Uskomaton suomalainen koulu

Tuntuu käsittämättömältä lukea uutisia peruskoulun nykytilasta. Ennen maailman paras on nyt jo romahtanut ja kovassa luisussa. Olen 6-8 vuotta sitten sijaistanut ja tällöin ihmettelin, että näinkö vähän yhdelle tunnille on varattu asiaa ja näinkö vähän matematiikassa nykyään (silloin) vaaditaan. Epäilin, että oma korkeakoulutaustani ja kaukainen aika peruskoulustani hämärsivät käsitystäni mutta niinpä vain huomiot on toistettu opettajien suulla mediassa.

Uskomattomat kertomukset liki luku- ja laskutaidottomista peruskoulun päättäneistä ovat jääneet hätkähdyttävinä hyvin mieleen. Lista ongelmista on hyvin moninainen:

 • oppilaat eivät jaksa
 • oppilailta ei vaadita paljoa
 • häiriköt häiriköivät normiluokissa ja vievät kaikkien huomion ja ajan
 • huomio kännyköissä tunneilla
 • ei osata kunnolla lukea
 • ei osata kunnolla laskea
 • ei lueta kirjoja
 • erityisluokkien oppilaille parempia numeroita, joilla lukioon
 • maahanmuuttajille parempia numeroita kielitaidon perusteella
 • epämääräinen opetussuunnitelma vaatii opettamaan toissijaisuuksia perusasioiden kustannuksella
 • opettajat eivät tiedä laillisia rajojaan, niitä ei opeteta heille.

Yllä oleva koski peruskoulua. Sitten lukiosta muutama sana:

 • erityisopettajia auttamaan maahanmuuttajia ja huonosti pärjääviä ja ”pakkolukioon” (oppivelvollisuus) menneitä
 • oppilaat eivät halua lukea
 • oppilaat eivät kirjoita käsin
 • ylioppilaskokeiden vaatimustasoa on laskettu (ainakin matematiikassa)
 • epäselvä opetussuunnitelma, joka painottuu kasvattamiseen

Siinä pinnallinen kurkistus lukioon. Valitin opetussuunnitelmasta vuosia sitten ja nyt sen hedelmiä korjataan. Lisäksi Opetushallitus on nykyään ottanut opetusta tiukemmin otteeseensa ja vienyt opettajilta itsenäisyyttä. Seuraa kärjistys asian havainnollistamiseksi: Meillä on siis opettajina korkeakoulutettuja, joiden tehtävä ei ole ajatella vaan noudattaa Opetushallituksen sääntöjä.

Tämä kaikki yllä on johtanut ja oli jo 2011 yliopistossa matematiikan opettajien puheissa, että opiskelijat yliopistoissa eivät osaa enää kunnolla matematiikkaa. Tilanne on siis 13 vuodessa vain huonontunut. Nyt yliopistossa kipuillaan, mitä ongelman kanssa tulisi tehdä. Opiskelijat eivät myöskään haluaisi lukea vaan katsella videoita. Vasta uutisoitiin, kuinka insinööritutkintoja oli saatu yltiöhelposti. Helpoimpia kursseja yritetään ahmia. Tekoälyä yritetään käyttää, ei osaamisen hankkimiseksi koulusta, vaan tutkintopaperia varten. Kun yliopistojen pääsykokeet loppuivat lukiolaisilta, heiltä jäi perehtyminen alaan pääsykoerumban aikana välistä. Niinpä opiskelijat ovat aiempaa tietämättömämpiä alasta, joten yliopistojen täytyisi käyttää aikaa alkuperehdytykseen. Pääsykokeettomuudella kuviteltiin säästettävän aikaa, mutta se siirtyi ainakin osittain vain toiseen paikkaan.

Kaikesta yllä olevasta pessimismistä huolimatta uskon tarinoissa joko olevan hiukan ns. värikynää tai niissä ylikorostuvat ongelmat, jotka peittävät hyvät asiat alleen. Mutta silti:

Tulevaisuus on jo tuhottu. Ei kai kukaan täysijärkinen oleta, että yllä mainitun mankelin läpikäyneet sukupolvet osaisivat tuottaa innovaatioita koko sillä rahalla, mitä halutaan kehittämiseen ja tutkimukseen käyttää (4% BKT:stä). Tavoite on hieno ja taloudellinen selviytymisemme vaatisi sitä, mutta siihen ei pystytä tai se on ihme. Vai kuvitteletteko meidän tuolla paketilla voittavan kiinalaiset, korealaiset, japanilaiset ja taiwanilaiset, jotka todella oikeasti opiskelevat (liikaakin) niitä asioita, joista pitäisi uudet ideat keksiä?

On tietenkin pakko pistää koulu kuntoon, toivottavasti hallitus löytää siihen keinot. Ikävä kyllä, matka on pitkä. Olemme tainneet jo tuhota sukupolven ja voittavan sellaisen rakentaminen kestää pitkään. Jos nyt saadaan kurssi oikeaan joka saralla, voinemme odottaa näkyviä tuloksia parin kymmenen vuoden päästä. Silloin ovat ”uuden koulun” käyneet ehtineet oppia uudet työnsä ja tehdä niissä näkyviä tuloksia.

Sillä välin Kummelin sanoin: me on hävitty tää peli.

Kaunista päivää kaikille!

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu