Oletko syönyt ulkomaisia elintarvikejalosteita? Saatoit syödä hermomyrkkyä

Saksassa, Alankomaissa ja Belgiassa vedettiin myynnistä miljoonia kananmunia sen jälkeen, kun hollantilaisista kananmunista löydettiin fiproliiniä. Fiproliiniä käytetään kotieläinten iholoisten torjuntaan. Sitä ei kuitenkaan saa käyttää tuotantoeläimiin, sillä se on myrkyllistä ja päätyy tuotantoeläinten kautta myös ihmisiin. Myrkky voi pahimmillaan vaurioittaa esimerkiksi maksaa ja keskushermostoa. Euroopassa pelätäänkin, ettei myrkkyskandaali rajoitu vain nyt löydettyihin kananmuniin. On mahdollista, että fiproliiniä sisältäviä hyönteismyrkkyjä on käytetty myös muihin tuotantoeläimiin.

Me suomalaiset olemme onnellisessa asemassa, sillä tällaiset skandaalit eivät kosketa meitä kuin välillisesti. Suomessa on noin 340 kanalaa, jotka tuottavat vuodessa lähes 73 miljoonaa kiloa kananmunia. Kaikki Suomen kaupoissa myytävät kananmunat ovat suomalaisia, sillä erittäin tiukka salmonellan valvontaohjelmamme estää tuonnin muualta ja hyvä niin. Saastuneissa munissa ollutta fiproliiniä on kuitenkin voinut päätyä myös Suomeen elintarvikejalosteiden mukana. Ainakin saksalainen kuluttajajärjestö Foodwatch pelkää, että kananmunia on käytetty elintarviketuotannossa.

Maailma on nykyään globaali. Jokaisen suomalaisen kaupan hyllyltä löytyy tuotteita, joissa käytettyjen raaka-aineiden alkuperää on kuluttajan toimesta mahdoton selvittää. Alkuperä on sataprosenttisesti selvillä ainoastaan Hyvää Suomesta -merkillä varustetuissa tuotteissa. Merkki takaa, että kaikki tuotteessa käytetty liha, kala, kananmuna ja maito ovat suomalaisia. On hyvin tärkeää selvittää, onko myrkyllisiä kananmunia käytetty jalosteiden tuottamiseen ja missä laajuudessa. Samalla on käytettävä kaikki keinot sen selvittämiseen, onko näitä jalosteita päätynyt myös Suomeen. On hyvin huolestuttavaa, että Eviran mukaan on mahdotonta sanoa, onko tällaisia tuotteita päätynyt meille. Tämän ei pitäisi olla mahdollista.

Myrkkymunaskandaali on jälleen kerran hyvä osoitus siitä, miksi oman alkutuotantomme elinvoimasta on pidettävä hyvää huolta. Suomalaiset elintarvikkeet ovat tutkitusti EU:n puhtaimpia ja turvallisimpia. Kuka ei halua pitää tilannetta tällaisena? Jos maataloustuotantomme ajetaan alas, olemme enenevissä määrin tällaisten globaalien skandaalien armoilla. Onkin täysin hämmentävää, että maataloustuotantoamme vastaan hyökätään jatkuvasti milloin kokoomusnuorten ja milloin cityvihreiden toimesta. Olisiko jo aika lopettaa?

Elintarvikkeiden puhtaus ja turvallisuus ovat nyt sekä tulevaisuudessa myyntivaltteja, jotka kannattaa pitää omissa käsissä. Esimerkiksi suomalaisista kananmunista vientiin päätyy ainoastaan noin 16 %. Uskaltaisin veikata, että tällä hetkellä Euroopassa olisi puhtaille kananmunille kysyntää, jos niitä vain olisi vientiin saakka. Hintaakin voisi pyytää mitä vain pokalla naamalla kehtaa, sillä tällainen skandaali avaa ne kuuluisat myyjän markkinat.

Ollaan siis ylpeitä omasta puhtaasta tuotannostamme ja annetaan sille se arvo, jonka se ansaitsee. Se tehdään parhaiten ostamalla kaupasta kotimaisia, Joutsenlipulla varustettuja tuotteita tai hankkimalla elintarvikkeita suoraan tuottajilta. Ja seuraavan kerran, kun joku kritisoi suomalaista maataloustuotantoa tai maataloustukia, voidaan kysyä olisitko valmis hankkimaan kaiken syömäsi lihan Brasiliasta tai kaikki käyttämäsi kananmunat Alankomaista? Mikäli vastaus on kyllä, on syytä epäillä mielenhäiriötä tai vähintäänkin lievää itsetuhoisuutta.

 

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu