaneet tähän käsitykseen.

 

Kuva 3. Etelä-Korea: ohi 3 viikossa, Suomessa 8. täyttyy.

Otetaan esiin vielä yksi kuva: Suomi ja luokan paras (tai toiseksi paras), Etelä-Korea. Maa on siitä hyvä esimerkki, että se on demokraattinen ja vapaa sekä sai taudin varhain. Etelä-Koreassa epidemia purskahti 20.2. ja oli laantunut 12.3. Siellä tauti oli siis jo taitettu, kun Suomessa se alkoi levitä. Maa ei sulkenut itseään sisäisesti mutta epidemiapesäkkeiksi ilmenneitä kaupunkeja. Tauti on siis ollut liki olematon Etelä-Koreassa pian 2 kuukautta ja on sikäli hyvä esimerkki seurata Suomessa pelotellun toisen aallon osalta.

 

Alkaa näyttää yhä enemmän siltä, että THL:sta kuuliaisesti seuraava Sanna Marinin hallitus ei näe, eikä saa faktoja. Suomessa levitetään valitun strategian perusteluna sitä, että syksyllä toinen aalto on ensimmäistä pahempi, eikä sitä voi estää muuten kuin jäämällä kotiin ympäri maan. Niinpä sen annetaan tulla. Sitä koetetaan lieventää antamalla taudin levitä hitaasti eteenpäin, jotta tartunnan saaneiden laumaimmuniteetti suojaa syksyllä. Toistaiseksi näyttää THL:n omien vasta-ainetestien perusteella siltä, että tauti ei leviä ollenkaan riittävän nopeasti. Nyt Uudellamaalla, jonne epidemia koko ajan enemmän keskittyy, vasta-aineita koronalle löytyy kahden kuukauden epidemian jälkeen enimmilläänkin vain parilta prosentilta (ja sekin on kovin epävarmaa). Vasta-aineita ja siten oletettua riittävää immuniteettia olisi siten vain 10 kertaa enemmän kuin kirjattuja tartuntoja. Miten sitä siis olisi lainkaan riittävästi syksyllä, kun taudin ei anneta levitä eksponentiaalisesti vaan hidastetusti. On hyvä kysyä, mitä jos toista aaltoa ei missään isona tule vaan se aina tukahdutetaan paikoillensa? Olemme silloin tietoisesti antaneet monien kuolla ja vielä paljon useampien sairastaa pitkään sekä tuskallisesti. Turhaan.

 

Suomi on siis valinnut tien, jossa tautia ei puhdisteta maasta vaan hoidetaan seurauksia tarvittaessa välillä maata sulkien. Etelä-Korea ja moni muu maa siivosi taudin käytännössä pois ja hoitaa maahan tautia tuovien aiheuttamia seurauksia. Uskon, että se on varmasti paljon helpompaa, kun kotoperäisesti tauti ei siellä täällä leviä koko ajan. Pienempää tartutettujen määrää on helpompi hoitaa ja varsinkin, kun ne tulevat lähinnä vain yhdestä suunnasta: ulkomailta. Maahantulopisteitä ja niiden kautta kulkevia on helpompi kontrolloida kuin koko maata.

 

Tiesittekö, että pienessä Suomessa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin saman verran ihmisiä kuin Etelä-Koreassa? Heillä on tartuntoja kaksinkertaisesti meidän nykyhetkeen nähden ja väkeä kymmenkertaisesti. Meillä kuolemia tulee koko ajan lisää. Lainkaan kaartelematta: hallitus on valinnut tien, jossa osa meistä uhrataan.

 

mikkokangasoja

44-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Valtuutettu. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin sihteeri. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :) Muiden viisauksia: "Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna. --- "Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming. --- "Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu