Suomi koronasodassa – Uusimaa menetetty

Uusimaa menetettiin virukselle ennustetusti. Ulkomailta tuotiin viruksen kantajia vapaasti levittämään tautia ympäriinsä. Kapakoissa virusta levitettiin eteenpäin. Vihkoon meni, ei voi mitään. Pirkanmaa ja Keski-Suomi kaatuvat seuraavaksi.

 

Kaikkien suurien erehdysten ja virheiden keskellä, kehutaan nyt sentään hallitusta. Vaikka kohtalokkaan myöhässä päätöksiä on tehty, niitä on tehty. Ruotsi ei ole niin tehnyt ja se maa saattaa olla muita heikomman kierteen alussa. Koronaan kuolleita on siellä eniten Pohjoismaista mutta toipuneita ei. Koituuko uhkapeli kansan kohtaloksi ja ehditäänkö kurssia kääntää ajoissa?

Suomen koronapommi on ulkomailla. Jopa 200000 suomalaisen uutisoitiin olevan tulossa Suomeen. Se olisi tarkoittanut 1000 täyttä lentokoneellista, joten ralli olisi ollut kova. Verrannollisesti Helsinki-Vantaa olisi soinut neljä päivää täysin palkein näiden takia. Koska koneet olisivat olleet hyvin vajaita, niitä olisi voinut tulla tuhansia. Ambulanssilennot päälle. Karjalan evakoita oli kaksi kertaa enemmän, mutta he tulivat omasta maasta, eivät toiselta puolelta maapalloa. Nämä 200000 eivät onneksi taida tulla. 41000 on ilmoittanut Ulkoministeriölle olevansa ulkomailla matkoilla ja aika näyttää moniko heistäkään palaa. Joka tapauksessa moni tulee epidemia-alueilta, joten tautisia tulee. Se voi tarkoittaa kovaa takaiskua Suomen taistelulle ja sen ensimmäinen vaihe epäonnistuttiin pahoin. Tulijat saivat vielä joitain päiviä sitten tulla ulkomailta vapaasti. Se oli paha johtamisvirhe.

 

Mikä johtamisessa epäonnistui? Tyypillisesti johtamiseen kuuluu seurata toteutetaanko sovittu. Nyt näin ei tehty. Ei tehty, vaikka valtionhallinto on 5000 euron erityisasiantuntijoita täynnä (keskipalkka ja tyypillinen ammattinimike). Virkamiehillä ei näytä olevan kokemusta poikkihallinnollisesta yhteistyöstä (mistä julkinen hallinto toki on muutenkin tunnettu), eikä koronakriisi ehkä vieläkään ole saanut hallintoon aikaiseksi vastaavaa koordinaatioryhmää. Sota vaatii komentokeskuksen, johon kootaan eri aloilta kaikki kriittinen tieto ja josta sotaa johdetaan. Herää myös kysymys, ovatko ministeriöt niin sekaisin tai ylityöllistettyjä kriisin takia, että aivan kriittistenkin asioiden toimeenpano jää tekemättä.

 

On myös taivasteltu ihmisten tottelemattomuutta. Viime sodissakin oli kurittomia sotilaita. Niin on nytkin kurittomia kansalaisia. Se on luonnonlaki näin isossa kansassa. Vain kuri ja sanktiot auttavat, eivätkä nekään kaikkiin. On siten jokseenkin tehotonta vedota kansalaisten vastuuseen. Osa ottaa vastuun pyytämällä, osa ei käskemälläkään. Niin se vain menee. Hyväksykää se ja toimikaa sen mukaisesti. Säännöt ovat kurittomien takia mutta kaikkia varten.

 

Kapakkakielto tulee saada mitä pikimmin. Se auttaa välttämään ulkonaliikkumiskiellon ja tehostaa koronan tukahduttamista. Uudenmaan eristäminen on sekin osittainen, kuten muutkin kiellot. Luvalliset vuodot ikävä kyllä riittävät levittämään tautia, mutta on edes merkittävä jarru taudin leviämiselle. Pirkanmaa ja Keski-Suomi tulisi ottaa pikaiseen harkintaan, eikä odottaa siellä käyvän kuten Uudellamaalla.

 

Viruksella on aloite. Hallitus on reaktiivinen. Oikea tapa on olla proaktiivinen, ennakoida viruksen eteneminen, ottaa aloite. Se on halvempi tapa. Etenkin kun Suomessakin viralliset tahot ovat hyväksyneet, että (suuren määränsä takia pääasiassa) oireettomat levittävät virusta. Massiivinen testausverkko on luotava Suomeen. Etelä-Korea toteutti saman reilussa parissa viikossa. Se on aivan elimellinen keino tietää missä tauti on ja puuttua sen leviämiseen. THL on tämän suhteen edelleen väärässä, eikä hyväksy WHO:n ohjeita. Kummastelen, mistä Pohjois-Eurooppalainen omahyväisen näköinen toisinajattelu on syntynyt.

 

Kompastuivatko eurooppalaiset ylimielisyyteensä ja kokemattomuuteensa? Kun Aasian maat SARS:in ja MERS:in kokeneena reagoivat rajuin ottein, täällä naureskeltiin. Kuviteltiin, että me tiedämme paremmin, kuten aina. Niin kuviteltiin, vaikka aasialaiset olivat jo kokeneita rajujen tautien torjujien. Meillä viranomaiset kokemattomampina vähättelivät viime päiviin saakka. Toivottavasti eivät enää.

 

Kun sain kuulla kriisiaikojen lainsäädännön olevan merkittävä jarru ihmisten pelastamiseksi, en enää jaksanut ärsyyntyä. Huokaisin syvään ja totesin, niinpä tietysti. Sekin vielä. Se on oikeudellisen ideologian seuraus. Sellaisen ideologian, joka ei sovi kriisiaikaan. On väistämätöntä, että tämän kriisin myötä valmiuslait ja muut liittyvät lait käydään läpi ja korjataan. Aasiasta haetaan oppia kriisisuunnitelmiin ja niitä järjestelmätestataan, kuten Huoltovarmuuskeskuksen tavarahuoltoa. Korona paljasti Suomen akilleen kantapään ja maan on opittava virheistään kerrasta.

 

Kehun lopuksi edellisiä sukupolvia. He kokemuksistaan viisastuneina perustivat Huoltovarmuuskeskuksen edeltävine organisaatioineen. Nyt saamme sen pahan päivän varoja käyttöömme. Jos on moni asia nyt epäonnistunut, tässä on Suomi onnistunut.

Alla olevassa kuvassa kiteytyy paljon. Suomalaisia rahdataan eristetyissä paareissa suojapukuisten voimin ambulanssilennoilla Suomeen. Korona sai maailman sekaisin. Ei olisi uskonut syksyllä.

mikkokangasoja

43-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Valtuutettu. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin sihteeri. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :) Muiden viisauksia: "Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna. "Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming. "Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu