Hallitusohjelma on voitto keskustalle ja maaseudulle
Rinteen hallituksen hallitusohjelmaa on pidettävä merkittävänä voittona suomalaiselle maaseudulle, maataloudelle, porotaloudelle ja eräharrastajille. Keskustan kynnyskysymykset täyttyivät erinomaisesti. Maaseudulle tärkeitä asioita löytyy ohjelmasta valtavasti ja harvaan asutun maaseudun parlamentaarisen työryhmän esityksistä suuri osa toteutetaan.
Esimerkiksi poliisien määrää lisätään 300:lla ja poliisin vasteajoille säädetään enimmäiskatto. Tällä ohjataan resursseja erityisesti maaseudulle. Maatalouden toimintaedellytykset puolestaan turvataan ja alan kannattavuutta parannetaan. Sille myönnetään lisärahoitusta yli 400 miljoonaa euroa. Vähätellä ei voi myöskään MTK:n pitkään ajaman lunastusluin toteuttamista ja salakuvauskieltoa, jonka avulla turkistarhoilla ja navetoissa öisin hiippailevat eläinfasistit saadaan paremmin vastuuseen teoistaan.
Hallitus perustaa myös 18 maakuntaa. Se tarkoittaa alueellisen itsemääräämisoikeuden lisäämistä ja pohjan luomista liittovaltiolle nimeltä Suomi.
Metsästys- ja aseharrastajien pidän myös tärkeänä, että aselupakäytännöt yhdenmukaistetaan, eikä aselainsäädäntöä kiristetä. Merimetsojen ja hylkeiden metsästystä tehostetaan. Suurpetopolitiikassa jatketaan ahmojen metsästystä ja helpotetaan susilupien saantia, jotta ylimääräiset sudet voidaan tulevaisuudessa poistaa helpommin.
Poronhoitolakia ei puolestaan avata, vapaa laidunnusoikeus säilyy ja alan kannattavuutta parannetaan. Samalla toteutetaan jo käynnissä oleva muutos arviointilautakunnan kokoonpanoon, joka vähentää eri maankäyttömuotojen ristiriitoja.
Samoin kalatiehankkeiden toteuttaminen puolestaan jatkuu ja vaelluskalat pidetään edelleen luontopolitiikan kärkenä. Tämä on tärkeä asia.
Matkailun kehittymisen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että myös lentoasemaverkostosta huolehditaan ja kehitetään matkailulle tärkeitä yhteyksiä. Kansallista lentoveroa ei tule.
Entisenä rajaturvallisuuden ammattilaisena pidän tärkeänä, että turvapaikka- ja pakolaispoliittinen linja tulee kiristymään nykyisestä ja itse turvapaikkaprosessia nopeutetaan merkittävästi asettamalla sille 6 kuukauden tavoiteaika. Tähän liittyy oikeus avustajan käyttöön turvapaikkapuhuttelussa. Siitä luopuminen aikanaan oli virhe.
Olen myös hyvin tyytyväinen jo vuonna 2017 tekemäni ehdotuksen hyväksymisestä, jonka mukaisesti kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille voidaan tulevaisuudessa tarvittaessa asettaa jalkapanta kielteisen päätöksen tiedoksiannon yhteydessä tai vaihtoehtoisesti ottaa heidät säilöön. Saimme myös torjuttua neuvotteluissa humanitäärisen suojelun palauttamisen ja muukalaispassien myöntämisen sekä palautuskiellot, jotka olivat pöydässä esillä. Kiintiöpakolaisia valikoitaessa huomioidaan puolestaan heidän kotoutumisensa edellytykset. On kaikkien etu, että pakolaisaseman saaneet valitaan niin, että he työllistyvät ja sopeutuvat Suomeen.
Lapille on myös tärkeää, että hallitusohjelmassa on sitouduttu ensimmäistä kertaa turvaamaan kaikkien saamelaisten ja saamelaisryhmien oikeudet. Tämä tarkoittaa, että pohjoissaamelaisten ylivaltaa ei enää tunnusteta, vaan huomioidaan tulevissa neuvotteluissa tasapuolisesti heidän lisäkseen myös inarinsaamelaiset, kolttasaamelaiset ja statuksettomat saamelaiset. ILO-169 yleissopimuksen ratifioimisen edellytyksiä selvitetään, mutta hallitus ei ole sitoutunut sen ratifiointiin tai mihinkään muihinkaan lakimuutoksiin ennen tasapuolisen ratkaisun löytymistä.
Vaikein asia keskustalle on polttoaineverojen kiristäminen 250 miljoonalla eurolla. Kyseessä on kustannusnousun mukainen indeksikorotus, joka tarkoittaa mittarihintoihin noin 5 sentin lisäystä. Korotus on kaikesta huolimatta maltillinen ja tarkoittaa 6 litran keskikulutuksella 30 000 km ajavan kukkarolle 7,5 euron lisäystä kuukaudessa. Pidän kuitenkin välttämättömänä, että kevennämme autoilun kustannuksia alueilla, joissa auto on välttämättömyys. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi niin, että pääkaupunkiseudulle suunniteltujen ruuhkamaksujen tuotto ohjataan kompensaatioihin muualla Suomessa. Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut liikenteen verouudistuksilla varmistamaan, että luotava malli on alueellisesti kestävä ja se varmistaa, etteivät tulo- ja varallisuuserot kasva. Tästä on myös pidettävä huolta.
Kukahan sitä hallitusohjelmaa on aktiivisesti vuotanut medialle? Arvauksia?
Ilmoita asiaton viesti
Lienee joku hallitusohjelmaan syvästi pettynyt taho, joka halusi heittää kapuloita rattaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Myönnän että sinä Mikko olisit ollut ensimmäinen veikkaukseni ja jos näin olisi, arvostus sinua kohtaan olisi vähän kasvanut. Kepu on ainakin ottanut jo etunojaa ja ilakoinut miten tavoitteet toteutuivat ja siitä saitte vihreät.
Vihreä kaavoituksesta vastaavana ministerinä ja hallitusohjelman tuulivoimatavoitteet ovat märkä rätti vasten kasvoja. Persut kiittävät.
Ilmoita asiaton viesti
”Hallitusohjelma on voitto keskustalle ja maaseudulle”
Paljon ajavalle ja omakotitalossa maalla asuvalle hallitusohjelma on kaikkiea muuta kuin voitto. Sanoisin, pikemminkin tappio. Vaalituloksen perusteella kepun paikka olisi jossain muualla kuin hallituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Paljon ajavalle ja omakotitalossa maalla asuvalle…”
Kärnähän juuri kertoi että se on kepulle vaikea asia. On ihan ok viedä elämisen edellytykset maaseudulla jos kerran se on vaikea asia, voihan sillä sitten repostella.
Ilmoita asiaton viesti
Valtavasti kauniita lauseita, tavoitteita ja lupauksia.
Koko tulopuoli on pettävällä pohjalla.
Konkreettiset toimenpiteet maatalouden kriisin ratkaisemiseksi puuttuvat. Kosmeettiset toimenpiteet koko maa- ja elintarviketalouden pelastamiseksi eivät riitä. Mm. polttoaineveron rajut korotukset iskevät pahiten maaseudulla. Maatilojen konkurssiaalto on jo tosiasia kuten Maaseudun Tulevaisuus vast’ikään kirjoitti. Lisäksi brexit ja EU:n rahoituskehykset leikkaavat maatalouden EU-tukia.
Toinen iso kysymys on kuntatalous. Se kääntyi vaikeuksiin jo viime vuonna. Kriisikuntia tulee lisää – maaseudulle! Uusia tai laajentuvia tehtäviä säädetään, mutta rahoitus ohjautuu etelän suuriin kaupunkeihin. Maaseudun alasajo kiihtyy.
Hallitusohjelmassa on paljon myönteistä, mutta varmaa lienee vain menojen reipas kasvu ja tulojen epävarmuus. Siitä seuraa velkaantuminen. Työllisyyden parantaminen lepää valtion tukien varassa. Työmarkkinajärjestöt eivät ennenkään ole työpaikkoja luoneet. Yrityksiin ne syntyy, jos edellytykset ovat olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän lisäksi jo suoraaltaan live – lähetyksessä Greenpeacen jäsen ihmetteli, että juu hiilineutraalius 2030, mutta eihän siihen millään näillä toimilla pääse! Oli mielenkiintoinen vaalikampanja jota seurasi mielenkiintoinen korulause hallitusohjelma jonka konkreettisia seuraamuksia saa sitten kauhulla odottaa. Kun yhdistää eu:n halun taas kurittaa maataloutta kuntien ahdinkoon ja polttoaineen hinnan nousun myötä kaiken kallistumiseen saa olla melkoinen visionääri jos väittää tämän näyttävän lupaavalta maatalouskuntien kannalta.
Ilmoita asiaton viesti
”pääkaupunkiseudulle suunniteltujen ruuhkamaksujen tuotto ohjataan kompesisaatioihin muualla Suomessa”. Mitenköhän tämä toteutetaan? Vaikken pääkaupunkiseudulla asukaan, niin ei tuo erityisen tasapuoliseltakaan kuulosta.
Ilmoita asiaton viesti
Ideologiset rajat ylittävää yhteistyötä: Ensin vihreä kaupunkisuunnittelu aiheuttaa ruuhkat Helsinkiin, hallitus laskuttaa niistä ja lopulta raha siirretään poronhoidon tueksi Lappiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ahman metsästäminen moottorikelkalla ole aivan halpaa lystiä.. Hyvä jos siihen saadaan poromiehille kompensaatioita.
Ilmoita asiaton viesti
Tiemaksutulot pitää tietenkin ohjata pendelöintikuntiin (kuten kotikuntani Sipoo) eikä mihinkään Kärnän hevonpersiisiin, jotta saadaan aikaan infraa, maankäyttöä ja palveluita, jotka tarvitaan uudessa tilanteessa, jossa yksi ukko per käryauto matkalla Helsinkiin -linja ei enää olekaan se ainoa totuus. Joukkoliikenteen parantaminen (toimivaa syöttöliikennettä asuinseuduilta asemille/päälinjojen pysäkeille) ja vaikka työpaikkojen siirtymisen aikaansaaminen ovat tärkeitä käyttökohteita.
Ilmoita asiaton viesti
Verot syövät köyhiltä taas eniten. ”Haittaverot”, polttoaineen, tupakan ja viinan hinnankorotukset koskevat köyhiin, ei varakkaamalle niiden hinnalla ole väliä.
Polttoaineiden hinnankorotus tietää logistiikkakustannusten nousua, konkursseja ja työttömyyttä, kun yrittäminen ei kannata ja kohonneet logistiikkakustannukset siirtyvät tuotteiden hintoihin.
Raideliikennettä kehitetään? Kaukojunien aikataulut ovat Suomessa ohjeelliset, yksikään juna ei ole ajoissa.
Mikä ihmeen pyhä lehmä arvonlisävero on? Sen alentaminen tuntuvasti näkyisi heti kulutuskysynnän kasvuna ja verotulojen lisäyksenä. Köyhemmillä olisi varaa laittaa makkarasoppaan kokonainen HK:n sininen puolikkaan sijasta. Mutta ei, kun rikkaat alv:n alentamisella saisivat myös tuotteensa halvemmalla, niin ei onnistu, kateus iskee. Se on sosialismia, sanoi Ele Alenius.
Ilmoita asiaton viesti
Tupakka- ja viinaverojen maksaminen on vapaaehtoista. Bensan hintakin on vaihdellut yli 20 senttiä litralta viimeisen parin vuoden aikana aivan markkinavoimien vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin se on Tallinnan-matkailukin, ja siellä alkoholivero laskee ja tupakka-aski maksaa n. neljä euroa. Poromatkailu kasvaa ja veroeurot jäävät Viroon.
Suurin osa (n. 70%) polttoaineen hinnasta on erilaisia veroja.
Kaunaherra ei taida ymmärtää, että logistiikan kustannusnousu siirtyy tuotteiden hintoihin? Samoin logistiikkayritysten kannattavuus laskee jyrkästi. Viennin edellytyksistä pitäisi valtionkin huolehtia omalla panokselleen. Yrittäjävihamielisyys näkyy huvittavana ammattiliittojen edustajien typerissä lausunnoissa. Nuo ay-pomot vetävät palkkaa siinä 4-6 kertaa keskipalkansaajaan verrattuna, pahimmat kymmenkertaista. Panos yhteiskunnan kehitykselle on negatiivinen.
Alvin laskulla päästäisiin parempiin tuloksiin kuin tällä ay-vetoisella veropolitiikalla. Mutta ei, sosialidemokratian perusta on kaikkien yhtä huono olo.
Ilmoita asiaton viesti
Nooh, yrittäjät saavat vähentää polttoainekulunsa verotuksessa silloin kun eivät toimi harmaan tai suorastaan pimeän talouden puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Sinähän sen harmaan talouden tiedät. Sitähän harrastavat erityisesti duunarit, kirvesmiehet ja putkimiehet etunenässä.
Mutta yrittäjän tai yrityksen vähentämät polttoainekulut eivät näy korotetuissa tuotteiden hinnoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, siis verotus kiristyy eirtyisesti keskustalaisessa äänestäjäprofiilissa. Asuminen ja liikkuminen kallistuu. Melkein voisin ilman sarvia ja hampaita todeta, että kovin moneen tälläiseen voittoon keskustalla ei ole varaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aluepoliittisesti hallitusohjelma painottaa valitettavan paljon maaseutua. Vaikka keskustassa kuinka toivottaisiin, ei luonnollista kaupungistumiskehitystä voi pysäyttää, maaseudun tekohengityksellä sitä voi korkeintaan hidastaa.
Tähän liittyen olen eniten huolissani verotusoikeuden antamisesta maakunnille. Pelkään tämän johtavan kokonaisveroasteen nousuun.
Ilmoita asiaton viesti
”Poronhoitolakia ei puolestaan avata, vapaa laidunnusoikeus säilyy ja alan kannattavuutta parannetaan. Samalla toteutetaan jo käynnissä oleva muutos arviointilautakunnan kokoonpanoon, joka vähentää eri maankäyttömuotojen ristiriitoja.”
Poronhoitolaki tulisi ilman muuta avata ja kyllä Kärnäkin tietää miksi. Tuo alan kannattavuuden lisääminen ei onnistune muutoin kuin lisätuilla, sillä nykyisellään keinoruokinnan ja koneellistumisen varassa tapahtuva ylilaidunnus ei voi enää muilla tavoin kohentua. Ja millainen sovintokomissio mahdetaankaan tarvita tuohon ristiriitojen vähentämiseen? Todellisuudesta melkoisen kaukana olevaa puhetta!
Ilmoita asiaton viesti
> Hallitus perustaa myös 18 maakuntaa. Se tarkoittaa alueellisen itsemääräämisoikeuden lisäämistä ja pohjan luomista liittovaltiolle nimeltä Suomi.
Höh, suurin muutoshan olisi se, että puolet maaseutukuntien itsemääräämisoikeudesta siirrettäisiin keskuskaupunkeihin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ensimmäiset kommentit kuullut sieltä Pohjoisesta, jossa auto on välttämättömyys ja kilometrejä tulee paljon. Ja se tulotasokaan ei aivan ole maan huippua. Ei sieltä Kärnä ihan ilon kiljahduksia kuulu…
Polttoaineen ja ylipäätään energian hinnankorotukset koskevat erityisesti maaseudun köyhiin ja pienyrittäjiiin jotka pakettiautoillaan suhaavat putkirempiossa, rakenuksilla jne. Tuttu putkimies sanoi suoraan siirtävänsä polttoaineen kallitsumisen hintoihinsa.
Kuten täällä joku jo sanoikin, ALV:n alentaminen tuntuvasti näkyisi heti kulutuskysynnän kasvuna ja verotulojen lisäyksenä. Sen kohdalla hyöty vs. haittallisuus on jo ajat sitten ohitettu.
Verottamalla ei yhteiskunttaa paranneta ja sen avulla maaseudun tilannetta vain pahennetaan.
Näin metsästäjänä toivoisin myös, että aselakia ei todellakaan kiristetä, mutta sen selvät epäkohdat ja tulkinnavaraisuudet korjattaisiin olipa EU direktiiveineen mitä mieltä tahansa. (Tähän lakiin liittyvät heikkoudet ovat muuten Kepun hyväksymiä, joten voisitte edes yrittää korjata ne)
Ilmoita asiaton viesti