Suomen koronasodan johtamisessa yhä huolestuttavampia piirteitä – Uusimaa eristettävä

Suomi epäonnistui estämään koronaviruksen ulkomaantuonnin kriisin alussa. Päinvastoin, ihmiset tulivat epidemia-alueilta ja niiden liepeiltä suoraan työpaikoilleen. Tätä arpaa heiteltiin niin monta kertaa, että Uusimaa saatiin epidemia-alueeksi. Nyt pitäisi kiireellä taas toimia, jottei sama toistu Uudenmaan ja muun maan välillä mutta tuskin toimitaan. Kriisi saattaa päättää monta uraa vielä.

 

Taudin ei pitänyt tulla meille. Se tuli. Suomen piti olla hyvin valmistautunut. Epidemia on vasta alussa ja meiltä ovat suojavälineet loppumassa, kuten testivälineet ja happikoneetkin. Koronavirus paljasti, kuinka valmistautumaton Suomi sittenkin oli. Suunnitelma on selvästi ollut, mutta se on jäänyt epäselväksi. Toisaalta jahkataan päätöksiä ja sillä annetaan taudin levitä (kuin laumasuojaa tavoitellen) mutta toisaalta kiistetään moinen. Jälleen tuli julki asiantuntijakritiikkiä hallituksen toimiin, nyt HUS:in johtajalta: Suomen toimet kaksi viikkoa myöhässä.

 

Mitä pitäisi tehdä?

  1. Uusimaa eristettävä. Vain pakollinen liikenne sallittava. Päätiet valvontaan. Vain työnantajan ilmoittamalla pakottavalla syyllä pääsee läpi. Toistuvasti läpikulkevien käytävä säännöllisesti virustesteissä.
  2. Uudenmaan päiväkodit ja koulut suljettava. Järjestettävä perhepäivähoitoa hoitajien ymv. lapsille. Hoitajina nykyiset päiväkotien työntekijät. Jos johonkin näin muodostuvista ”hoitosoluista” koronavirus leviää, tartuntoja tulee vähemmän. Vanhusten hoitokotien hoitajien lapsia ei missään nimessä pidä laittaa suuriin yksiköihin.
  3. Uudellamaalla ravintolatilat suljettava. Pakattuja ruoka-annoksia lounasravintoloista.
  4. Liikuteltavia testauspisteitä luotava paljon lisää, kuten Espoossa.
  5. Testausta lisättävä merkittävästi erityisesti Uudellamaalla. Myös (ja erityisesti) oireettomat testattava, jos on vähänkään epäilystä tartunnasta.
  6. Siirrytään suosituksista sanktioihin. On turha toivoa, että 5,5 miljoonasta ihmisestä kaikki toimisivat suositusten mukaan. Edes pakottavat lait eivät estä joitakuita tappamasta ja pahoinpitelemästä muita. Miksi siis koronasuosituksia noudatettaisiin täydellisesti?

 

Mitä tullaan tekemään? Hallitus luultavasti jahkaa niin kauan, että tauti leviää hallitsemattomasti Uudeltamaalta muualle. Pirkanmaan ja Keski-Suomen tilanne näyttää tämän päivän tietojen valossa huolestuttavalta. Kun muualla maassa tartuntoja on kirjattu erittäin vähän tällä viikolla, mainituissa maakunnissa tapauksia tulee harva se päivä. Ovatkohan tartuntaketjut selvinneet ja altistetut saatu karanteeniin? Niidenkin eristäminen voi olla tarpeen nopeasti.

 

On muuten syytä huomata, että myös nuoret sairastuvat vakavasti siinä missä vanhatkin. Vanhat kuolevat aiemmin. Luulo, että vain vanhoja tai sairaita tulee suojella, on väärä.

 

Tämä on sotaa, kuten on eri puolilla todettu. Niinpä Suomi tarvitsee virussotaan sodanjohtoa. Puolustusvoimat tietävät, miten sotia johdetaan, joten niiden konsultaatiota tulee hyödyntää johtamisen organisoinnissa merkittävästi. Nyt vaikuttaa siltä, että sotaa johdetaan huomioiden tarpeellisista näkökulmista ja aloista vain muutamat. Kaluston, henkilöstön ja potilaiden määrät ja piirteet on tiedettävä koko ajan sodanjohdossa, puhumattakaan viruksen liikkeistä. Tarvike- ja laitevalmistajat odottavat tilauksia mutta nyt on jo kiire. Taitavat jäädä tilaukset tulematta ajoissa, pahoin pelkään.

Informaatio on sodan elimellinen menestystekijä ja sitä pitää saada reaaliaikaisesti ja kokonaisvaltaisesti. Nyt niin ei ole. Päinvastaisesti tiedonhankinta on retuperällä. THL käsin keräilee noin arvioita siitä, ketä on testattu, ketä on sairaana ja ketä teholla. Testailun panttailua ihmetellään ulkomaita myöten. Jumalauta, että on amatöörimäistä – ja maa on poikkeustilassa taudin takia. Tämä Suomessa.

 

Eikä siinä vielä kaikki. Alussa mainitsin, että Suomella on suunnitelma. Kyllä, seitsemän vuotta vanha – ja väärään tautiin. Sillä mennään. Pestään me kädet. Onnea. Vilpittömästi.

Huomautus! Ennen kommentointia: lue koko kirjoitus huolella. Tarkista tarvittaessa aiheeseen liittämästäni linkistä asia, ennen kuin oletat väitettä keksinnökseni.

mikkokangasoja

43-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Valtuutettu. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin sihteeri. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :) Muiden viisauksia: "Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna. "Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming. "Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu