Puheeni Rovaniemen kesäkylässä 7.7.

Hyvät Rovaniemen Kesäkylän järjestäjät ja vieraat!

On suuri kunnia olla puhumassa teille täällä tänä päivänä, kun kesäkylä on tuonut maaseudun keskelle kaupunkia. Tällaisia tapahtumia tarvitaan. Vaikka Rovaniemen keskustassakin maaseutuidentiteetti ja yhteys maahan sekä luontoon on ihmisillä edelleen vankka, ei näin ei ole kaikkialla. Viimeisen vuoden aikana käyty poliittinen keskustelu osoittaa, että suomalaisten luonto- ja maaseutusuhde on heikentymässä. Mikäli annamme tämän kehityksen jatkua vastaavanlaisena, ei siitä tule seuraamaan yhtään mitään hyvää. 

Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää, että elävää luonto- ja maaseutusuhdetta ylläpidetään jatkuvasti. Rovaniemen Kesäkylän järjestäjänä toimivalle Lehtojärven kyläyhdistykselle ei voi esittää riittävästi kiitoksia tämän täyttämisessä. Tekisi mieleni suoraan sanottuna esittää haaste, että Lehtojärven kyläyhdistys toisi tämän tapahtuman Rovaniemen lisäksi myös vaikkapa Helsinkiin. Cityvihreyden ja vajavaisen luontosuhteen kaupungeissa tällaiselle olisi mitä suurin tarve.

Hyvät ystävät! Olen erittäin huolissani suomalaisten ja erityisesti kaupunkiseutujen ihmisten luontosuhteesta. Maailmalla vajavainen luontosuhde on jo luokiteltu oireyhtymäksi, eikä kaikilla ihmisillä ole enää ymmärrystä, mistä ruoka pöytiimme tulee ja miten sitä tuotetaan. Aggressiiviset, itseään ”luonnonsuojelijoiksi” nimittävät järjestöt työntävät sosiaaliseen mediaan säälimättä esimerkiksi eläintuotantoon vastaista propagandaa, joka ei pidä millään tasolla paikkaansa. Suomalainen maa- ja erätalous on maailman eettisintä sekä ekologisinta. Silti sitä pyritään vähättelemään. Tälle kehitykselle meidän maaseudun ja luontoa lähellä olevien ihmisten on laitettava loppu!

Meillä täällä Lapissa on totuttu siihen, että kun herrat tekevät päätöksiä, me vain puristelemme kättä taskussamme nyrkkiin. Ei enää! Tänä sosiaalisen median aikakautena meidän jokaisen on mahdollista olla oma mediamme. Lehtojärven, Rovaniemen, lappilaisten tuottajien ja tietysti, veteraanikelkkailijoiden, todellisuus sekä elämäntapa on uskallettava tuoda rohkeasti julkisuuteen. Siinä ei nimittäin ole mitään hävettävää. Ei vaikka soijalattea litkivät cityvihreät kuinka itkisivät. Meidän ei tule tuntea alemmuutta, vaan ylpeyttä siitä mitä me olemme. Maalaisia. Tai maalaiskaupunkilaisia.

Suomessa on viimeisinä vuosina puhuttu paljon kaupungistumisesta ”globaalina megatrendinä”, jota vastaan ei kannata taistella. Näin puhuvat ajattelevat, että kaupungistuminen tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset pakataan asumaan etelän kaupunkeihin. Hevonkukkua, sanon minä. Kiinassa nousee miljoonakaupunkeja vuosittain, mutta mitä meillä on? Yksi 650000 asukkaan tuppukylä nimeltään Helsinki. Meidän tulisi ymmärtää, että globaali kaupungistuminen luo itse asiassa Suomelle mahdollisuuden maaseutuistua. Miljoonakaupunkiin ihmiset kaipaavat aitoja elämyksiä, ja niitä he nytkin tulevat hakemaan täältä Lapista. Samoin puhtaan ruuan arvostus ja kysyntä nousee. Se ruoka on tuotettava jossain. Miksi ei siis täällä meillä Lapissa?

Arvoisa juhlayleisö! Haluan vielä kerran kiittää Lehtojärven kyläyhdistystä tämän onnistuneen tapahtuman järjestämisestä. Tällaista talkoohenkeä ja yhteisöllisyyttä tämä maa tällä hetkellä kaipaa. Toivon että meistä jokainen voi täältä lähtiessään, puoluekannastaan riippumatta, seistä ylpeästi suomalaisen maaseudun, maatalouden, lähiruuan ja pohjoisen elämäntavan puolella. Nykymaailmassa meitä vastaan nousee useita uhkia, mutta meidän on uskallettava rohkeasti nousta yhdessä niitä vastaan. Yhtenäisenä rintamana meitä ei nimittäin koskaan nujerreta!

Lopuksi on pakko mainita, että Suomella on tällä hetkellä hallitus, jolla on keskustalaisin hallitusohjelma koskaan. Se lupaa paljon hyvää Lapille ja koko Suomen maaseudulle. Pidetään nyt yhdessä huolta, että tämä ohjelma myös toteutetaan. Me olemme sen lopultakin täällä pohjoisessa ansainneet. Tulen itse omassa työssäni varmistamaan, että Lapin perinteiset elinkeinot matkailu, maa-, metsä- ja porotalous sekä meille hyvin perinteinen erätalous menestyvät. Samalla tulen pitämään huolta, että meille lappilaisille tärkeiden luontoharrastusten metsästyksen, kalastuksen ja luonnontuotteiden keräilyn mahdollisuudet säilytetään. 

Kiitos teille kaikille ja viihtyisää kesäkyläpäivää! Nähdään jälleen ensi vuonna täällä… ja toivon mukaan myös Helsingissä. Kiitos.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu