Vihapuhetutkimuksen hälytyssanojen ennustavuus

Viha vallassa –tutkimuksessa käytiin tviittauksia automaattisesti läpi, josko niistä löytyisi joku tutkijoiden ennakkoon listaamista sanoista. Ovatko tutkijat objektiivisia?

 

Tutkimuksessa oli mahdollisuus selvittää pinnallisesti vihaisten tviittausten poliittista suuntausta. Tilaisuutta ei käytetty jättämällä yhtä lukuun ottamatta kaikki keskeisimmät vasemmiston käyttämät haukkumasanat pois. Niinpä tulos on torso, eikä siihen voi luottaa. Puuttumaan jäivät natsi, fasisti, fasistisika ja rasisti. Ottaen huomioon, että tutkijat listasivat jopa 180 sanaa, voi pitää hämmentävänä noinkin keskeisten sanojen puuttumista. Näin varsinkin, kun listalla oli lukuisa määrä harvinaisiakin toisen ”aatesuunnan” sanoja.

 

Osa tutkijoista ja virkanaisia jatkoi aiheen puintia Politiikkaradiossa. Joidenkin kohdalla rivien välistä hehkui vihervasemmistolainen tai ainakin sen sukuinen aate. Kyseenalaisin osio ohjelmassa oli se, kun nämä viisi naista spekuloivat sillä, mitä ovat näiden aivan toisen aatteen miesten motiivit. Heillä lienee sosiaalisen etäisyyden takia heikoimmat mahdollisuudet osua oikeaan tuossa spekuloinnissa. Siltä se myös kuulosti. Oman näkemykseni mukaan ajoittain mikään ei mennyt oikein. Intoa psykologiseen spekulointiin oli, muttei taitoa.

 

Pienenä lisäyksenä mainittakoon, että rivien välinen tunteen hehkuminen on naispoliitikoillekin tyypillistä. Tunne ja subjektiivinen näkökulma varmasti altistavat erimielisiä ärsyyntymään. Siitä ja naisten kokemuksesta huolimatta miespoliitikot vastaanottavat Twitterissä eniten vihaisia viestejä. Altistavia seikkoja ovat tviittailuaktiivisuus ja perussuomalaisuus. Varmasti myös provosoivuus. Vihailijoiden määrä oli varsin pieni, pari sataa. Sekin on syytä mainita, etteivät tutkijat itsekään todenneet, että vihapuhetta olisi nyt määritelty. Heidän kuvailunsa perusteella on joko vaikea konkreettisesti ilmaista vihapuheen raja tai sitten helppoa vetää se hyvin kauas.

Häiritsevää on vihapuhekeskustelun tendenssi. Tunnutaan ajattelevan, että politiikassa ei saisi olla julkisesti vihainen, esimerkiksi pelkän kirosanan sanominen tekee sinusta vihapuhujan Viha vallassa -tutkimuksessa. Pidän sitä demokratian ja historian vastaisena. Politiikka on aina herättänyt tunteita, koska se sisältää niin paljon tuntematonta sekä epävarmaa. Kukin voi siis tulkita asioita miten haluaa. Politiikassa käsitellään niin monia elämänaloja, etteivät poliitikot ja virkamiehet voi tietää kaikkea, niinpä se lisää harha-askelia. Lisäksi politiikassa ovat jokaisen edut pelissä, joskus jopa elämä. Niin ikään itse kunkin eduista päättää yhteisö, eli muut päättävät, että minun on pakko sitä tai tätä. Ihmisen vapautta rajoitetaan ja jos se ei ole oikeudenmukaista, ihminen suuttuu. Vihatonta politiikkaa ei ole. Tieto (riittävään tietoon perustuva päätöksenteko) ja tasapuolisuus vähentävät syitä vihastumiseen.

 

Loppuun kevennys. Voisiko hälytyssanojen avulla ennustaa tulevaa? Vastaavan tyyppistä on aiemminkin tehty. Ilmeisesti silloin päästiin jonkinlaiseen (kylläkin tulkinnalliseen) kykyyn ennustaa lähitulevaisuutta (en valitettavasti jaksa kaivaa lähdettä). Lyhyesti on kyse siitä, että ihmiset alkavat toistaa piilotajunnan syöttämänä vaikkapa sanaa kuolema vähän ennen suurta kuolemien aaltoa. No mitä kriittistä tviittaavat suomalaiset maan politiikasta? Tässä määrän mukaan ylevä kärkikasi: paska: 11888; helvetti: 8093; vittu: 8091; saatana: 4572; perse: 3605; vituttaa: 1826; vittuilla: 1804; jumalauta: 1529.

Tulkinta: Monien mielestä suomalainen politiikka on paskaa ja vie maan helvettiin. Se vituttaa saatanasti. Kun kaikki on lopulta perseellään, ei vitutuskaan auta ja pyydetään Jumalaa apuun. Aamen. 😀

+7
mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio
Ehdolla kuntavaaleissa

44-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Valtuutettu. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin sihteeri. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)
Muiden viisauksia:
"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna. ---

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming. ---

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu