Siirtolaiskriisi ei ratkea nykyisillä lääkkeillä

EU:n Välimerioperaation painopiste on tällä hetkellä Libyan rannikon välittömässä läheisyydessä, josta viranomaiset ja vapaaehtoisjärjestöt kuljettavat ihmissalakuljettajien uhreina olevia laittomia siirtolaisia Italiaan ja Maltalle. Nämä siirtolaiset eivät ole pääosiltaan kansainvälisen suojelun tarpeessa. Tilanne on kestämätön ja hyvää tarkoittavalla sekä jalolla operaatiolla on ainoastaan edistetty niitä ilmiöitä, joita sillä on haluttu torjua. Tarvitaan uudenlaisia keinoja.

EU:n tulisi ilmoittaa, että sen pelastamia ihmisiä ei tulevaisuudessa tulla kuljettamaan Eurooppaan, vaan esimerkiksi Marokkoon tai Tunisiaan. Näiden maiden kanssa tulisi neuvotella pakolaisleirin perustamisesta niiden maaperälle, jossa turvapaikkaprosessit laitettaisiin vireille. Kaikki ne, jotka eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, tulisi palauttaa täältä lähtömaihinsa ja jakaa kansainvälisen suojelun tarpeessa olevat tasaisesti Eurooppaan. 

Että operaatio onnistuisi, tulisi myös vapaaehtoisjärjestöjen toimintaan Välimerellä puuttua. Niiden toiminta on tarpeen vaatiessa vaikka estettävä. On sääli, että vapaaehtoisjärjestöt ovat omalla toiminnallaan myös mukana kiihdyttämässä ihmissalakuljettajien bisnestä ja myös osaltaan ansaitsemassa ihmissalakuljettajien uhreilla. Jonkun tutkivan journalistin olisi avoimuuden takia hyvä selvittää rahavirtoja näihin avustusjärjestöihin.

Ihmissalakuljettajien operaatio on myös tuhottava ja se vaatii voimakeinojen käyttämistä. Yksi vaihtoehto on YK:n sotilasoperaatio Libyassa, mutta tämä voi olla haastava tie. Operaatiossa aiheutuisi tappioita ja Kiina sekä Venäjä suhtautunevat siihen nihkeästi. Libyassa ei kuitenkaan ole toimivaa hallintoa ja tämän vuoksi voitaisiin harkita operoimista tarvittaessa ilman YK:n mandaattia. 

Käynnistettävän sotilasoperaation tulisi kyetä tunnistamaan ihmissalakuljettajien toiminta silloin, kun Libyan rannikolle ollaan tuomassa veneitä ja siirtämässä siirtolaisia. EU:n Välimerioperaatiolla on olemassaoleva kyky tähän. Pienen iskujoukon tulisi tällöin iskeä helikopterein alueelle ja tuhota ihmissalakuljettajien veneet, ennen kuin ne ehtivät vesille. Ranskalla olisi kyky ja mahdollisuus tähän, sillä se operoi parhaillaan Libyan naapurissa Tsadissa. Esimerkiksi muukalaislegioonan eliittisotilaat kykenisivät toteuttamaan iskut nopeasti ja tehokkaasti.

Vain noin 30% Eurooppaan saapuvista siirtolaisista täyttää kansainvälisen suojelun edellyttämät kriteerit ja mikäli nykyinen trendi jatkuu, tulee tämä osuus edelleen putoamaan. Pääosiltaan kyse ei siis ole pakolaisuudesta, vaan laittomasta siirtolaisuudesta. Tähän laittomaan siirtolaisuuteen tulee puuttua lisäämällä tiedottamista turvallisissa lähtömaissa ja kertomalla, että ihmissalakuljettajien mukaan ei kannata lähteä, koska Eurooppaan ei tällaisia väyliä pitkin pääse. Hyvä alku tälle on EU:n "Aware Migrants" –projekti, mutta sitä on voimakkaasti tehostettava.

Siirtolaisuudessa ei sinällään ole mitään pahaa, mutta sen on oltava aina valinta, joka sopii vastaanottavan maan sosio-ekonomiseen tilanteeseen. Siksi on välttämätöntä luoda siirtolaisille laillinen väylä ja mahdollisuus päästä helposti sekä yksinkertaisesti Eurooppaan tekemään työtä. Tähän vaaditaan eräänlainen EU:n "Green Card" -järjestelmä. Samalla on kuitenkin muistettava, että laittomat siirtolaiset päätyvät usein pimeäksi työvoimaksi, joka on erityisesti Etelä-Euroopassa yleinen ilmiö, josta kansantaloudet jopa hyötyvät. Olemassaolevaan ilmiöön on yhtä lailla puututtava ja ennen kaikkea erotettava siirtolaisuus sekä pakolaisuus toisistaan.

Sisiliassa 12.10.2016

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk)
Kansanedustaja Juha Pylväs (kesk)

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu